Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Szybkie obliczanie GO

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Szybkie obliczanie GO

Witam!
    Moze lameriade sieje wiec wybaczcie.
    Pstrykac fotki kazdy moze ale w koncu nadchodzi ten dzien ze chcemy swiadomie uzyc odpowiedniej GO do danej sytuacji zeby osiagnac okreslony efekt. Czy jest jakis szybki i latwy sposob aby (nie przeliczajac godzine ani nie korzystając z kalkulatora na stronie) znajac odgleglosc od celu, ogniskowa i przyslone szybko okreslic jaka bedzie GO ? Chodzi mi o sposob przyblizony ale zeby wiedziec czy GO bedzie zawierala sie np. mniej niz 10 mm czy tez bedzie wynosic kilka cm.

Cos jak ze odwrotnosc ogniskowej okresla mininalny czas otwarcia migawni aby zdjecie nie bylo poruszone.
    ...był Olek jest A6000

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Powiem ci szczerze, że nie znam osoby która by obliczała ile będzie wynosiła głebia ostrości. Albo używa się podglądu głebi ostrości, albo robi się na wyczucie im więcej zdjęć robisz, tym wyczucie masz coraz lepsze i będziesz wiedziała co osiągniesz. To jest uważam najlepsza i najszybsza metoda

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Tu masz kalkulator GO:

http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Part
    Gość
    Kisi, teraz juz wiesz, co potrzebujesz idac w plener. Przede wszystkim aparat. Pozniej laptop z zywotna bateria (no bo wiadomo - plener moze trwac 5 godzin). Do tego koniecznie dostep do internetu, zeby co jakis czas wprowadzic dane do kalkulatora. Itd. itd.

A na powaznie - do tego potrzebne jest - ni mniej, ni wiecej - tylko doswiadczenie.

A jeszcze tak na marginesie i oftopicznie, to spoleczenstwo cos ostatnio odwyklo od uzywania slowa pisanego. Za niedlugo na pytanie:"Co tam u Ciebie slychac?", otrzymamy odpowiedz:"Podac Ci link?".

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Wbrew pozorom taki kalkulator to dobra rzecz. Ale nie do zabierania w plener, tylko do "wyczajenia" GO na sucho. Wprowadzając różne ogniskowe i różne stopnie przysłony można w prosty sposób oswoić się z tym zagadnieniem. I nie po to, by co do milimetra wyliczać GO, ale by zdobyć "wyczuwkę".
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Part
    Gość
    Tutaj sie z Toba, Czarny, zgadzam. Do trenningu taki kalkulator jest na pewno dobry. Nie mniej jednak jest on tylko wyjsciem do tego, zeby nabrac doswiadczenia. Zanim cos napisze, podam przyklad.

Jak wyjechalem do "gebelsowa" pierwsza rzecza jaka musialem przejsc, to kurs jezyka uzywanego przez tubylcza ludnosc. Na pierwszych zajeciach zaczalem zapisywac slowka do zeszytu. Pani pedagog z pelnym majestatem wyrzucila mi ow zeszyt do kosza. Stwierdzila, ze jak mnie sie ktos o cos zapyta na ulicy, to bez zeszyciku polegne w boju. I miala racje!

Stad tez uwazam, ze ten kalkulatorek jest dobry, ale tylko do trenningu. Lepiej wyjsc po tym trenningu w plener i cwiczyc, cwiczyc, cwiczyc. Bo plus cyfrowki polega na tym, te to nic nie kosztuje.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W załączniku bez dostępu do internetu.
    Załączone pliki Załączone pliki
    Darek

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Sprawdźcie sobie na kalkulatorku różnicę GO między E systemem, a APS-C. Krytycy E-systemu często wymieniają jako wielką wadę mały rozmiar matrycy, co oprócz większego szumu (to fakt), skutkuję większą GO. To też oczywiście prawda, ale różnica jest w praktyce pomijalna. Chyba, że ktoś robi portrety super jasnym obiektywem i chce mieć ostre rzęsy, a rozmyty nos. Ja osobiście nie lubię takich zdjęć.

Sprawdźcie to na kalkulatorze, wyniki wyjdą Wam ciekawe .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jest fajny programik do PDA specjalnie do olków - obliczanie GO, Kąta widzenia, mocy lampy, i inna masa bajerów... link jest gdzieś na stronie Olympusa
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Szybkie obliczanie GO

Cytat Zamieszczone przez kisi
    Czy jest jakis szybki i latwy sposob aby (nie przeliczajac godzine ani nie korzystając z kalkulatora na stronie) znajac odgleglosc od celu, ogniskowa i przyslone szybko okreslic jaka bedzie GO ?
    Wydrukuj sobie tabelkę z wielkością GO jako funkcją przesłony i odległości od obiektu. Są na stronie Olympusa.