Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Nowe aparaty Olympusa

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    ...Ciekawe czy można włączyć opcję stabilizacji mechanicznej bez podbijania iso...
    Można Dołączam bardzo kiepski crop, ale zrobiłem z ręki na 1/4 sekundy na najdłuższej ogniskowej!!!!!
    Jack
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	crop_111.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	80,8 KB
ID:	944  

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Jack a spróbuj to na 1/25 sek. Powinno być bez poruszenia
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    1/25 sekundy na najdłuższej ogniskowej da się bez problemu utrzymać w rękach
    Jack
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	crop_2_166.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	89,2 KB
ID:	945  

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Jack, a zrób mi wyższe ISO jeśli możesz. 800 mi wystarczy ogniskowa obojętna, bez lampy
    500mm na 1/25 !!! To naprawdę robi wrażenie. Ja ledwo utrzymuję 28mm w E-1 ( trzęsirączka )

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tylko się cieszyć i gratulować. Mam nadzieję, że owa długotrwała cisza była zwiastynem tego typu wysypu produktów. Odnośnie zaś wymiatania rynku z konkurencji - sprawa na dobrą sprawę rozbija się jednak głównie o cenę. Jeżeli i tu Olek stanie na wysokości zadania - a mam taką nadzieję - to rzeczywiście ma szansę na małą rewolucję.
    Mnie zastanawia w takim układzie wypozycjonowanie SP-550 UZ względem E400 - który w końcu miał być kompakt killerem.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    myślę że nadal róznice kompakt/lustro cyfrowe są na tyle duże że ciężko w ogóle porównywać, zwłaszcza kompakt z takim zakresem ogniskowych.
    Ilu osób bym nie spotkał, nawet z zaawansowanymi kompaktami to lustrzanka dla nich brzmi magicznie - nawet ta najmniejsza...Chyba te różnice się nigdy nie zatrą.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dla odmiany prawdopodobnie latem będę kupował kompakt - używany. Jak na razie w stawce został Olek 5050 i Canon G5 - do wyrwania za 700PLN. Zastanawiam się przeto, czy i jak ta premiera wpłynie jeszcze na zmniejszenie cen. Wszakże może się okazać, że dużo ludzi zacznie pozbywać się starszego sprzętu, a ja jakoś nie widzę sensu posiadania czegoś z większą matrycą niż 5-6 MPxl.
    W "550" mnie najbardziej cieszy pozostawienie RAWa. Reszta wyśrubowanych parametrów raczej rodzi same zapytania (typu: Jakie będzie używalne ISO przy tej matrycy, Jakość obrazu z takiego obiektywu). Jak wszyscy zapewne, oczekuję z dużym zniecierpliwieniem sampli. Wracając jednak do RAWów. Obecnie raczej producenci odchodzą od tego, by pakować ten format do kompaktów (vide G7). Zapewne jest to naturalne rozgraniczenie między amatorami i zawodowcami - czasy, gdy na lustrzankę niewiele osób było stać już mineły.
    Jeżeli więc taki aparat adresowany jest do amatarów, to jaką lustrzankę zobaczymy na PMA?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    Jack, a zrób mi wyższe ISO jeśli możesz...
    Na razie chciałbym wstrzymać się ze zdjęciami do porównywania. Aparat przyjechał do mnie w białym pudełku z napisem "Sample"
    Jack

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    W tej sytuacji jasno rysuje się kwalifikacja;
    SP-550 UZ to aparat amatorski o dużych możliwościach i zadawalającej jakości zdjęć, do domu na wycieczki, familijny aparat.
    E-400(x) będzie pewnie też miał stabilizację i LV i wówczas mamy też coś podobnego ale jednak dla zawodowców 10mpx no i lustro. Poza tym nie zawsze będziesz chciał zabierać drogi aparat na wypady, gdzie możesz go uszkodzić.
    W samplu Jacka, widzę że stabilizacja jest niezła na poziomie H5 lub może nieco gorsza, a to była główna bariera dla olka. Oj zapowiada się 'gorąca wiosna tej zimy'
    /*...................*/
    /* ...........................*/