Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Reporterka - pytanie o przepisy prawne?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    moim skromnym zdaniem policjant jest funkcjonariuszem publicznym i w trakcie wykonywania obowiązków słuzbowych jego prywatność nie jest istotna. Jeżeli chodzi o miejsca publiczne ogólnie dostępne można robić zdjęcia z pewnego dystansu który zapewni swobodę działania niezbędnych na miejscu ludzi a raczej służb. Inną sprawą jest późniejsze wykorzystanie zrobionych fotek. Jeżeli zostaną opublikowane to mogą naruszyć czyjś prawnie chroniony wizerunek, lub w inny sposób przyczynić się do identyfikacji osoby chociazby przez numer rejestracyjny pojazdu. Policjantom też nie ma się co dziwić takiej postawy bo w dobie poczytności szmatławców można sprzedac fotkę pochylonego na ciałem policjanta udzielającego pierwszej pomocy jako fotkę, że właśnie ograbia ofiarę wypadku. Na pewno jeżeli zachowa się umiar i szacunek do zdarzenia będącego przedmiotem reportażu nikt nie będzie przeszkadzał bo dobrze przygotowany i zrelacjonowany reportaż jest zawsze pomocny. Pozdrawiam.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo
    lub w inny sposób przyczynić się do identyfikacji osoby chociazby przez numer rejestracyjny pojazdu.
    \

bujda... zakrywanie numerów rejestracyjnych nie jest konieczne - po prostu utarł się taki zwyczaj, taki jak z podawaniem pierwszej litery nazwiska osób sądzonych - narusza prywatnośc, ale jednak społecznie jest akceptowane
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Part
    To wlasciwie tyle, czego sie dowiedzial. Reasumujac - potraktuj policjanta jak czlowieka i nie sluchaj Ktotka. Choc w niektorych fragmentach (ale to juz moje zdanie) Ktotek ma racje.
    Pzdr.
    Protest!! Absolutnie nie miałem na myśli tego, żeby nie traktować policjantów jak ludzi... Każdemu się to należy, również przedstawicielom trudnego i pożytecznego zawodu. Co do fotografowania wydarzeń takich jak wypadki czy klęski to jestem jak najbardziej zdania, że jak nie możemy pomóc to nie przeszkadzajmy - chęć pofotografowania nie powinna powinna iść w odstawkę jeżeli jest jakiekolwiek podejrzenie że będziemy przeszkadzać. Poza tym jakby ktoś z moich bliskich czy znajomych (odpukuję) znalazł się w takiej sytuacji to raczej bym nie chciał, żeby jacyś pasjonaci fotografii uwieczniali ową tragedię... Kilka razy niestety byłem w sytuacji kałuży krwi i czarnych foliowych worków - obrazy, które mam w głowie mi wystarczą, nie pomyślałbym o wyciągnięciu aparatu.
    Z drugiej strony - nie traktujmy policjantów jak święte krowy bo nimi nie są - to służba dla ludzi i tak powinna być pojmowana - w dodatku opłacana z naszych pieniędzy. Fotografowanie policjantów na ulicy - dlaczego nie - nie wpadłbym na to, żeby ich pytać o zgodę - oczywiście zasady kultury i dobrego smaku zawsze są pomocne obu stronom. Nawet jak łamię przepis jakiś tam i fotografuję gdzie nie powinienem ci ludzie są od tego, żeby mi zwrócić uwagę i tyle... Mnie jako przechodnia bardziej tłumaczy nieznajomość prawa niż policjanta...
    Kiedyś w NYC wszedłem z aparatem gdzie nie powinienem - interwencja dwóch pokaźnych czarnoskórych przedstawicielek NYPD była natychmiastowa. Usłyszałem, że tu nie wolno robić zdjęć i powinienem sformatować kartę (!!!!!!!!) uprosiłem jednak, że nie - pokazując inne foty - usłyszałem "nice photos" i tyle... Cała konwersacja była z uśmiechem - nawet pół żartem...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    i dlatego wlasnie nosze w olku dwie karty-jedna do fotek-druga dla panow policjantow format?-proszszsz, nawet moge dac z autografem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Istnieje coś takiego jak etyka fotografa.Co sądzicie na temat fotografowania obcej osoby płci przeciwnej na plaży ,gdy przebywa ona w samotności?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    tessa są ludzie którzy robią zdjęcia i sprawia im to przyjemność oraz fotografowanym a są też paparazi który fotografowanym nie sprawiają przyjemności a o etyce to nie słyszeli. Pozdrawiam.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tessa
    Istnieje coś takiego jak etyka fotografa.Co sądzicie na temat fotografowania obcej osoby płci przeciwnej na plaży ,gdy przebywa ona w samotności?
    A dlaczego nie... ?
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Zawsze można zapytać taka osobę, czy jej to nie przeszkadza i będzie po rozterkach... A jeśli sie nie zgodzi, to można sie schować w krzakach i focić
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Jeżeli jeszcze byłaby to osoba w moim wieku lub młodsza to ja bym tam nie focił
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Fotografowanie obiektów wojskowych z ulicy

Drodzy forumowicze! Chciałem się dowiedzieć jak to jest teraz z fotografowaniem obiektów wojskowych stojąc np. przed płotem. Dziś miałem taką sytuację, że chciałem sfotografować wystawiony na pokaz samolot, który stał sobie dumnie 5 metrów za płotem na terenie Akademii wojskowej w Warszawie. Fotka była nocna i rozłozylem sobie statyw. Wyszedł jakiś cieć razem z mundurowym i zakazali mi fotografowania. Słyszałem że Radosław Sikorski jakiś rok czy dwa lata temu zniósł zakazy fotografowania takowych obiektów z zewnątrz. Czyli co widzimy normalnie to możemy rejestrować. Napiszcie proszę, czy mieli prawo mnie wyrzucić z chodnika pod płotem terenu wojskowego, czy nie. Może ktoś zna jakąś wykładnie prawa. Bo jeśli nie mają prawa do ingerencji to nie popuszczę i będę wojował. A chcę być pewny zanim wezwę policję na miejsce ewentualnego sporu.