Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: GF-1 vs. EP-1

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Galicja... koło Oświęcimia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    No to jeszcze zostaje szklarnia. Na ta chwile jedynie Panasonic wypuscil dwa szkla nazywane "must have" w u43:
    - 20mm 1.7 oraz
    - 7-14mm

To drugie, jesli potrzebujesz bardzo szerokiego kata i\lub zabawy znieksztalceniami z tym zwiazanymi. To pierwsze - jasnosc, ostrosc. Pozostale szkla w wersji Panasa tez sprawuja sie lepiej w testach. Jesli zdjecia ogladasz na ekranie lub male wydruki - pewnie roznicy nie zobaczysz.

Jak podepniesz szkla Panasa do body Olympusa:
    - nie wszystko bedzie korygowane
    - AF bedzie dzial szybciej, niz ze szklami Olympusa, ale wolniej niz body Panas i szklo Panas

Nie wiem, czy PEN ma tryb Quick AF? Ktos moze potwierdzic? Chodzi o to, ze jak przekadrowywujesz, aparat sam, bez naciskania spustu migawki ostrzy, dzieki czemu skraca sie mocno czas wyostrzania - juz po nacisnieciu migawki.
    Szeroki kąt kusi, ale trochę drogie to szkło. Mam czas, więc poczekam na 9-18 mm Olka. Teraz najszerzej mam od 24 mm (w przeliczeniu dla pełnej klatki) i pasuje mi.
    Szkoda, że Panasonic nie sprzedaje GF-1 w dualu, jak to robi Olympus z Penem. W takim wypadku priorytetem będzie Gf-1 z naleśnikiem.
    Oglądałem GH-1. Ciekawy, ale: całkiem spory i drogi. Wolę GF-1 i dokupić dodatkowe szło i może starczy na jakieś akcesoria.
    Mam jeszcze takie pytanie, pewnie głupie, ale po prostu nie znam się
    Czy np. słabość AF Pena mogłaby być polepszona w przyszłości upgradem firmware? Gdyby AF Panasonica miało wartość 10, to jaką w porównaniu z nim wartość dalibyście Penowi?
    Pytanie spowodowane trochę ekonomią: w Fotojoker Pen z kitowym zoomem jest za niecałe 2400 zł, do tego do końca stycznia lampa gratis.
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    anasa jest błyskawiczny - jak w lustrze. AF Pena robi odczuwalny ruch w przód i tył. Dla statycznych obiektów - bez znacznia. Dla ruchu - Panas będzie lepszy. To moje odczucia po macaniu G1 (w GF1 ma byc tak samo) i EP-1.
    AF w EP-1 nie był taki zły, ale taki jak w nowoczesnym lustrze to on nie jest (choć w mojej analogowej Minolcie Dynax 5 bywało gorzej).

Panas ma na razie ceny z sufitu. EP-1 wysokie, ale jest juz lepiej. Wg mnie, koszt wykonania GF1 jest niższy niż G1, a cena dużo wyższa. To przez nienadążanie z produkcją i ogólnie duże parcie klientów na GF1. I brak konkurencji, bo nie ma tak małego aparatu z lustrzankowym AF-em.
    No i Panas ma wbudowaną lampkę, bądź co bądź.

Co do zoomów. Zoom Olka się składa (czyli lepiej niż u Panasa), ale jeszcze brakuje tego centrymetra czy półtora by zmieścił się w kieszeni marynarki. Z "naleśnikiem" się zmieści. Poza tym, na tle body, zoom wydaje się bardzo plastikowy. Body to solidny kawałek metalu (z plastikowymi pokrętłami).

GF1 z zoomem to średni pomysł. Zoom się nie składa i cały zestaw robi się spory. Wtedy już lepiej G1/GH1 z 14-14mm - rozmiar zestawu podobny, a lepszy uchwyt. świetny EVF i ruchomy LCD.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

rodzyn
    Gość
    G1 jeśli nie przeszkadzają ciut większe wymiary - uzywam od roku i bardzo sobie chwalę.
    a cena / możliwości bardzo atrakcyjna .
    pozdrawiam

jungli
    Gość
    Potwierdzam, G1 mozna wyszarpnac w absurdalnie niskiej cenie, do tego EVF jest swietny, tryb zombi do mnie nie przemawia w EP i GF...

