Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 47

Wątek: EP-1 a sport

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Dla mnie śmieszne jest to ze jeszcze nikt nie napisał o pełnej klatce i iso 6400. Trochę się zapędziłeś.
    Ale już jestesmy blisko

Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    [..] lepszym rozwiązaniem będzie lustro canona, lub nikona...
    i jak napisałem to kwestia czasu aby tego typu hasła się tu pojawiły

Qbic - odpowiedz szczerze - czy mając umiejetności fotograficzne takie jakie masz. dałbyś radę zrobic zdjęcie pędzącego kolarza OMem ?

albo niech będzie że jakimś Sony Alfa tylko na MF ? czy nie ?

zmierzam do jednego aby w dzikim pędzie za najlepszymi rozwiązaniami do sportu najnowszymi rozwiazaniami z fotografii prasowej i pogoni za nowościami pamiętac o tym, że wystarczy umiec i chcieć aby bez 49 polowego Autofocusa, z silnikiem ultradźwiękowym zrobić zdjęcie czegoś co sie rusza...

takie zdjęcie można zrobić na PEŁNYM MANUALU - woęc pokusze się o stwierdzenie że da sie i PENem

Jeśli miało by to być dla mnie główne zajęcie do fotografowania - to w zyciu bymm sobie PENa nie kupił ale jak widać z odpowiedzi z początku watku ma byś to aparat na codzień którym od czasu do czasu Snuffi fotografuje coś co się szybko porusza...

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Qbic - odpowiedz szczerze - czy mając umiejetności fotograficzne takie jakie masz. dałbyś radę zrobic zdjęcie pędzącego kolarza OMem ?
    Wiele rzeczy się da, to nie jest wielki problem, pytanie czy osoba pytająca chce pracować w trybie MF.

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    @Dobas
    zapewne większość z nas kiedyś używała lustrzanek bez AF i/lub dalmierzy
    ... i byliśmy zadowoleni z efektów...
    ostatnio przeglądałem stare slajdy z lat 80. trochę odbitek z 90. - wtedy te zdjęcia wydawały mi się super. Teraz na odbitkach 13x18 a nawet 10x15 widzę nieostrości.
    zdjęcia sportowe można zrobić nawet telefonem - myślę, że odbitka 10x15 jako taka wyjdzie
    pen to dobry aparat, ale trochę też kosztuje - autor wątku nie zaczął pytania od "chcę robić zdjęcia krajobrazów, macro i w ciemnych pomieszczeniach i czasem wyścig MTB" tylko odwrotnie - więc staramy mu się odpowiedzieć na co najlepiej wyda pieniądze
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90

piotrek204
    Gość
    Oczywiscie kupujac dobrego dslr'a bedzie on uzyteczny tylko i wylacznie do sportu bo od moemntu pojawienia sie u4/3 noszenie przy sobie jakiegokolwiek lustra nie jest technicznie wykonalne.

E-P1 nadaje sie do fotografowania sportu, np szachow.
    Do tych bardziej dynamicznych lepiej wybrac cos ze sprawnym ukladem AF, za 2kPLN mozna kupic sprawne pod tym wzgledem puszki ktorych AF bedzie o niebo lepszy od E-P1.
    Jesli posiadasz juz E-P1 to lepiej zostac w systemie i kupic E-3/E-30.
    Z innych systemow za 2kPLN mozna kupic np C40D lub cos z nikona.
    Przy sporcie wychodzi klasa servo AF, bo szybko trafic to jedno a utrzymac ostrosc w serii to drugie. Majac np C40D ciagnac seria 6.5kl/s latwiej trafic ciekawe zdjecie.

Dobas, oczywiscie mozna zarejestrowac F1 nawet aparatem otworkowym.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    zadam przewrotne pytanie : "A OM 10 by się nadał ?"

jesli nie ma to być aparat tylko i wyłącznie do strzelania pędzących rowerzystów to nie poradzisz sobie z PENem żeby zrobic zdjęcie nawet downhillowe ??

nie poradzisz sobie z manualnym aparatem ?

opóźnienia migawki nie ma...

a drugie przewrotne pytanie : " czy inny AF z lustrzaki Ci za zapierdzielającym rowerzyście zjeżdżającym z góry w lesie gdzie światełka czasem i brakuje ?

hmmm ?

Bo ja na DSLR też bym się ratował "pułapką ostrości"

pamiętaj że pytanie nie jest o sprzęt TYLKO I WYŁĄCZNIE DO SPORTU bo oczywiście wtedy brał bym szybkostrzelny z szybkim AFem aparat do tego jasne szkiełko

ale tu pytanie jest na zasadzie " czy tym aparatem zrobię zdjęcie sportu" od czasu do czasu.... moim zdaniem się da
    Pen nie nadaje się do wielu zastosowań. Do reporterki kicha. Wiem, bo sprawdzałem do streetfoto. Zanim nastawił ostrość to mi ludzik umykał z kadru.

Oczywiście, wszystko się da. Można użyć hiporfokalnej, pułapki ostrości itd. Ale po co, skoro są aparaty, które sobie radzą w takich sytuacjach bez kombinowania?

Co innego kupienie sprzętu za grosze np. używanego E1 i radzenie sobie z jego ograniczeniami, a co innego wywalanie kupy szmalu na Olka mikrusa i podcieranie tyłka szkłem.

Jak mam zapłacić duży szmal to wymagam.

