Po angielsku
Stylus 760
Stylus 770 SW
FE-250 (iso 10000)
FE-240
FE-230
FE-210
EDIT (i po polsku)
SP-550 UZ
Olympus FE-210, FE-230, FE-240 i FE-250
Olympus mju 760
Olympus mju 770 SW
Po angielsku
Stylus 760
Stylus 770 SW
FE-250 (iso 10000)
FE-240
FE-230
FE-210
EDIT (i po polsku)
SP-550 UZ
Olympus FE-210, FE-230, FE-240 i FE-250
Olympus mju 760
Olympus mju 770 SW
było sobie życie
MożnaZamieszczone przez lessie
Dołączam bardzo kiepski crop, ale zrobiłem z ręki na 1/4 sekundy na najdłuższej ogniskowej!!!!!
Jack
Jack a spróbuj to na 1/25 sek. Powinno być bez poruszenia
/*...................*/
/* ...........................*/
1/25 sekundy na najdłuższej ogniskowej da się bez problemu utrzymać w rękach![]()
Jack
Jack, a zrób mi wyższe ISO jeśli możesz. 800 mi wystarczy ogniskowa obojętna, bez lampy
500mm na 1/25 !!! To naprawdę robi wrażenie. Ja ledwo utrzymuję 28mm w E-1 ( trzęsirączka )
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Tylko się cieszyć i gratulować. Mam nadzieję, że owa długotrwała cisza była zwiastynem tego typu wysypu produktów. Odnośnie zaś wymiatania rynku z konkurencji - sprawa na dobrą sprawę rozbija się jednak głównie o cenę. Jeżeli i tu Olek stanie na wysokości zadania - a mam taką nadzieję - to rzeczywiście ma szansę na małą rewolucję.
Mnie zastanawia w takim układzie wypozycjonowanie SP-550 UZ względem E400 - który w końcu miał być kompakt killerem.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
myślę że nadal róznice kompakt/lustro cyfrowe są na tyle duże że ciężko w ogóle porównywać, zwłaszcza kompakt z takim zakresem ogniskowych.
Ilu osób bym nie spotkał, nawet z zaawansowanymi kompaktami to lustrzanka dla nich brzmi magicznie - nawet ta najmniejsza...Chyba te różnice się nigdy nie zatrą.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Dla odmiany prawdopodobnie latem będę kupował kompakt - używany. Jak na razie w stawce został Olek 5050 i Canon G5 - do wyrwania za 700PLN. Zastanawiam się przeto, czy i jak ta premiera wpłynie jeszcze na zmniejszenie cen. Wszakże może się okazać, że dużo ludzi zacznie pozbywać się starszego sprzętu, a ja jakoś nie widzę sensu posiadania czegoś z większą matrycą niż 5-6 MPxl.
W "550" mnie najbardziej cieszy pozostawienie RAWa. Reszta wyśrubowanych parametrów raczej rodzi same zapytania (typu: Jakie będzie używalne ISO przy tej matrycy, Jakość obrazu z takiego obiektywu). Jak wszyscy zapewne, oczekuję z dużym zniecierpliwieniem sampli. Wracając jednak do RAWów. Obecnie raczej producenci odchodzą od tego, by pakować ten format do kompaktów (vide G7). Zapewne jest to naturalne rozgraniczenie między amatorami i zawodowcami - czasy, gdy na lustrzankę niewiele osób było stać już mineły.
Jeżeli więc taki aparat adresowany jest do amatarów, to jaką lustrzankę zobaczymy na PMA?![]()
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Na razie chciałbym wstrzymać się ze zdjęciami do porównywania. Aparat przyjechał do mnie w białym pudełku z napisem "Sample"Zamieszczone przez lessie
Jack
W tej sytuacji jasno rysuje się kwalifikacja;
SP-550 UZ to aparat amatorski o dużych możliwościach i zadawalającej jakości zdjęć, do domu na wycieczki, familijny aparat.
E-400(x) będzie pewnie też miał stabilizację i LV i wówczas mamy też coś podobnego ale jednak dla zawodowców 10mpx no i lustro. Poza tym nie zawsze będziesz chciał zabierać drogi aparat na wypady, gdzie możesz go uszkodzić.
W samplu Jacka, widzę że stabilizacja jest niezła na poziomie H5lub może nieco gorsza, a to była główna bariera dla olka. Oj zapowiada się 'gorąca wiosna tej zimy'
![]()
/*...................*/
/* ...........................*/