Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: jaki obiektyw standardowy?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

jaki obiektyw standardowy?

Na wstępie napiszę, że szukałem i tutaj w całym internecie. Szukam obiektywu o ogniskowej ok. 25 mm (czyli w naszym wypadku odpowiednik pięćdziesiątki) nie zależy mi na zoomie a jeśli już to raczej, żeby było w stronę szerokiego kąta. Najważniejsza jest dla mnie jasność - min. 2.8 i ostrość. Może być m42 i może być manual. Problemu by nie było bo obiektywów jest sporo, gdyby nie mój bardzo skromny budżet, który wynosi 600 zł. maksymalnie i nieprzekraczalnie a to i tak przez 3 miesiące chyba nic bym nie jadł. Jednak jetem na to zdecydowany bo ostatnio robiąc zdjęcia w typowo studyjnych warunkach na zmianę heliosem i kitem i potem widząc jak w heliosowych ujęciach mogę modelce rzęsy policzyć a w kicie w zasadzie nie muszę retuszować krostek czy pyłków bo i tak ich nie widać a rzęy przypominają brwi mam dosyć 14-42. Ew. z tej jasności jak tak sobie myślę to mógłbym zrezygnować - myślałem o tym jako priorytecie bo chciałem jako drugi fotograf poćwiczyć śluby ale do tego czasu może uzbieram na 14-54 albo coś lepszego. Ważne żeby był ostry - jak najbardziej i nie musi być systemowy ostrość i tak ustawiam głównie ręcznie i nie schodzę raczej poniżej f/8 w studio. Z góry dzięki za porady, pozdrawiam

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hmm.. Helios ostrzejszy od 14-42? Coś mi się nie widzi. Heliosa trzeba mocno przymknąć żeby było ostro.

Poza tym źle rozumujesz. Helios ma 50mm. Jednak po podpięciu do Olka masz ekwiwalent 100mm. A więc musisz wziąć 50mm. Na brzytwiaste ZD50 600zł nie wystarczy, na sigmę 50 też. Zostają więc manuale, bez AF. Pancolar albo np. Zuiko 50/1.8 lub 1.4. Na ślubach tym nie powalczysz jednak, chyba, że umiesz szybko ostrzyć, ale i tak, podejmując się takiego zadania, trzeba mieć sprzęt, a nie kombinować z manualami. Do studia czy pleneru manual świetnie się sprawdzi, tym bardziej, że nie wydasz więcej niż 300zł (w przypadku Zuiko 50/1.4)

Chyba, ze rzeczywiście chcesz mieć ekw. 50mm to musisz zakupić szkło 25mm. A tutaj w tej cenie będziesz mieć ZD25/2.8, co da Ci taki kąt widzenia i perspektywę, jak Helios na aparacie małoobrazkowym.

14-54 warte zakupu na pewno.

Pokaż te nieostre zdjęcia z 14-42, bo aż ciekaw jestem. Może poruszyłeś? Bo niemożliwe, by Helios był ostrzejszy (mówisz o tym podstawowym, prawda?)

pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    oczywiście, że potrzebuje 25 mm napisałem to w poście

"Szukam obiektywu o ogniskowej ok. 25 mm (czyli w naszym wypadku odpowiednik pięćdziesiątki)".

Ale to akurat nieważne, nie zrozumieliśmy się po prostu. Co do ślubów to nawet nie myślę o manualach i wiem, że zakup co najmniej 14-54 mnie nie minie. Narazie tylko chciałbym coś ostrego do studia. Na dużej dziurze zależy mi głównie dla małej GO i co za tym idzie ładnego bokehu w plenerze. Co do wyższości heliosa to sam już nie wiem, może jestem jakoś do 14-42 uprzedzony sami zresztą oceńcie - oba zdjęcia tak samo wywoływane na tych samych parametrach. poruszenie raczej niemożliwe - statyw + wyzwalacz + podnoszenie lustra.
    Daję link do sampli

