Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Zuiko 14-54 vs 14-42 Kit

S4INT
    Gość
    D80 ma taką fajną lampkę wspomagająca AF - odpowiednik spawarki, ale działający. Po ciemku nawet ustawisz ostrość, co prawda na niezbyt daleki dystans, ale jest.

A co do lampy zewnętrznej - to Olympusowa chyba też wyświetla siatke wspomagającą AF ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zgadza się jestem wstępnie zdecydowany na zmianę systemu. Na początek Nikon d80 + 50 1,8D koszt jakieś 1700 PLN (używki) do zdjęć w pomieszczeniach daje radę bardzo fajnie. Potem do tego jakaś lampka SB-600 lub Nissin i reszta gratów.

Gdybym miał Gotówkę to zostawiłbym E-510 + 40-150 3,5 -4,5 do fotek na powietrzu bo bardzo fajny to tandem do tego typu zdjęć.

A do pomieszczeń Nikon + stałki + lampka

To byłby zestaw idealny tylko 2 systemy trzymać to trochę przesada.
    Ostatnio edytowane przez rav00000 ; 21.01.10 o 14:27

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Po co wydawać 1300 na nikona, skoro można za mniej kupić FL-36R albo metza AF-1? Sensor lampy pomoże w ustawieniu ostrości i po kłopocie. No i dodatkowo masz zewnętrzną lampę
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    O dokupieniu FL-36R też myślałem tylko czy faktycznie dzięki niej szybkość AF wzrośnie ?? Chętnie bym pożyczył taka lampkę od kogoś z okolicy na jeden dzionek.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Zauważyłem ciekawą sprawę. W E-400 była oczywiście spawarka. Wszyscy znamy jej zalety - serią po oczach
    Ostatnio kupiłem E-30, z przyzwyczajenia wyłączyłem wspomaganie AF.
    No nic - kiedyś były ciężkie warunki (ciemno i kit) a Metz miał rozładowane baterie, więc włączyłem wspomaganie i tu miła niespodzianka. NIe wiem czy właściciele E-30 - tek to potwierdzą, ale wbudowana lampa błysnęła 3 x delikatnie w sporych odstępach (a nie serią jak w poprzednim modelu) i AF złapał ostrość.
    Muszę to jeszcze obadać, bo nie wiem czy to poprawiono, czy tylko przypadek. Ale powiem, że jestem miło zaskoczony.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rav00000 Zobacz posta
    Na początek Nikon d80 + 50 1,8D koszt jakieś 1700 PLN (używki) do zdjęć w pomieszczeniach daje radę bardzo fajnie.

A do pomieszczeń Nikon + stałki + lampka
    Skoro do pomieszczeń to proponowałbym jednak 35 1.8, a nie 50. Po pierwsze, jest szerszy co we wnetrzach ma naprawde spore znaczenie, po drugie, ostry od pełnej dziury, spokojnie można jechać na f1.8 albo f2 - z 50 gorzej. Albo przebierasz sztuki (co przy używkach jest mało realne), albo masz ostrość od 2.5...
    No i imo do Dx bardziej uniwersalna ogniskowa.

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    O dokupieniu FL-36R też myślałem tylko czy faktycznie dzięki niej szybkość AF wzrośnie ?? Chętnie bym pożyczył taka lampkę od kogoś z okolicy na jeden dzionek.
    Wzrośnie, naprawdę wzrośnie. Raz, że nie ma spawarki tylko delkatny, czerwony wzorek, a dwa - dużo większa szybkość.
    Co prawda mam metza, nie eFeLkę, ale nie sądzę, żeby była różnica.

Jedna sprawa - istotna jest minimalna odległość korpusu od mierzonego przedmiotu. W metzu jest to ok. 1,5 metra. Ale jeśli nie chcesz robić makro w ciemnościach, to nie powinno być problemu
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za wszystkie rady. Może ktoś jeszcze wypowie się na temat zewnętrznej lampy FL-36R i jej wpływu na działanie AF w słabych warunkach oświetleniowych używając kitowego szkła 14-42. Czy faktycznie lampa wspomaga ustawianie ostrości ? Zawsze myślałem że ostrość ustawiana jest przez obiektyw (czujnik za nim)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Zawsze myślałem że ostrość ustawiana jest przez obiektyw (czujnik za nim)
    No bo tak jest. Tylko lampa rzuca czerwone światełko, które oświetla miejsce, w którym chcesz złapać ostrość. Przez to czujnik AF reaguje dużo szybciej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    Jedna sprawa - istotna jest minimalna odległość korpusu od mierzonego przedmiotu. W metzu jest to ok. 1,5 metra. Ale jeśli nie chcesz robić makro w ciemnościach, to nie powinno być problemu
    to jest znany błąd paralaksy w modelu 48, w 58 już tego nie ma
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||