Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jakiego pomiaru światła użyć w jakiej sytuacji ?

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jakiego pomiaru światła użyć w jakiej sytuacji ?

witam jestem póki co amatorem z zapałem i E-500, 14-54, 40-150 oraz leżącym w szafie 14-45 :]. Szukałem na forum ale nie znalazłem satyfakcjonującej mnie odpowiedzi. Chodzi mi mianowicie, a może i innym również się przyda, żeby poznać jaki pomiar zastosować w najczęściej foconych sytuacjach aby nie popsuć fotki tj: krajobraz (nie wiem czy wpływ pogody ma znaczenie na wybór pomiaru), portret, wesele w kościele, sport. Jeśli w innych sytuacjach prosiłbym również o podanie. A może użyć jednego uniwersalnego dla wszystkich tych sytuacji i jakiego jak sie da? Fajnie by było jeśli znawcy tematu podaliby jak bawić się EV i w którą stronę korygować w poszczególnych warunkch.
    Pozdrawiam i dziękuej za pomoc.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    temat rzeka bez jednoznacznych rozwiązań.
    Można się pokusić tylko o pewne wskazówki a nie kategoryczne zasady używania pomiaru światła. Ja już słyszałem że fachowcy to tylko w punkt mierzą ale po rozmowie z kilkoma fachowcami stwierdziłem że to z palca wyssane opowieści. Generalnie można przyjąć że matrycowy ( wielopunktowy, uśredniony ) pomiar sprawdza się w jednolitym oświetleniu, mniejszych kontrastach, w pochmurne dni. Przy sporych kontrastach zwariuje. Wtedy centralnie ważony a jeszcze lepiej punktowy i mierzysz w zależności od tego co chcesz osiągnąć albo cienie albo światła. Ale zawsze jest coś za coś ( lub kilka klatek do sklejki w hdr ). Ja używam najczęściej centralnie ważonego ( robiąc rawy zawsze można lekko skorygować światło ) lub punktowego. Po zrobieniu pierwszej klatki sprawdzam na lcd i mierzę z innego punku lub koryguję rolką ekspozycję zapamiętaną. Nie ma podręcznikowego wskazania co z jakim pomiarem, praktyka Ci podpowie najlepiej. Wiadomo, sa pewne stereotypowe sytuacje ale jest ich na lekarstwo ( korekcja na plus przy fotkach zimowych na sniegu, na minus przy fotkach ciemnych elementów na ciemnym tle itp...) Najlepsza recepta to próby, nie wyobrażam sobie np sportowych ujęć w plenerze, szybkich itp bez centralnie ważonego pomiaru ( na punktowy nie ma czasu , matrycowy może pokłamac trochę ), no chyba że masz czas na szybkie przestrzelenie sceny wcześniej. Ale jak masz czas i swobodę to najlepiej sobie wszystko na manualu poustawiać, pomierzyć, poobliczać itd...Niestety nie zawsze można.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    na póki co eksperymentuje ale z róznym skutkiem - czasami to aż szkoda gdy na takich fotkach:
    nic nie widać - pewnie toteż dlatego że pod słońce :] ale mówi się trudno i pstryka dalej.
    dziękuje za treściwą odpowiedź i pomoc

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Słońce w kadrze to ekstremum ale i tak lepeij wtedy wziąć pomiar z okolic Słońca i nie przepalić reszty kadru. Pozostaje HDR, można wyciągnąć troszkę szczegółów cieniach, zobacz tutaj - też mam Słońce w kadrze choć sytuacja inna. Generalnie unikam takich ujęć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Jesli robisz z flash-em i korzystasz z automatyki to także trzeba uważać, na pomiar matrycowy lub uśredniony. Zdarza się, że w kadrze, nawet na jego krawędzi lub w rogu, znajdzie się blisko, jakiś jasny obiekt i cała fotka może być skrajnie niedoświetlona.
    Osobiście polecam przy flash-u focic na manualu. Kadry zwykle sa powtarzalne, a ewentualne różnice nieduże i łatwe do skorygowania z RAW-a.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    właśnie o coś takiego mi chodziło.
    apropo HDR - to robię kilka fotek z korekcją EV jaką uznaję za stosowną (czy skok musi być jednakowy), czy w ciemno walę kilka na plus kilka na minus ?

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    w ciemno to nie wal...
    sporo jest o tym na forum w poradach dotyczących fotografii i w necie, generalnie robisz kilka klatek: bazową - "naswietloną najlepiej jak się da w danych warunkach" i z korekcją na + i -. Wg mnie im większa korekcja tym lepiej ( mniej niż 1eV nie ma moim zdaniem sensu ) Kilka to minimum 3, 5 to zwykle standard. Oczywiście można też próbować robić to z 1 rawa ale efekty nie są już ponoć tak dobre jak z kilku oddzielnych klatek.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Tu masz przystępnie napisany poradnik, jak robić HDRy:

http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-197-0.php
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Panie dziekan, tryb manualny wita. polecam literaturę traktującą o kontrastach w fotografii (o tym jak je niwelować).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Co do sposobu pomiaru, to ja głównie używam matrycowego. Focę najczęściej streatphoterkę, więc nie mam czasu na zabawę z punktowym pomiarem. Do takiego focenia (człowiek zajmuję większą część kadru) taki sposób pomiaru jest git.

Odkąd mam lustro cyfrowe nie używam właściwie punktowego pomiaru. Wychodzę z założenia, że jeśli jest czas na pieprzenie się z punktowym, to jest też czas na zrobienie foty, oglądnięcie histogramu (w E500 w odróżnieniu do E1 wyświetla się od razu) i ewentualne powtórzenie ujęcia z korektą plus/minus.

Dziekan, robiąc w rawach można korygować +/- 1EV na komputerze bez dużej szkody dla zdjęcia. Rawy "żondzom"!!!
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.