Zobacz wyniki ankiety: Czy powinno być organizowane fotograficzne podsumowanie kwartału lub półrocza?

Głosujących
25. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Jestem ZA

15 60,00%
  • Jestem PRZECIW

10 40,00%
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: FPK - czy jest potrzebne?

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

FPK - czy jest potrzebne?

Może do konkursów OR dołożymy sobie Fotograficzne Podsumowanie Kwartału (FPK) albo półrocza? Być może w formie głosowania? Jestem ciekaw czy mało by to sens? Zagłosujcie i wyraźcie swoją opinie.

Nazwa tego podsumowania/konkursu nie koniecznie musi tak wyglądać. Propozycje mile widziane.

kowalikster
    Gość
    Czyli Najlepsze z Najlepszych w danym okresie czasu?

| OlyJedi Awatar Raven_Design
    Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Obawiam się, że zdjęcia będą miały zbyt rozstrzeloną tematykę w tedy.
    Po prostu - trudno będzie wskazać to najlepsze.
    Trzymajmy się tematów z OlyRulez. Tam zdjęcia posiadają jakiś wspólny mianownik.
    .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Nie wiem, jak inni, ale ja osobiście miałam bardzo duży problem z wybraniem najlepszego moim zdaniem zdjęcia w obecnej edycji OR. Ciężko porównywało mi się zdjęcie architektury z krajobrazem czy portretem, dlatego pomyślałam sobie, czy może nie byłoby dobrym pomysłem ogłoszenie kilku konkursów "Najlepsze z najlepszych: street"; "Najlepsze z najlepszych: krajobraz" ; "najlepsze z najlepszych: zwierzęta" itd... Podział można skopiować z tego z publicznej.
    Wiem, że dużo byłoby działów, ale z drugiej strony taki konkurs odbywałby się raz na rok, czy półrocze.
    Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Raven_Design Zobacz posta
    Obawiam się, że zdjęcia będą miały zbyt rozstrzeloną tematykę w tedy.
    Po prostu - trudno będzie wskazać to najlepsze.
    Trzymajmy się tematów z OlyRulez. Tam zdjęcia posiadają jakiś wspólny mianownik.
    Ostatni temat OR tez ma bardzo rozstrzelony przedział w treści zdjęć. Po ich ilości doszedłem do wniosku, że być może wiele osób, pomimo organizowania tematycznego konkursu OR, ma spory problem z zakwalifikowaniem swoich zdjęć do niego. A było by interesujące, moim zdaniem, poznać najlepsze zdjęcie kwartału każdego z biorących udział udział w życiu forum.

Po co temat? Fotografujemy bardzo różne rzeczy na co dzień. Każdy ma jakieś zdjęcie, które lubi najbardziej, które wyszło mu najlepiej w ostatnim okresie. Mimo własnego wątku chciałby je zaprezentować jako "best of the best" wśród tych najlepszych innych forumowiczów. Można z tego zrobić tylko wystawę, ale można uczynić z tego mały konkurs z głosowaniem.

Tylko czy jest to potrzebne czy nie? Zachęcam do oddania głosu w ankiecie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ws umie to widziałbym to, ale w formie minimini eseju - kilka swoich zdjeć + kilka słów o ich powstaniu, czy warsztacie.

Kolejne klik klik w postaci głosowania nie ma sensu. Mamy to w Olyrulez mamy w galerii
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Albo zróbmy coś na właśnie kształt tego, co mówi grizz.
    Może mały konkurs na króciuteńki fotoreportaż?
    Wszystko ograniczone do 4 zdjęć.
    Jedno wprowadzające, dwa będące rozwinięciem realizowanego przez nas tematu, i ostatnie zamykające całość w jakąś ramę.
    Powiedzcie - Czy nie byłoby to miłą alternatywą dla OR?
    A sensu organizowania większej ilości cyklicznych podsumowań, jak napisałem - nie widzę.
    Pomysł z reportażem sprawiłby, że fotografie stałyby się bardziej przemyślane.
    Nie możliwe byłoby już wrzucenie do konkursu pierwszej fotografii jaką wyjmiemy z szuflady, umierając się na siłę, że oddaje trafnie temat.
    Reportaż narzuca myślenie. Sama chronologia zdjęć jest przecież ważna, a co dopiero mocno ograniczona ich ilość.
    Wnioskuje więc, aby urządzić konkurs na reportaż.
    Nie przejdzie -trudno.
    Ale może uda się jednak rozkręcić kolejną fajną zabawę. Więc jak?
    .

Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Biorąc pod uwagę, że jak to ktoś powiedział "najlepszy reportaż to jedno zdjęcie" czy jakoś tak, można by to zrobić i w ten sposób jak proponujecie. Ale ideą fotograficznego podsumowania jakiegoś okresu jest, jak już wspomniałem jedno zdjęcie, które:

1. być może nie mieści się w tematach OR czy innego konkursu tematycznego,
    2. być może jest ulubionym zdjęciem autora z tego okresu,
    3. być może jest najlepszym zdjęciem autora z tego okresu.

Forma konkursu mogła by być dodatkiem, choć nie koniecznym. W sumie... konkurs jest zbędny.

Chyba spróbujemy po prostu. W kwietniu zrobimy podsumowanie trzech pierwszych miesięcy 2010. Jeden forumowicz - jedno zdjęcie, jego najlepsze/ulubione zdjęcie.

Nad reportażem można by się zastanowić w osobnej akcji. Tylko ile osób robi reportaże?

Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Nad reportażem można by się zastanowić w osobnej akcji. Tylko ile osób robi reportaże?
    Myślę, że warto spróbować.
    Może się mylę, może nie.
    Więc jak klubowicze - robicie czasem małe reportaże? Kto poprze pomysł?
    .

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Raven_Design Zobacz posta
    Więc jak klubowicze - robicie czasem małe reportaże? Kto poprze pomysł?
    Samych reportaży bedzie za mało... proponuje jak wyżej napisałem.

@hades jak chcesz klikać kolejną galerię, to klikaj... ale z powodzeniem można zrobić raz na kika miesięcy OlyRulez o szerokim temacie. PO co powielać byty?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.