Strona 20 z 27 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 261

Wątek: Afganistan moim okiem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar chimol
    Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez outsider Zobacz posta
    Czytałem kiedyś artykuł o tym, że nasi żołnierze (w przeciwieństwie do Amerykanów) przed wyjazdem do Afganistanu i Iraku byli szczegółowo instruowani przez polskich arabistów jak powinni się zachować w obcym kulturowo kraju (może jakieś ciekawostki przytoczysz, jeśli faktycznie to prawda?). Dzięki czemu, podobno, Polacy w Afganistanie, czy Iraku są postrzegani bardziej pozytywnie przez tubylców niż zadufani (lub nie znający pewnych zwyczajów) Amerykanie. Ciekawi mnie czy to prawda?

Druga sprawa to talibowie. Wydawało mi się, że akurat w Afganistanie ten problem został zmarginalizowany do kilku obszarów geograficznych. W końcu reżim talibów raczej nie miał oparcia w społeczeństwie. Był zbyt twardy. W dodatku jeśli pracują dla nich dzieci za pieniądze to znaczy, że brakuje im ludzi. A z tego co napisałeś, to wygląda trochę tak, jakby to talibowie kontrolowali okoliczne wsie i wypady wojska z pomocą humanitarną były tylko przerywnikiem. Coś jakby fort kawalerii na terytorium opanowanym przez Indian. Wygląda na to, że jeśli by was tam nie było, to Afganistan na powrót stałby się krajem rządzonym przez talibów..... Zwykli Afgańczycy są w większości pacyfistami? Nie ma mężczyzn? Nie wolno im posiadać broni? Gdzie jest policja? Wojsko? Kiedy talibowie niszczą dary w wioskach?
    Są szkolenia z ludźmi, którzy znają arabską kulturę. Trzeba widzieć jak się zachować w domach, jak się przywitać, czym można obrazić tubylców itd. To całkiem odmienna kultura i naprawdę nie można sobie tego wyobrazić do momentu spotkania z tymi ludźmi.

64.
    Nieładnie jest na przykład odmówić im spożycia wspólnego posiłku gdy jestes zapraszany. Dla nich to obraza, że nie przyjmujemy zaproszenia. Trzeba mieć naprawdę dobrą wymówkę. Przynajmniej trzeba herbatę wypić. Ja często mówiłem, że dużo zadań jeszcze i muszę juz jechać
    Amerykanie też uczą się ich zwyczajów. Jednak jankesi maja inną mentalność niż my. Wydaje mi się, że dla nich istnieje Ameryka i jest najlepsza, i Amerykanie są najlepsi, a reszta trochę gorsza. Ja to tak odczuwam po kilkuletnim obcowaniu z Amerykanami, więc wydaje mi się, że Afgańczycy czują tak samo. Bo według mnie jesteśmy jednak im bliżsi niż Amerykanie.

65.

Co do talibów to masz w sumie rację. Oni się przemieszczają, mają swoje komórki, tajniaków i starają się nie wpaść w ręce wojsk koalicyjnych. Każdy Afgańczyk może posiadać według tamtejszego prawa broń do samoobrony, ale to chyba za mało żeby się obronic przed zbrojną bandą. No i trzeba też myśleć o rodzinie. A sąsiad nie pomoże bo tez mysli o rodzinie.
    Co do wojska i policji afgańskiej, to są to dopiero początki. Bardzo dużo tam korupcji. Są ludzie, którzy za dnia są policjantami, a w nocy talibami.

66.
    Co do darów, to my rozdajemy ubrania, wodę koce i po rozmowach odjeżdżamy. Talibowie już wiedzą /bo widzieli lub im ktoś donosi/ że bylismy w wiosce i jak odjedziemy w inne miejsce, to wkraczają do wioski. Niszczą wszystko, bo to jest złe i z zachodu. Wioska sie nie postawi bo w końcu przyjdzie więcej talibków i się zemszczą za tych których zabili mieszkańcy wioski. Terror wprowadzany przez talibów do wiosek jest ogromny. Ci ludzie z wiosek naprawdę się boja lecz mnie też wkurzxała czasem ich bezczynnośc i bezradność.

Dziękuję za wpisy i odwiedziny. Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Oj... zmniejsz ostrzenie w tym ostatnim i będzie zacnie!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Ciekawie opisujesz.. a ostatnia fotka jest dowodem tego, ze nie jest tam latwo zyc.. (spojrzenie chlopca i jego niepewnosc...)
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Dawno nie zaglądałem. Przedstawię dziś jeden z afgańskich media marktów. Ludzie lubią tam handlować, a jeszcze bardziej targować. Rzecz sprzedana bez targowania to nieudany interes.

Pierwsza fota robiona przez szybe - przedstawia sieć butików w nowy rok afgański, stąd te flagi. Wypadało to 21.03.2009 roku
    67.
    Wiele różności można spotkać na ich straganach. Wszystko, co potrzebne do przeżycia i smakołyki, które Afgańczycy uwielbiają.

68.
    69.
    I na koniec mali sprzedawcy.

70.
    Pozdrawiam oglądających

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Oj... zmniejsz ostrzenie w tym ostatnim i będzie zacnie!
    zerknij na to zdjęcie na pełnym ekranie, jest wyostrzone ok

twarz tego chłopca jest niesamowita

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Na fotce 69 zolnierze sprawdzaja zaulki?
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez waruga Zobacz posta
    Na fotce 69 zolnierze sprawdzaja zaulki?
    Raczej tylko ubezpieczenie, bo już się nudzą i jeden z aparatem stoi.

| OlyJedi Awatar acidmk
    Mieszka w
    Mokotów
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Oj długo kazałeś czekać na kolejne fotki

Bardzo fajne, ta pierwsza słabsza od pozostałych, mimo wszystko oddaje klimat.
    POzdrawiam
    Acidmk
    Mój wątek, moja Sicilia na forum oraz w necie LaBellaSicilia.pl oraz moje www

| OlyJedi Awatar madziazywczak
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Wczoraj przejrzałam cały wątek. Powiem, że jestem pod wrażeniem.
    Zdjęcia + opis robią coś takiego, że chce się więcej.
    Dzięki
    "Zdradliwa wena, raz jest a raz jej nie ma"
    http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=73327

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    66. Genialne! centralny jak najbardziej tu pasuje
    Naprawde, co kolejna wrzutka tym lepsze zdjecia.
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150