Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Z prośbą o pomoc

| OlyJedi Awatar Tomek18
    Mieszka w
    chojnice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Z prośbą o pomoc

Chciałbym prosić o pomoc niedługo będzie sie studniówka i chciałbym zrobić jakieś ładne zdjęcia, szkopułem jest to ze posiadam kompaktówke olympus fe-110 może jakieś rady.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Szukaj ciekawych kadrów, ujęć z dołu z góry itp. to chyba będzie najważniejsza rzecz przy robieniu kompaktem

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Połóż aparat na podłodze obiektywem do góry, by wykonał zdjęcie grupie pochylonej nad nim (ustaw ludzi po okręgu lub elipsie). Ciekawie wyglada

Jeśli chodzi o ustawienia to za bardzo nie masz co tu z tym aparatem kombinować. Duży otwór względny przysłony (małe f) i troszkę większe ISO niż 50 (np. 200) pozwoli Ci wydobyć nieco światła w dalszym planie, czyli uniknąc czarnych dziur zamiast tła. Możesz popróbować jeszcze fotek panningowych, np. śledząc aparatem szybko poruszających się w tańcu i wykonując zdjęcie z lampą błyskową - charakterystycznie rozmyjesz tło.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siwyjohn
    Połóż aparat na podłodze obiektywem do góry, by wykonał zdjęcie grupie pochylonej nad nim (ustaw ludzi po okręgu lub elipsie). Ciekawie wyglada

Jeśli chodzi o ustawienia to za bardzo nie masz co tu z tym aparatem kombinować. Duży otwór względny przysłony (małe f) i troszkę większe ISO niż 50 (np. 200) pozwoli Ci wydobyć nieco światła w dalszym planie, czyli uniknąc czarnych dziur zamiast tła. Możesz popróbować jeszcze fotek panningowych, np. śledząc aparatem szybko poruszających się w tańcu i wykonując zdjęcie z lampą błyskową - charakterystycznie rozmyjesz tło.
    tylko tym się nie da ustawić niczego z ekspozycji.
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yx
    tylko tym się nie da ustawić niczego z ekspozycji.
    W takim razie mogę doradzić tylko zostawienie FE w domu i użycie kompaktu analogowego - poszukaj, na pewno masz jakiś w domu Porządny negatyw ISO400 i na pewno jakość Twoich zdjęć będzie o niebo lepsza. NIE ŻARTUJĘ! Weź stałoogniskową analogową małpkę - zero opóźnienia migawki, brak paskudnego szumu który zafunduje Ci FE. Bedzie lepiej.

Jeśli znajdziesz dwa kompakty jeden naładuj negatywem czarnobiałym Kodak Professional ProFoto400BW (koszt 10 zeta, czarno-bialy, ISO 400, czarnobiały do procesu C-41, czyli wywołają Ci go w każdym labie), drugi zapchaj FUJICOLOR PRO400H/36 (15 zeta, kolorowy, C-41). To dobre negatywy i w tym zastosowaniu sprawdzą się bez pudła.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8