Chciałbym prosić o pomoc niedługo będzie sie studniówka i chciałbym zrobić jakieś ładne zdjęcia, szkopułem jest to ze posiadam kompaktówke olympus fe-110 może jakieś rady.
Chciałbym prosić o pomoc niedługo będzie sie studniówka i chciałbym zrobić jakieś ładne zdjęcia, szkopułem jest to ze posiadam kompaktówke olympus fe-110 może jakieś rady.
Szukaj ciekawych kadrów, ujęć z dołu z góry itp. to chyba będzie najważniejsza rzecz przy robieniu kompaktem
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
Połóż aparat na podłodze obiektywem do góry, by wykonał zdjęcie grupie pochylonej nad nim (ustaw ludzi po okręgu lub elipsie). Ciekawie wyglada
Jeśli chodzi o ustawienia to za bardzo nie masz co tu z tym aparatem kombinować. Duży otwór względny przysłony (małe f) i troszkę większe ISO niż 50 (np. 200) pozwoli Ci wydobyć nieco światła w dalszym planie, czyli uniknąc czarnych dziur zamiast tła. Możesz popróbować jeszcze fotek panningowych, np. śledząc aparatem szybko poruszających się w tańcu i wykonując zdjęcie z lampą błyskową - charakterystycznie rozmyjesz tło.
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
tylko tym się nie da ustawić niczego z ekspozycji.Zamieszczone przez siwyjohn
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
W takim razie mogę doradzić tylko zostawienie FE w domu i użycie kompaktu analogowego - poszukaj, na pewno masz jakiś w domuZamieszczone przez Yx
Porządny negatyw ISO400 i na pewno jakość Twoich zdjęć będzie o niebo lepsza. NIE ŻARTUJĘ! Weź stałoogniskową analogową małpkę - zero opóźnienia migawki, brak paskudnego szumu który zafunduje Ci FE. Bedzie lepiej.
Jeśli znajdziesz dwa kompakty jeden naładuj negatywem czarnobiałym Kodak Professional ProFoto400BW (koszt 10 zeta, czarno-bialy, ISO 400, czarnobiały do procesu C-41, czyli wywołają Ci go w każdym labie), drugi zapchaj FUJICOLOR PRO400H/36 (15 zeta, kolorowy, C-41). To dobre negatywy i w tym zastosowaniu sprawdzą się bez pudła.
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8