Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Wątek: EP-1 a sport

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Ale przecież fotografując sport, AF można ustawić na konkretny punkt trasy, w przypadku rowerów, przed najazdem zawodnika, i wyzwolić migawkę w momencie pojawienia się go w tym punkcie.
    Jest coś takiego jak pułapka ostrości. Stosowałem kilka razy w Nikonie. Pewnie w Olku można to zastosować, choć nie wiem czy w przypadku Pena jest to możliwe.
    Chodzi o to, że migawka automatycznie wyzwala się po pojawieniu się obiektu w zadanym przez nas punkcie.
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ten aparat nie nadaje się do tego absolutnie. Ze względu na marny AF.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Ten aparat nie nadaje się do tego absolutnie. Ze względu na marny AF.
    zadam przewrotne pytanie : "A OM 10 by się nadał ?"

jesli nie ma to być aparat tylko i wyłącznie do strzelania pędzących rowerzystów to nie poradzisz sobie z PENem żeby zrobic zdjęcie nawet downhillowe ??

nie poradzisz sobie z manualnym aparatem ?

opóźnienia migawki nie ma...

a drugie przewrotne pytanie : " czy inny AF z lustrzaki Ci za zapierdzielającym rowerzyście zjeżdżającym z góry w lesie gdzie światełka czasem i brakuje ?

hmmm ?

Bo ja na DSLR też bym się ratował "pułapką ostrości"

pamiętaj że pytanie nie jest o sprzęt TYLKO I WYŁĄCZNIE DO SPORTU bo oczywiście wtedy brał bym szybkostrzelny z szybkim AFem aparat do tego jasne szkiełko

ale tu pytanie jest na zasadzie " czy tym aparatem zrobię zdjęcie sportu" od czasu do czasu.... moim zdaniem się da

qbic
    Gość
    No tak Penem można wszystko. Myślę ze fotograf przeniesiony w czasie z 1940 roku wpadłby w ultra zachwyt, realia są natomiast inne.

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    to zależy jeśli masz zamiar fotografować stojąc sobie z boczku, to chyba lepszym rozwiązaniem będzie lustro canona, lub nikona... Jeśli jednak masz zamiar również brać udział w rajdzie to w/w sprzęt może wydatnie wpłynąć na miejsce, które zajmiesz w wyścigu (jeśli w ogóle dasz radę pedałować z kilku-tonowym garbem na plecach).
    Jeśli nieco ograniczysz wymagania to E620 zapewne przyniesie tobie więcej radości z fotografowania. Jeśli będziesz chciał jeszcze mniejszy sprzęt to G1, lub GF1, jeśli w dodatku będziesz chciał coś oldskulowego to E-P1 jak najbardziej polecam. To prawda, że AF jest najwolniejszy ze wszystkich powyższych aparatów, ale przy odrobinie samozaparcia i szczęścia również E-P1 można robić zdjęcia poruszających się przedmiotów, tudzież ludzi. Sam z bardzo dobrym rezultatem fotografowałem ostatnio syna na ślizgawce. ISO200, f2.8, 1/800s - wszystkie zdjęcia wyszły ostre. Po prostu wcześniej nastawiałem sobie ostrość na miejsce, w którym za chwilę pojawiał się maluch i dobijałem spust do końca.....

Przewaga matrycy 4/3 nad dx, czy FF to większa GO przy f2.8 Jak widać sprawdza się nie tylko przy makrofotografii ! Po raz kolejny mogę wszystkich zapewnić, że przesiadka z canona na olympusa uczyniła mnie mega-szczęśliwym fotograficznym amatorem.... wróciła mi radość fotografowania.

Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Witam,
    Jak ep-1 da sobie rade w sporcie (głównie kolarstwo górskie)?
    Ktoś już próbował z niego coś wyciągnąć?

Pozdrawiam

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    No tak Penem można wszystko. Myślę ze fotograf przeniesiony w czasie z 1940 roku wpadłby w ultra zachwyt, realia są natomiast inne.
    OK Snuffi - kup sobie lustrzankę z szybkim AFem jasnym szkłem i użytecznym 6400 jak będziesz raz na miesiąc robił zdjęcia rowerzystów najlepiej Canona albo Nikona.

Wyłóż 8 tysięcy na korpus i ze 4 na szkło bo bez tego nie ma opcji żebyś raz na miesiąc sporadycznie zrobił zdjęcie MTB

koniec ironii....

Ponawiam pytanie:

Panowie - gdyby dac Wam OM do rąk - umielibyscie zrobić zdjęcie poruszającego się kolarza ? Czy to już w XXI wieku za trudne ? i trzeba mieć do tego AF sledzący cel, hmm ?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ale tu pytanie jest na zasadzie " czy tym aparatem zrobię zdjęcie sportu" od czasu do czasu.... moim zdaniem się da
    Na takiej zasadzie każdy aparat nada się do każdego typu zdjęć "od czasu do czasu".

Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    na Twojej zasadzie to bez 7 różnych aparatów nie ma co wychodzić z domu

a jak nie daj Boże wyjdziesz z domu z Penem albo OMem i zauważysz jadącego Kolarza albo lecącego ptaka to nic tylko szybko wracać po inny korpus na tę okazję

podkreślam kluczową rzecz :

Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Nie, to ma być aparat na co dzień. Jako że i ja i moja luba startujemy w zawodach MTB to miło by było tam też jakieś zdjęcia porobić
    więc pisanie farmazonów o tym że bez Pełnej Klatki z Iso 6400 ani rusz dla mnie jest śmieszne - a uprzedzam przebieg wydarzeń zaraz do tego typu spostrzeżen dojedziemy

Qbic - odpowiedz szczerze - czy mając umiejetności fotograficzne takie jakie masz. dałbyś radę zrobic zdjęcie pędzącego kolarza OMem ?

albo niech będzie że jakimś Sony Alfa tylko na MF ? czy nie ?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    więc pisanie farmazonów o tym że bez Pełnej Klatki z Iso 6400 ani rusz dla mnie jest śmieszne - a uprzedzam przebieg wydarzeń zaraz do tego typu spostrzeżen dojedziemy
    Dla mnie śmieszne jest to ze jeszcze nikt nie napisał o pełnej klatce i iso 6400.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 1.02.10 o 13:39

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Na takiej zasadzie każdy aparat nada się do każdego typu zdjęć "od czasu do czasu".
    w rzeczy samej .
    Sam uganiałem się z OM-40 w leśnym parku niespodzianek za ptactwem w locie i jakoś się dało. Mówię oczywiście o amatorskim robieniu zdjęć.