D80 ma taką fajną lampkę wspomagająca AF - odpowiednik spawarki, ale działający. Po ciemku nawet ustawisz ostrość, co prawda na niezbyt daleki dystans, ale jest.
A co do lampy zewnętrznej - to Olympusowa chyba też wyświetla siatke wspomagającą AF ?
D80 ma taką fajną lampkę wspomagająca AF - odpowiednik spawarki, ale działający. Po ciemku nawet ustawisz ostrość, co prawda na niezbyt daleki dystans, ale jest.
A co do lampy zewnętrznej - to Olympusowa chyba też wyświetla siatke wspomagającą AF ?
Zgadza się jestem wstępnie zdecydowany na zmianę systemu. Na początek Nikon d80 + 50 1,8D koszt jakieś 1700 PLN (używki) do zdjęć w pomieszczeniach daje radę bardzo fajnie. Potem do tego jakaś lampka SB-600 lub Nissin i reszta gratów.
Gdybym miał Gotówkę to zostawiłbym E-510 + 40-150 3,5 -4,5 do fotek na powietrzu bo bardzo fajny to tandem do tego typu zdjęć.
A do pomieszczeń Nikon + stałki + lampka
To byłby zestaw idealny tylko 2 systemy trzymać to trochę przesada.![]()
Ostatnio edytowane przez rav00000 ; 21.01.10 o 14:27
Po co wydawać 1300 na nikona, skoro można za mniej kupić FL-36R albo metza AF-1? Sensor lampy pomoże w ustawieniu ostrości i po kłopocie. No i dodatkowo masz zewnętrzną lampę![]()
O dokupieniu FL-36R też myślałem tylko czy faktycznie dzięki niej szybkość AF wzrośnie ?? Chętnie bym pożyczył taka lampkę od kogoś z okolicy na jeden dzionek.
Zauważyłem ciekawą sprawę. W E-400 była oczywiście spawarka. Wszyscy znamy jej zalety - serią po oczach
Ostatnio kupiłem E-30, z przyzwyczajenia wyłączyłem wspomaganie AF.
No nic - kiedyś były ciężkie warunki (ciemno i kit) a Metz miał rozładowane baterie, więc włączyłem wspomaganie i tu miła niespodzianka. NIe wiem czy właściciele E-30 - tek to potwierdzą, ale wbudowana lampa błysnęła 3 x delikatnie w sporych odstępach (a nie serią jak w poprzednim modelu) i AF złapał ostrość.
Muszę to jeszcze obadać, bo nie wiem czy to poprawiono, czy tylko przypadek. Ale powiem, że jestem miło zaskoczony.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Skoro do pomieszczeń to proponowałbym jednak 35 1.8, a nie 50. Po pierwsze, jest szerszy co we wnetrzach ma naprawde spore znaczenie, po drugie, ostry od pełnej dziury, spokojnie można jechać na f1.8 albo f2 - z 50 gorzej. Albo przebierasz sztuki (co przy używkach jest mało realne), albo masz ostrość od 2.5...
No i imo do Dx bardziej uniwersalna ogniskowa.
Wzrośnie, naprawdę wzrośnie. Raz, że nie ma spawarki tylko delkatny, czerwony wzorek, a dwa - dużo większa szybkość.
Co prawda mam metza, nie eFeLkę, ale nie sądzę, żeby była różnica.
Jedna sprawa - istotna jest minimalna odległość korpusu od mierzonego przedmiotu. W metzu jest to ok. 1,5 metra. Ale jeśli nie chcesz robić makro w ciemnościach, to nie powinno być problemu![]()
Dzięki za wszystkie rady. Może ktoś jeszcze wypowie się na temat zewnętrznej lampy FL-36R i jej wpływu na działanie AF w słabych warunkach oświetleniowych używając kitowego szkła 14-42. Czy faktycznie lampa wspomaga ustawianie ostrości ? Zawsze myślałem że ostrość ustawiana jest przez obiektyw (czujnik za nim)
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||