Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 84

Wątek: oswietlenie studyjne

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    Porównywanie SB do FS to jak dla nie kiepski żart
    czyli miales doswiadczenie wielogodzinne z chinczykami? Ja niedawno slyszalem ze po 8godzinach lampa - CY200 - padla... tylko ze to znowu zaslyszane :P

mam glupie pytanie:
    czy praca lampy to chodzi o to ze ktos praktycznie co chwila blyska czy wystarczy ze ona jest wlaczona (gotowa do blysku)?
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    Porównywanie SB do FS to jak dla nie kiepski żart
    czyli miales doswiadczenie wielogodzinne z chinczykami? Ja niedawno slyszalem ze po 8godzinach lampa - CY200 - padla... tylko ze to znowu zaslyszane :P

mam glupie pytanie:
    czy praca lampy to chodzi o to ze ktos praktycznie co chwila blyska czy wystarczy ze ona jest wlaczona (gotowa do blysku)?
    Ja mam doświadczenie wielogodzinne z chńczykami. Nigdy jednak nie zrobiłem testu na ich wytrzymałość. Właściciel firmy ostrzegał mnie, że po ~200 wyładowaniach w serii (czyli praktycznie co 3 sekundy) lampa może się spalić. Elektronika jest chłodzona pasywnie, bez zabezpieczeń przeciw przegrzaniu (lampa błyska aż się nie spali, inne się wyłączą). Ponoć są pacjenci, którym się taka sztuka udaje/mają takie potrzeby.

Moja żona robi sesje mody, klika w 8 godzin 500-1000 klatek. Pomiędzy seriami 20-30 sztuk są przerwy na przebierki i aranżację, więc nie ma okazji do przypalenia.

Willow, handlowcy z którymi rozmawiam nie traktują mnie jak potencjalnego klienta. Takie pogaduszki do poduszki/drinka na różnego rodzaju warsztatach. Rzekł bym, że rozmowy przyjacielskie o problemach w branży.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

YinYan 400Ws - chlodzenie wentylatorem

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Elektronika jest chłodzona pasywnie
    a przy wszystkich? (chyba przy tych do 300Ws) Zreszta musze sprawdzic przy okazji bo moj YinYan 400K dosc glosno pracuje jakby mial wentylatorek.

/EDIT
    sprawdzilem na stronie "chłodzenie wentylatorem"
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Willow, handlowcy z którymi rozmawiam nie traktują mnie jak potencjalnego klienta. Takie pogaduszki do poduszki/drinka na różnego rodzaju warsztatach. Rzekł bym, że rozmowy przyjacielskie o problemach w branży.

Pozdrawiam
    Radek jako handlowiec z 10letnim doświadczeniem wiem że dobry sprzedawca nie pracuje tylko wtedy kiedy śpi i uprawia sex
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Pozdrawiam
    Radek jako handlowiec z 10letnim doświadczeniem wiem że dobry sprzedawca nie pracuje tylko wtedy kiedy śpi i uprawia sex
    heheheheh tak jest w wielu branżach
    było sobie życie

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    litosci nie robcie przepychanek kto z kim pije i jakie ma uklady.... konkrety o lampach prosze zeby nowi uzytkownicy cosik sie dowiedzieli

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    SB nie mają chłodzenia, a nawet żadnego sygnalizatora przegrzania Ja już dochodzę do wniosku, że będzie to coś z wyższej półki - tylko jeszcze muszę zastanowić się po co i na co oraz co zrobię jak po kilku dniach zabawka znudzi się

RE a możesz załatwić przykładowy cennik (aktualny) Hansela

Najgorsze jest to, że nie ma kompletnie żadnych opinii, cenników do porównania, sensownego sklepu, info o kompatybilności, działaniu Na innych forach też więcej pytań niż odpowiedzi.

Wiem, że SB jest kompatybilne z Bowensem.

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus
    RE a możesz załatwić przykładowy cennik (aktualny) Hansela
    z checia zobaczymy
    kurcze jest pare ciekawych stron ale wogle nie sa aktualizowane http://www.milso.com.pl/ http://sun-box.pl/ lub tez jak w przypadku Hensel cennik prowadzi do strony niemieckiej http://www.hensel.home.pl/

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Miałem udostępniony przez kolegę zestaw Elinchrom D-lite 2 To Go. Możecie o nim poczytać TUTAJ. Bawiłem się dosłownie przez trzy godziny w międzyczasie udostępniając go dwóm innym osobom, więc nie można tego testowania brać zbyt poważnie. Oczywiście różnice pomiędzy tym co mam (dwie tanie lampy błyskowe+dwie cele i improwizowane statywy a Elinchromami jest tak ogromna, że jakiekolwiek porównanie mija się z celem.
    Ale do rzeczy! Zestaw jest firmowo wyposażony w dwie gustowne torby w które można wszystko elegancko zapakować i przetransportować bez obawy o uszkodzenie, zabrudzenie czy zagubienie pomniejszych elementów. Montaż całości jest szybki i bezstresowy. Softboxy o wymiarach 65x65 i 53x53 mogą wydawać się dosyć małe na papierze, ale po zmontowaniu i ustawieniu na stojakach robi się to dosyć okazałe. Sufit mojego mieszkania jest na wysokości 210 cm i nie pozwala na maksymalne podniesienie lamp. Do synchronizacji używałem kostki wpiętej w gniazdo zewnętrznej lampy i kabli oraz wbudowanych fotocel. Oba sposoby działały bezproblemowo.
    Wrażenia z pracy? Jak najlepsze! Teraz widać o co chodzi w pracy z oświetleniem. Wbudowane lampy moderujące pozwalają na natychmiastową ocenę oświetlenia sceny. Moc 200Ws wydaje się być wystarczająca, ale jak uczy doświadczenie mocy nigdy dość. Zawsze można ją zmniejszyć więc to nie problem. Przydałby się trzeci palnik do oświetlenia tła i paru innych efektów, ale na początek nawet te dwa to prawie raj. Szybkie ładowanie po strzale, sekunda i gotowe do następnego. Regulacja mocy błysku przyciskami +/-. Wolałbym potencjometry które są łatwiejsze i szybsze w obsłudze.
    Do zestawu dostajemy podręcznik na płycie DVD który bardzo przystępnie pokazuje zasady oświetlenia w różnych sytuacjach.
    Do zestawu można dokupić kolejne głowice, parasolki i inne duperele które sobie wymyślimy.
    Co do innych aspektów pracy z tym zestawem to proszę o pytania, ale zastrzegam, że pracowałem z nim tylko przez chwilę. Jak tylko koledze się trochę znudzi studio i pójdzie w plener to pożyczę go na kilka dni i opiszę dokładniej.
    Aha, kosztował 399 funtów.
    Kilka próbek z naszej chaotycznej sesji: SESJA ELINCHROM
    Zdjęcia z Canona 350D i E-300. JPEG prosto z aparatów zmniejszone w PS. Zero pomyślunku ale nie miałem czasu
    I cyfra i analog...

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    A jeśli nam brakuje paru(set) złotych zawsze można pokombinować jak inni: STUDIO
    I cyfra i analog...