Hmmm.....we wszystkim trzeba znać umiar moim zdaniem. I trzeba być uczciwym.
Jeśli już dokarmiałam tego niedźwiedzia karmą dla psów, to powiedziałabym o tym prezentując zdjęcie. Jeśli udało mi się sfotografować wilka w zoo, a mimo to wygląda jakby był w środowsku naturalnym, to mimo wszystko powiedziałabym, że jest to zdjęcie z zoo.
A teraz o dokarmianiu dzikich zwierząt. Wydaje mi się, że człowiek bez odpowiedniej wiedzy, może zrobić więcej szkody niż pożytku. Dokarmianie ptaków chlebem jest dla nich po prostu niebezpieczne, a ludzie tak robią nie mając świadomości, że je krzywdzą w ten sposób. Tak samo dokarmianie niedźwiedzi pedegripalem nie jest na pewno najlepszym pomysłem. Więc jeśli już zanęcamy zwierzęta, to mając wiedzę lub pod opieką osoby, która taką wiedzę ma, żeby nie wyrządzić żadnej szkody.
Samo dokarmianie zwierząt, zwłaszcza podczas ostrej zimy, na pewno nie jest złe. Przecież leśnicy dokarmiają zwierzynę w czasie zimy. Ale trzeba to robić z głową.
A zabijanie motyli, żuczków i innych robaczków, żeby łatwiej się robiło zdjęcia makro - to już nie tylko lenistwo, oszustwo, ale również brak jakichkolwiek skrupułów.