1 helios f 8

14-42 f 13

Wracając do tematu to prosiłbym o jakieś (tj. o ich nazwę czy namiary) obiektywy czy to niezależnych producentów czy to stare m42. Leniem nie jetem i szukałem i sam dużo szukam ale też nie wątpię, ze tutaj stare wygi siedzą i mają większą wiedzę w temacie.
    Podsumowując raz jeszcze szukam czegoś ostrego do portretu do 35 mm max (żeby w Olku nie wychodziło więcej niż 70mm) i o dużej dziurze do 6 stów i bez znaczenia manual czy cokolwiek innego.
    Ostatnio edytowane przez kobalt ; 19.01.10 o 01:50

| OlyJedi Awatar BAQ
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    gdybyś mógł zrezygnować z jasności do 3.5 to polecam zd 35. naprawdę ostry i za niewielkie pieniądze
    E-3, E-510, ZD 14-54, ZD 50, ZD 35, ZD 70-300, ZD 14-42, ZD 40-150, DCR-250, FL-50R, FL-36

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Pod m42 nadałby się zapewne (smc) Takumar 35/2. Tylko ciężko taką sztukę zdobyć
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kaz de Wro ; 19.01.10 o 10:08
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

Toster_88
    Gość
    Kiedys sam sie zastanawialem nad czmys krotkim pod m42. Oto moje odkopane zapiski

S-M-C Takumar 2/35mm / 3.5/28mm / 3.5/35mm, Pentax SMC 2.8/28mm / 3.5/28mm (wersja K lepsza od M) , Flektogon 2.4/35mm

Ceny sa jednak dosc wysokie i warto sie zastanowic nad zuiko pancake lub 35
    Ostatnio edytowane przez Toster_88 ; 21.01.10 o 19:26

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    uzupełniłem trochę szkiełka - nowym nabytkiem jest pancolar 50mm 1.8, pentacon 1.8 50 (spodobał mi się bokeh ale chyba jednak puszczę go dalej) i coś o czym nie mogłem znaleźć jakiegokolwiek info tamron 400mm f 7.5 - ten ostatni kupiłem z ciekawości ale już widzę, że to w sumie świetne szkło jak za tą cenę (150 zł z dodatkowym telekonwerterem) - dosyć ostre i lekkie minusem jest to, że cholernie długie (mam na myśli fizyczny rozmiar) tylko nie wiem na co mi one jak w ptaszkach albo piłkarzach (uproszczenie) się nie specjalizuję czekam na wynalazek za 4 dychy o nazwie westragon 2.8 35mm ciekawy jestem co to będzie niestety wiem, że mnie 14-54 nie minie

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kobalt Zobacz posta
    uzupełniłem trochę szkiełka - nowym nabytkiem jest pancolar 50mm 1.8, pentacon 1.8 50 (spodobał mi się bokeh ale chyba jednak puszczę go dalej) niestety wiem, że mnie 14-54 nie minie
    Dobrze kombinujesz z 14-54 - kupując kundelki- popadasz w koszta przesyłek itp , a efet jest, jaki jest , godne polecenia stałki są dalej w cenie, a kundelki słabe , dlatego 14-54 narzuca się samo.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jeśli ogniskowa 25mm nie byłaby wymogiem koniecznym to ja także poleciłbym ZD 35mm f/3.5. Moim zdaniem bardzo ostry obiektyw, nie wiem czy nie ostrzejszy niż ZD 14-54mm, można to sprawdzić. Do tego praktycznie brak aberracji chromatycznej i małe zniekształcenia. Jego nieoptyczne atuty to atrakcyjna cena i solidne wykonanie.

Szczerze mówiąc to mocno zaskoczyła informacja o nieostrych zdjęciach z ZD 14-42mm. Na brzegach może nie jest najlepiej ale w centrum kadru nie powinno być powodów do narzekania.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Ggrzesiek ; 11.03.10 o 20:12

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Ggrzesiek Zobacz posta
    Jeśli ogniskowa 25mm nie byłaby wymogiem koniecznym to ja także poleciłbym ZD 35mm f/3.5. Moim zdaniem bardzo ostry obiektyw, nie wiem czy nie ostrzejszy niż ZD 14-54mm, można to sprawdzić. Do tego praktycznie brak aberracji chromatycznej i małe zniekształcenia. Do tego atrakcyjna cena i solidne wykonanie.

Szczerze mówiąc to mocno zaskoczyła informacja o nieostrych zdjęciach z ZD 14-42mm. Na brzegach może nie jest najlepiej ale w centrum kadru nie powinno być powodów do narzekania.
    A jeśli 25 to czemu nie naleśnik ZD Link oczywiście przykładowy: http://sklepfotograficzny.pl/obiekty...-f2.8-Pancake/

Pozdrawiam
    A jeśli 25 to czemu nie naleśnik ZD Link oczywiście przykładowy: http://sklepfotograficzny.pl/obiekty...-f2.8-Pancake/