Ostatnio chodzilem z DP1 i ciagle ja przykladalem do oka))) ale ubaw))) co robia te przyzwyczajenia....

pozdroofka

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Matryca w GF1, jest, zdaje się z G1, a nie z GH1. Filmy w G1 obcięto chyba perfidnie. A w cenie G1 dostajemy EVF (do którego nie umywa się ten na stopkę do GF1 za jakieś 200$ chyba), oraz ruchomy LCD. NA Allegro widać aukcję nawet po 1300 zł za KUP TERAZ (pytanie czy nei felerne egzemplarze), a nowe oscylują w okolicach 2000 zł.

GF1 - tylko z naleśnikiem.
    EP-1 - od biedy z zoomem, ale też optymalnie z naleśnikiem (kieszonkowość).
    A jeśli z zoomem i nie zależy na filmach G1.
    GH1 to świetna alternatywa domowej kamery, 14-140 jest bardzo dobry, tylko cena koszmarkowa.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    W paru testach takie były oceny. Choćby w DVF. EP1 wypadał lepiej w szumach, GF1 w dynamice.
    W DVF E-30 pod względem dynamiki wypadł dobrze, a E-620 słabo, podczas gdy dobrze wiadomo, że wypadają identycznie. Daj spokój z takimi testami, szkoda czasu na bzdury. Póki co najbardziej wiarygodne, jakie widziałem, są na imaging-resource.com.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za dotychczasowe rady, jeżeli ktoś coś ma do dodania, to śmiało, niech potomni też coś z tego mają
    Większość z Was poleca Panasonica, choć Olek sroce spod ogona też nie wypadł.
    Rozumiem, że co nie wybiorę, zdjęcia da się tym zrobić? Bo w świetle niektórych wypowiedzi z innych wątków czy forów, to można nabrać wątpliwości
    Jeszcze raz zapytam znających się narzeczy: czy jest możliwość poprawienia szybkości AF w Olku nowym firmware? Bo czy to się stanie, to już raczej u Cyganki
    "Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Roba66 Zobacz posta
    Dziękuję wszystkim za dotychczasowe rady, jeżeli ktoś coś ma do dodania, to śmiało, niech potomni też coś z tego mają
    Większość z Was poleca Panasonica, choć Olek sroce spod ogona też nie wypadł.
    Rozumiem, że co nie wybiorę, zdjęcia da się tym zrobić? Bo w świetle niektórych wypowiedzi z innych wątków czy forów, to można nabrać wątpliwości
    Jeszcze raz zapytam znających się narzeczy: czy jest możliwość poprawienia szybkości AF w Olku nowym firmware? Bo czy to się stanie, to już raczej u Cyganki
    właśnie do E-P1 był nowy firmware -podobnoo poprawia dużo - patrz w wątku o E-P1:
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...18854&page=134
    dodatkowo -przy zakupie Olka masz do końca marca promocję : gratis lampę błyskową

| OlyJedi Awatar Roba66
    Mieszka w
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    właśnie do E-P1 był nowy firmware -podobnoo poprawia dużo - patrz w wątku o E-P1:
    https://forum.olympusclub.pl/showthr...18854&page=134
    dodatkowo -przy zakupie Olka masz do końca marca promocję : gratis lampę błyskową
    Dzięki.
    Na stronie Olympusa jest napisane, że do końca stycznia jest promocja.

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Roba66 Zobacz posta
    Dzięki.
    Na stronie Olympusa jest napisane, że do końca stycznia jest promocja.
    Fakt jeszcze raz sprawdziłem i widzę , że wszystkie promocje sąprzedłużone do końca marca , E-P1 + lampa też:
    http://www2.olympus.pl/consumer/208_lighten-up_E-P1.htm
    Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów