Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Reporterka - pytanie o przepisy prawne?

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Pewnie na forum to się już przewijało tysiąc razy ale na wszelki wypadek wklejam art. 81 ust. 2 pr.aut.
    To podstawowy przepis regulujący dopuszczalność "bezzgodowego" rozpowszechniania wizerunków.

Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Ale in abstracto oczywiście nie da się odpowiedzieć co to jest "jedynie szczegół całości".

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Pewnie na forum to się już przewijało tysiąc razy ale na wszelki wypadek wklejam art. 81 ust. 2 pr.aut.
    To podstawowy przepis regulujący dopuszczalność "bezzgodowego" rozpowszechniania wizerunków.
    (...)
    Ale tu nie mówimy o rozpowszechnieniu wizerunku osoby, a o transparencie, który jako taki zgody wydać nie może z przyczyn obiektywnych
    Drążąc dalej temat, domyślam się, że autor transparentu zgodę na sfotografowanie banera i rozpowszechnienie z wielką ochotą by wydał

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Ale tu nie mówimy o rozpowszechnieniu wizerunku osoby, a o transparencie, który jako taki zgody wydać nie może z przyczyn obiektywnych
    Drążąc dalej temat, domyślam się, że autor transparentu zgodę na sfotografowanie banera i rozpowszechnienie z wielką ochotą by wydał
    Bo się namieszało...

Wieprz podpowiadał na pytanie Kaz De Wro dt. wizerunku - regulacja szczególna w prawie autorskim

Przy bannerze mamy zaś sprawę ochrony dóbr osobistych - regulacja ogólna z kodeksu cywilnego.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    DarioB nie jestem specjalistą, ale tak na chłopski rozum, logicznie myśląc taki ktoś nawet jak pozwie cie do sądu to nie ma najmniejszych szans. Może co najwyżej coś ugrać przeciw osobom, które transparent wywiesiły choć i one nie były głupie i nie podały pełnego imienia z nazwiskiem, a jeśli tego nie ma to może chodzić o kogoś innego o tym samym nazwisku, także tu też nie będzie miał wielkich szans. Gość najwidoczniej się wpienił i szuka kogoś na kim mógłby się wyżyć, odgryźć.

Awatar DarioB
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Przy bannerze mamy zaś sprawę ochrony dóbr osobistych - regulacja ogólna z kodeksu cywilnego.
    Czyli, póki co, podsumowując dotychczasowe wpisy, fotografując w miejscu publicznym obraźliwe hasło dotyczące jakiejś osoby, to fotograf (w tym przypadku ja) może być pociągnięty do odpowiedzialności karnej? I to pomimo tego, iż moja działalność nie ma charakteru zarobkowego? A zdjęcie jest wyciągnięte z kontekstu (w fotorelacji było blisko 200 zdjęć dokumentujących całe wydarzenie). Dodatkowo nie ma całości transparentu na jednej fotografii, tylko ze względu na rozmiar znajduje się on po kawałku na dwóch zdjęciach (ale to pewnie sprawa drugorzędna).
    W Mieście Starym Jak Świat...
    www.dariob.net - Dziesiątki tysięcy zdjęć mojego autorstwa
    www.lechia.net - Archiwum Prasowe, Galerie, Kolekcja Pamiątek, itd. - moje dzieło!

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DarioB Zobacz posta
    Czyli, póki co, podsumowując dotychczasowe wpisy, fotografując w miejscu publicznym obraźliwe hasło dotyczące jakiejś osoby, to fotograf (w tym przypadku ja) może być pociągnięty do odpowiedzialności karnej? .
    A kto pisał o odpowiedzialności KARNEJ?

Pozwać Cię może i tyle.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar DarioB
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kali999 Zobacz posta
    DarioB nie jestem specjalistą, ale tak na chłopski rozum, logicznie myśląc taki ktoś nawet jak pozwie cie do sądu to nie ma najmniejszych szans. Może co najwyżej coś ugrać przeciw osobom, które transparent wywiesiły choć i one nie były głupie i nie podały pełnego imienia z nazwiskiem, a jeśli tego nie ma to może chodzić o kogoś innego o tym samym nazwisku, także tu też nie będzie miał wielkich szans. Gość najwidoczniej się wpienił i szuka kogoś na kim mógłby się wyżyć, odgryźć.
    Czytaj "zarobić".
    Ja zajmuję się tego typu fotografią już od 6 lat i do tej pory jak komuś się nie podobało, że umieszczam jego wizerunek, to pisał maila itp. i usuwałem lub zamazywałem twarz.
    Pierwszy raz spotykam się z sytuacją, która ścięła mnie z nóg, że ktoś od razu żąda odszkodowania.
    W Mieście Starym Jak Świat...
    www.dariob.net - Dziesiątki tysięcy zdjęć mojego autorstwa
    www.lechia.net - Archiwum Prasowe, Galerie, Kolekcja Pamiątek, itd. - moje dzieło!

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Kolego,śpij sokojnie nic Ci nie grozi za ten transparent.Nawet jezeli dostaniesz pozew i tak nie zostaniesz ukarany.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    jestem w stanie sobie wyobrazić sytuację, w której publikowanie zdjęcia transparentu o treści "Józek jest gupi", naruszy dobra osobiste Józka.
    Wszystko zależy od okoliczności. Ale prawdopodobnie w większości takie zdjęcia będą OK. W końcu reportaż ma swoje prawa.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    jestem w stanie sobie wyobrazić sytuację, w której publikowanie zdjęcia transparentu o treści "Józek jest gupi", naruszy dobra osobiste Józka.
    Wszystko zależy od okoliczności. Ale prawdopodobnie w większości takie zdjęcia będą OK. W końcu reportaż ma swoje prawa.
    oczywiscie pod warunkiem, ze Jozek gupi nie jest...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++