z fachura nie mam nic wspólnego, jestem całkowitym amatorem. Ale ja wyznaje inna zasade... najpierw szukam, jak nie znajde to pytam.Zamieszczone przez Jarek17
Btw podałem mjr linka do dobrej strony :P
z fachura nie mam nic wspólnego, jestem całkowitym amatorem. Ale ja wyznaje inna zasade... najpierw szukam, jak nie znajde to pytam.Zamieszczone przez Jarek17
Btw podałem mjr linka do dobrej strony :P
Bardzo Serdecznie wszystkim dziękuje!!
Instrukcje dopiero czytam, a przejrzałem ją chyba już z 5 razy wyrywkowo.![]()
Może kiedyś ja będe mógł innym doradzać, ale narazie musze się podpytywać.
Pozdrawiam
mjr
Ps:
To odrazu pytanko...
Jak przydusze dłużej guzik "OK" włącza mi się taki pasek po lewej stronie ekranika. Co on oznacza i do czego służy??
Na dodatek zmianiam strzałkami "<" ">" AF na MF. Co dziś spowodowało pełną dezoriętacje!!!
Na całe szczęscie udało mi sie wyłaczyć stałą blokade ostrości :P
Krzysiek 3-miasto
Witam
Mam podpowiedż odnośnie "przerzucania" z filmu na cyfrę.
Mam skaner z lampą do skanowania negatywów, wkładam kliszę w ramkę
pokrywę ustawiam do góry światłem, kładę na lampce film, i pstrykam w super macro. Wychdzą ok. tylko są zniekształcenia "poduszkowate", ale
są do usunięcia w odpowiednim programie.
Oczywiście nie musisz mieć lampy skanera, wystarczy dobrze rozproszone, jednolite światło, później w dowolnym programie odwróć kolory na negatyw.
p.s. Ustaw na czarno-białe i kontrast w aparacie na max, a potem w każdym programie odwrócisz na negatyw.
jeszcze uwaga: próbowałem tylko na czrno-białych!![]()
OLEK-C750
Po przytrzymaniu przez sekunde OK .AF zmienia sie na MF, czyli manualne ustawienie ostrości czy też jak kto woli odległości od obiektu. Jest to wyskalowane w metrach, zakładając że masz ustawione w metrachJak przydusze dłużej guzik "OK" włącza mi się taki pasek po lewej stronie ekranika. Co on oznacza i do czego służy??
Na dodatek zmianiam strzałkami "<" ">" AF na MF. Co dziś spowodowało pełną dezoriętacje!!!
Bardzo fajna funkcja zresztą.
Pozdrawiam
STES
C-740 i... coraz więcej gadżetów do tej zabawki.
z tym postem akurat się zgodzę... i odradzam panu mjr zakładanie kolejnych i kolejnych nowych tematów na temat 750 jak to się właśnie stało. I Pan K2 też ma rację... kto pyta nie błądzi, ale przeszukać forum też się nie chce widzę.Zamieszczone przez Hans
C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz
Arras...
Pewnie mniało być na odwrót....
Ale okey.
Wogóle to dziwne.
Bo...
Dopiero co się wpisałem na forum, a tu atak jak nie ze strony formułowiczów taki i z Twojej (moderatora).
Przykro mi ale nie potrafie się jeszcze obsłógiwać i płynnie poruszać w tym forum.
Dlatego też mój post!!!!!
JAk już napisałem...
Jak posiąde odpowiednią wiedze i będe potrafił dzięki niej komuś innemu pomóc to zawsze to zrobie!!!![]()
"Na zrazie"
Krzysiek 3-miasto
to nie jest atak absolutnie. To tylko taka mała uwaga. Czasem poprostu wystarczy użyć tego :
http://forum.olympus.hat.pl/search.php
C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz