Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: EP-1 a sport

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ja nie wymagam od sprzętu jakiś cudacznych szybkości. Niezbędne minimum, tak żeby mi ludzi nie wyłazili z kadru zanim aparat się namyśli i ustawi ostrość. I tego warunku PEN niestety nie spełnia. A spełnia go stary kompakt Ricoh GX100.

Sprawny AF to dla mnie podstawa. Ślamazarny AF to cecha, która dyskwalifikuje w moich oczach wolne aparaty.

Przyzwoity AF jest potrzebny nawet do pamiątkowych pstryków. Ktoś, kto ma dzieci i je fotografuje wie o czym mówię.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Ja nie wymagam od sprzętu jakiś cudacznych szybkości. Niezbędne minimum, tak żeby mi ludzi nie wyłazili z kadru zanim aparat się namyśli i ustawi ostrość. I tego warunku PEN niestety nie spełnia. A spełnia go stary kompakt Ricoh GX100.

Sprawny AF to dla mnie podstawa. Ślamazarny AF to cecha, która dyskwalifikuje w moich oczach wolne aparaty.
    a próbowałeś z EP-2 albo z EP-1 z najnowszym firmware ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    a próbowałeś z EP-2 albo z EP-1 z najnowszym firmware ?
    Nie miałem w rękach EP-2, wypowiadam się tylko na temat EP-1. Nie wiem z jakim był firmwarem.

Prawda jest taka, że Panas G1 bije na głowę EP-1. Ma odchylany LCD, wizjer i dostatecznie szybki AF i jest zdecydowanie tańszy.

Olek jest piękny i bajerancki, ale akurat ta cecha mi wisi.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 1.02.10 o 14:24
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Dlatego też zgadzam się z Tobą Rafale, że fotografowanie penem jest trudniejsze. Zapewne GF1/G1/GH1, czy lustra, a nawet GX100 zaoferują w tym przypadku szybszy AF, który w streetphoto, czy kolarstwie górskim pomoże uzyskać lepsze rezultaty (więcej ostrych zdjęć w serii, itp), niż pen.
    Ale oczywiście penem też się da fotografować takie tematy, ale nieco trudniej....

p.s.
    firmware 1.2 poprawił nieco osiągi AF w penie, ale do C40d to mu jeszcze daleko Z drugiej strony, nikt nie twierdzi, że pen to uniwersalny aparat. Ma spełniać określone wymagania (moje) i je spełnia (z czego bardzo się cieszę)
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 1.02.10 o 14:28

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Ważne jest, że myśl o zabraniu ze sobą pena ze stałką w dowolne miejsce, o dowolnej porze nie odrzuca mnie tak jak niegdyś pomysły na spakowanie C40d+24-105IS+580exII+zapasowy aku......
    Kolejny przyklad zlego dobrania sprzetu a pozniej narzekania na wymiary.
    FL-50 do E-P1 bedzie taka jak exII, 24-105 to szklo pelnoklatkowe i podczas jego projektowania slowo maly bylo daleko na liscie.

Bardzo mi sie podobaja glosy ze dobry forograf nie potrzebuje szybkiego AF'a i wystarcza same umiejetnosci, swietnie ze amatorzy podtrzymuja sprzedaz 1D i D3.

Jesli ktos chce robic zdjecia na manualu albo chwali tutaj mala GO to polecam dobry kompakt, latwo ustawic na hiperfolkalna i bedzie wiecej zdjec w GO

jungli
    Gość
    Chcialbym tylko co niektorym przypomniec, ze kiedys nie bylo AF i jakos fotografia sportowa istniala...

Oczywiscie od E-P1 pewnie lepszym w zastosowaniu bedzie lustrzanka ze sprawny af, a konkurencyjnie G1 ze swoim sledzeniem AF, ktore jest genialne...

Co nie znaczy, ze nie mozna robic dobrych zdjec akcji nawet na manualu...

pozroofka

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Bardzo mi sie podobaja glosy ze dobry forograf nie potrzebuje szybkiego AF'a i wystarcza same umiejetnosci, swietnie ze amatorzy podtrzymuja sprzedaz 1D i D3.
    I to wasnie kocham w marketingu...
    Wystarczy dobrze zkręcić ludziom we łbach

I juz mamy licznie jeżdżace po mieście Defendery i Hiluxy podniesione o 2,5 cala ze snorkelami i wyciągarkami, które nigdy w życiu z asfaltu nie zjechały
    a Pan który zimą wsiada do samochodu zakłada foliowe rękawiczki żeby się nie pobrudzić o klamkę ( w czwartek widziałem taka scenkę )

Mamy również rzesze amatorów którym da się wmówic że bez EOSa 1D czy Nikona D3 sa Du***mi a nie fotografami.