Gdybym miał kupować mikro4/3 to wybrałbym bez wahania panasa. Choć nie jest taki ładny.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

albo niech będzie że jakimś Sony Alfa tylko na MF ? czy nie ?
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    [..]to nie jest wielki problem,
    dziękuję do tego zmierzałem,,,

@marwis tak ale zauważ że pytający napisał

Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Nie, to ma być aparat na co dzień. Jako że i ja i moja luba startujemy w zawodach MTB to miło by było tam też jakieś zdjęcia porobić

1) aparat na codzień
    2) zawody chyba są nie na tyle czesto aby to był główny gwóźdź do wyboru sprzętu
    3) jakies pewnie przyczyny kierowały nim aby wybrac PENa

generalnie należy zdawać soebie sprawę z faktu który się tu przewija - PEN nie jest raczej do tego, ma mizerny AF względem lustrzanki i nie jest to aparat do sportu...

ale.... jeśli ma to być aparat na codzień którym od czasu do czasu będziesz focił sport to warto pamietać że przy odrobinie umiejetności zrobienie dobrego zdjęcia to jak napisał Qbic " To nie jest wielki problem..."

tak tylko sygnalizuję bo znając ogólny kierunek tego typu dyskusji już w tym watku się przewijało że najlepsze do tego bedą lustrzanki Canona i Nikona....
    niedługo pytajacy moze odnieść wrażenie że bez DSLRa nie ma co mówic o fotografii

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Bardzo mi sie podoba odpowiedz Dobasa. Oczywiscie, ze mozna tym aparatem focic szybki sport. To zaden problem i AF nie jest do niczego potrzebny.
    Biorac pod uwage szeroki kat i duuuza Go w systemie 4/3 to tylko balwan moze zrobic nieostra fotke. Trudniej bedzie z jakimis duzymi zblizeniami, ale odrobina wprawy i da rade.
    Jesli zamierzasz poswiecic sie takim sportom i z czasem focic wiecej to zainwestuj w cos szybszego, ale jak tylko trzy razy do roku pare fotek na pamiatke to mozesz kupic co chcesz.
    Dobry fotograf to foci nawet pudelkiem po butach.
    Czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    dziękuję do tego zmierzałem,,,

niedługo pytajacy moze odnieść wrażenie że bez DSLRa nie ma co mówic o fotografii
    zgadzam się dlatego pisałem o kompaktach...
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    ale.... jeśli ma to być aparat na codzień którym od czasu do czasu będziesz focił sport to warto pamietać że przy odrobinie umiejetności zrobienie dobrego zdjęcia to jak napisał Qbic " To nie jest wielki problem..."
    Zgadzam się z Tobą. Sam nawet dałem przykład, że da się robić penem zdjęcia w ruchu. Nie wiem z jaką prędkością przemieszczał się mój maluch na ślizgawce, ale 1/800s + f2.8 + ISO200 i żadne zdjęcie nie było poruszone.

Z drugiej strony zgadzam się również z Rafałem, że są aparaty oferujące więcej możliwości w przypadku fotografowania szybko-poruszających się przedmiotów tudzież ludzi. Miałem C40d i wiem co potrafi dobre lustro. Znam ograniczenia Pena i się nimi nie martwię. Nie dam rady zrobić w serii tylu ostrych zdjęć co moim byłym canonem. Co więcej w penie mogę zapomnieć o ciągłym AF. Wszystkie zdjęcia malucha były wykonywane na AF-S. Wcześniej ustawiłem sobie ostrość na interesujący fragment ślizgawki i czekałem jak w kadrze pojawi się mój synek. Proste? Proste! Tyle tylko, że taką techniką mogę wykonać jedynie jedno zdjęcie. Coś za coś. Mi to odpowiada i nie zamieniłbym mojego pena nawet na canona 5d, którym zapewne mógłbym zrobić 100-razy lepszej jakości zdjęcia, tyle tylko, że tych zdjęć było by 1000-razy mniej. Gdybym był zawodowym fotografem to bym pewnie kupił FF, a że jestem amatorem to nie przejmuję się takimi (dla mnie) pierdołami jak szum na wysokich iso, ilość zdjęć w serii, czy mikro-sekundowy AF. Ważne jest, że myśl o zabraniu ze sobą pena ze stałką w dowolne miejsce, o dowolnej porze nie odrzuca mnie tak jak niegdyś pomysły na spakowanie C40d+24-105IS+580exII+zapasowy aku......

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Ten aparat nie nadaje się do tego absolutnie. Ze względu na marny AF.
    Wszystko ma marny AF, jeśli fotografujący widzi obiekt w wizjerze i ma 1/2 sekundy na wycelowanie aktywnym punktem/punktami ostrości w obiekt, wykadrowanie, i naciśnięcie spustu, zanim ten opuści kadr. Czy zdąży? Ja myślę, że nie ma szans.

Głównym problem dzisiejszej fotografii nie jest ograniczajacy sprzęt tylko brak wiedzy i doświadczenia fotografujących. To stwierdzenie nie ma na celu kogokolwiek obrazić, ale zwrócić uwagę na fakt, że często brak doświadczenia próbuje się zastąpić sprzętem, a efekt jest dalej marny. Przy obecnej technice i biorąc pod uwagę amatorskie wykorzystanie sprzętu, nie ma na dobrą sprawę żadnych powodów by kupować zawodowy sprzęt by fotografować jadący rower.

Szczerze mówiąc, gdybym chciał fotografować zawody MTB, wyłączyłbym AF w aparacie i użył ręcznego ostrzenia połączonego ze śledzeniem zawodnika. Ewentualnie przełączyłbym aparat na ciągły AF i śledził sobie rowerzystę w kadrze na wybranych polach ostrości. Ale to moje prywatne rozwiązanie, które nie każdemu może wydawać się proste. EP-1 ma jedno i drugie, więc dla mnie się nadaje.