Na wstępie napiszę, że szukałem i tutaj w całym internecie. Szukam obiektywu o ogniskowej ok. 25 mm (czyli w naszym wypadku odpowiednik pięćdziesiątki) nie zależy mi na zoomie a jeśli już to raczej, żeby było w stronę szerokiego kąta. Najważniejsza jest dla mnie jasność - min. 2.8 i ostrość. Może być m42 i może być manual. Problemu by nie było bo obiektywów jest sporo, gdyby nie mój bardzo skromny budżet, który wynosi 600 zł. maksymalnie i nieprzekraczalnie a to i tak przez 3 miesiące chyba nic bym nie jadł. Jednak jetem na to zdecydowany bo ostatnio robiąc zdjęcia w typowo studyjnych warunkach na zmianę heliosem i kitem i potem widząc jak w heliosowych ujęciach mogę modelce rzęsy policzyć a w kicie w zasadzie nie muszę retuszować krostek czy pyłków bo i tak ich nie widać a rzęy przypominają brwi mam dosyć 14-42. Ew. z tej jasności jak tak sobie myślę to mógłbym zrezygnować - myślałem o tym jako priorytecie bo chciałem jako drugi fotograf poćwiczyć śluby ale do tego czasu może uzbieram na 14-54 albo coś lepszego. Ważne żeby był ostry - jak najbardziej i nie musi być systemowyostrość i tak ustawiam głównie ręcznie i nie schodzę raczej poniżej f/8 w studio. Z góry dzięki za porady, pozdrawiam
![]()