Dla mnie to jest piękne właśnie że amaorzy podtrzymuja sprzedaż dobrych puszek. Może jesli nie 1D to np 5D mk2 choc paru chłopa z pierwszym smarkiem znam którzy zdjęcia robią jak sieroty...

dlatego warto dokonując zakupu zadać sobie pytanie co mi jest na prawdę potrzebne... i po co mi ..... cośtam

nie twierdze że są to rzeczy nie potrzebne nikomu albo złe.., wręcz przeciwnie. Tylko twierdze że to co widze dookołoa to często jakaś pogoń za króliczkiem "bo to najlepsze"

Oczywiście jeśli komuś sprawia przyjemność zakup Hiluxa w Mieście czy 1D będąc amatorem - niech kupuje. Przecież o to chodzi..

Tylko już mnie niepokoi jak pojawia się nurt przekonywania że to jedyna słuszna droga

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Dorzucę do tego zamieszania z AF koncept AF-trackingu, który ma E-P2. Nie wiem czy się sprawdzi, bo nie próbowałem fotografować sportu E-P2 w ogóle, ale aparat taką opcję posiada i wydaje mi się, że można by spróbować jej użyć z powodzeniem. Urządzenie łapie obiekt i prowadzi w kadrze. I nawet mu to wychodzi. Alternatywa to jakieś baaaaardzo drogie lustra konkurencji.
    MBSZ to na dzień dzisiejszy większym problemem od skuteczności AF są obiektywy. Ciemne zoomy. Lasek + rower + ciemny zoom = fajne zdjęcia drzew z mazami.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Dla mnie to jest piękne właśnie że amaorzy podtrzymuja sprzedaż dobrych puszek. Może jesli nie 1D to np 5D mk2 choc paru chłopa z pierwszym smarkiem znam którzy zdjęcia robią jak sieroty...
    Hiluxa nie mam, wybralem zupelnie cos innego, male z duzym silnikiem, nierozsadne mimo ze jezdze w 90% po miescie. Moglbym miec 4x mniej mocy i tez by wystarczylo.
    Ale nie staram sie wmowic ze mozna tym samochodem orac pole czy wozic meble "bo jak innych nie bylo..."

Podobnie nierozsadne sa np E-P2 w stosunku mozliwosci/cena.

Szybki AF to chyba najwieksza roznica dzielaca lustra od "nieluster" i jest tych pierwszych ogromna zaleta. Wiec wmawianie ze E-P1 tez mozna podobnie jest tak samo idiotyczne jak udowadnianie ze seicento bedzie rownie dobry do wozenia drzewa do lesnej chaty w trudbym terenie od hiluxa dlatego ze seicento latwiej pod supermarketem zaparkowac.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Kolejny przyklad zlego dobrania sprzetu a pozniej narzekania na wymiary.
    FL-50 do E-P1 bedzie taka jak exII, 24-105 to szklo pelnoklatkowe i podczas jego projektowania slowo maly bylo daleko na liscie.
    Masz rację. Dzięki temu, że miałem okazję fotografować "tym czymś" wiem, że w moim przypadku mega jakość zdjęć osiągana na iso800, czy iso16000000 nie jest najważniejsza Dlatego też JA bardzo się cieszę, że nie muszę orać pola Hiluxem i wystarcza mi zwykła yariska do przemieszczania się po kraju. I nie muszę zastanawiać się czy warto dziś wyjechać hiluxem na trasę, bo a nuż zachce mi się dojechać do jeziora po grządkach sąsiadów, tylko najwyżej zaparkuję sobie yariskę na parkingu i przejdę się na piechotę

Jesli ktos chce robic zdjecia na manualu albo chwali tutaj mala GO to polecam dobry kompakt, latwo ustawic na hiperfolkalna i bedzie wiecej zdjec w GO
    hmmmm.... komuś kto "chwali małą GO" polecasz "dobry kompakt", którym można ustawić "hiperfokalną", aby mieć "więcej zdjęć w GO" ?

Jeśli jednak chodziło tobie o mój sposób fotografowania brzdąca na ślizgawce to zapewniam ciebie, że ostrość ustawiałem na AF-S, a nie manualnie (chociaż mógłbym, ale mi się nie chciało), a dzięki wielkości matrycy 4/3 przy ustawieniu na f2.8 mam ostrą twarz synka wraz z jego ubrankiem, a nie tylko jego nos, czy oczy . Zapewne gdybym chciał uwidocznić jego oczy podczas ślizgania się na ślizgawce to użyłbym panasa 20/1.7, ale po co? Żeby udowowdnić iż w systemie 4/3 też można rozmyć komuś brwi? Ja robię zdjęcia dla przyjemności, a nie do folderów dla okulistów

Podstawa to cieszyć się z hobby, które się ma. W Moim Przypadku E-P1 daje sporo radości Może jestem jedynym gościem, który ma taką frajdę z fotografowania penem? Czy to ważne? Ja się nadal cieszę i nie zamieniłbym tego sprzętu na mojego byłego canonika. Co nie oznacza, że ktoś może mieć inne zdanie na ten temat