Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: Czy wielcy fotografowie kłamią? [wieczór 10]

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Warto przypomnieć, jak "powstał" Robert Capa. Ten fotograf został najzwyczajniej w świecie wymyślony przez Andre Friedmana i jego ówczesną partnerkę Gerdę Taro. Mistyfikacja była sprytnie pomyślana: Robert Capa, znany amerykański fotograf, sprzedaje swoje zdjęcia w Paryżu, a wiadomo, że w tamtych czasach prawdziwość tej biografii, rzekomo amerykańskiej, trudno było sprawdzić. Niemniej jednak w końcu wszystko się wydało, acz Friedman wypracował sobie sławę fotograficznymi dokonaniami i Capą już pozostał.

Ten fakt z życia Friedmana alias Capy pokazuje, iż intrygi nie były mu obce. Był również, głównie z powodu wojennych przeżyć (a może w parze z nimi?), nałogowym hazardzistą. Oczywiste, że udawanie Capy spowodowane było zwykłą walką o przetrwanie tej dwójki i byt. Talentu i dokonań fotografa to nie umniejsza, jednak myślę, że może rzucić nowe światło na powstanie zdjęcia "Falling Soldier". Jeśli raz można było, to czemu nie i drugi? Parafrazując i przesadzając oczywiście, bo to żadna zbrodnia nie jest, Agathę Christie, "druga i każda kolejna mistyfikacja przychodzi łatwiej." To zdjęcie Capy obrosło legendą oraz wiele dobrego dla fotoreportażu zrobiło i ma w sobie to coś, czego wiele nawet niepozowanych, jeśli to pozowane było, nie ma (być może po prostu tę legendę). Czy Capa kłamał, czy nie? Myślę, że kłamał. Nie zmienia to jednak mojego postrzegania go jako wielkiego fotografa, którym po prostu był.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Misiaczek51 Zobacz posta
    Zerknijcie - mały (a może duży) przykład kłamstewek fotografów. I to tych znanych. I zupełnie współczesnie.
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10260

Bardzo dobry przykład i na czasie.
    Nie ma tu mowy o fotomontażu czy niedozwolonej obróbce

kwestia jest innego typu szczerość fotografa względem odbiorcy czy względem organizatorów konkursu

zdjęcie jest dobre, ale pozowane...
    zdjęcie jest dobre ale to nie jest dzikie zwierze

Dwie rzeczy mi się nasuwają o których chciał bym wspomnieć

jedna to Frank Hurley - wybitny fotograf, który dokumentował Antarktyczną wyprawe Shackletona. Raz że jak się okazało później stosował zabiegi fotomontazu a dwa nagminnym było przedstawianie zdjęć z jednego wydarzenia jako zdjęcia z drugiego. lub dorabianie zdjęć po jakims czasie i przedstawianie je jako zdjęcia z wyprawy

a druga... wyleciała mi z głowy jak pisałem o pierwszej
    jak sobie przypomnę to napiszę

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta

Mam poszukać materiałów na ten temat z TVN? Bo były. Klepali o tym kilka dni.
    Skąd bym wiedział, że pan Bujak zrobił zdjęcie aureoli papieża? Nie chodzę do kościoła, to musiała być telewizja.
    Poważnie? Ja serio pierwszy raz o tym słyszę. Myślałam, że to jakaś tam taka mała sensacyjka lokalna raczej.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Poważnie? Ja serio pierwszy raz o tym słyszę. Myślałam, że to jakaś tam taka mała sensacyjka lokalna raczej.
    Z uwagi szacunek jakim darzyłem pana Bujaka, był to dla mnie ogromny szok. Jak łatwo zauważyć z zalinkowanego materiału, działo się to zaraz po śmierci Karola Wojtyły. Wielu ludzi żerowało na pamięci o JPII, ale ten przykład był naprawdę porażający.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Radek: Odnośnie p.Bujaka : Albo jest zwykłym ale zdolnym pstrykaczem, który nigdy nie widział ciemni i nie zna zasad fotografii albo jest oszustem. Ja po pierwszym obejrzeniu tej aureoli wiedziałem dlaczego to tak wyszło. P.Bujak twierdzi, że tego nie rozumie ... Dodam, że miałem zawsze "metafizyczne" negatywne nastawienie do niego --(trochę się dziwię, że Ty oceniałeś go uprzednio pozytywnie...) Na końcu tego tekstu, który znalazłem przed chwilą, jest "instrukcja" jak można zrobić ową aureolę --(śmieszne to wszystko i smutne zarazem...)
    http://serwisy.gazeta.pl/jp2/1,72542,3064516.html
    -----------------------------------------------------------
    PS: W tym artykule coś namieszali bez sensu o odbiciach (w środku tekstu). To nie są odbicia, lecz nałożenie "poruszonej" ekspozycji ze światła zastanego i ostrej ekspozycji z flasha. ---- Ja zgadzam się (odnośnie foto) tylko z tekstem na końcu czyli :"Jak samemu zrobić podobne zdjęcie"
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 23.01.10 o 20:17

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    A na ile jesteście pewni, że to jego słowa? nIe przekręcone, nie zinterpretowane na potrzeby artykułu?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    A na ile jesteście pewni, że to jego słowa? nIe przekręcone, nie zinterpretowane na potrzeby artykułu?
    --------------
    Umieszczenie tego zdjęcia na okładce albumu jest faktem --Już to jest dla mnie całkowitą kompromitacją autora ... To by pasowało do obrazoburczego Urbana --wtedy jasne byłyby przynajmniej intencje...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 23.01.10 o 20:59

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    --------------
    Umieszczenie tego zdjęcia na okładce albumu jest faktem --Już to jest dla mnie całkowitą kompromitacją autora ...
    Dlaczego?

Album ma się sprzedać, a jego docelowym odbiorcą nie jest kółko fotografów, a totalny laik.

Takie zdjęcie idealnie pasuje na okładkę.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Dlaczego?

Album ma się sprzedać, a jego docelowym odbiorcą nie jest kółko fotografów, a totalny laik.

Takie zdjęcie idealnie pasuje na okładkę.
    Pan Bujak był wielkim autorytetem fotograficznym. Dla mnie.
    Waglewski i Rubik, dwa oblicza muzyki.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    grizz: Czyli wyznajesz zasadę : "Po trupach do celu?" Ja chyba napiszę do Bujaka list z sugestią, że czerwone oczy wychodzą na zdjęciu, gdy człowiek miał coś wspólnego z PZPR i w związku z tym jest zagrożony piekłem --Czy to także mógłby wykorzystać dla kasy, jak myslisz?
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 23.01.10 o 21:26