na hokeju kiepsciutko ze światłem niestety...mimo lodu.
Ktoś wspomniał 5D - macałem to szkło w weekend ( sąsiad pchnął 20D i wszedł w pełną ramkę ), leciutko się zakochałem choc do sportu wolałbym jednak z cropem.
na hokeju kiepsciutko ze światłem niestety...mimo lodu.
Ktoś wspomniał 5D - macałem to szkło w weekend ( sąsiad pchnął 20D i wszedł w pełną ramkę ), leciutko się zakochałem choc do sportu wolałbym jednak z cropem.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
FF ma plusy, ma i minusy. Wyszydzany crop przydaje się częściej niż mityczna GO. FF w 5D pozwala zrobić niemal bezszumne zdjęcie przy ISO1600. To niewątpliwa zaleta.Zamieszczone przez lessie
Na canon-board.info czytałem posty kilku osób, które weszły w FF planujących zakup drugiego (często ponowny) body w postaci 20D/30D... właśnie dla tele.
Co do Olympusa... ZUIKO 150/2,0. Obiektyw stworzony dla focących modę, sport itp. Tylko stałka w hali?!? Nie zawsze w hali można swobodnie się przemieszczać. Hmmm... a 35-100/2,0?!? Tylko ta waga, te rozmiary. Z drugiej strony Nikkor AF-S 70-200mm/f 2.8G VR oraz Canon EF 70-200mm/f 2.8 L IS USM do kompaktowych nie należą, a w reporterce sportowej powszechnie są stosowane i chwalone. Tylko te ceny!!!
Weź aparat z 40-150 i idź na halę np. do swojej szkoły. Popstrykaj kolegów biegających za szmacianką i sam zobaczysz ile zdziałasz. Pozdr...
na halę to może ZD 90-250 mm
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Wedlug mnie za duza ogniskowa. 50-200 jest idealnie. Ja, robiac moja Sigma 55-200 siedzialem tuz przy boisku (w koncu to Polska, z takimi miejscami problemu raczej nie ma, wystarczy byc 40 minut przed meczem) i ten zakres byl w sam raz. Moglem obejmowac i spore kawalki boiska (wszerz cale boisko objac 55mm ogniskowa to nie problem), a do duzych zblizen (tylko jeden zawodnik, albo sama jego glowa) 200mm jest idelane.Zamieszczone przez luc4s
Pzdr
Więc tak! Albo 50-200 i body odpowiednie. 90-250 to już bardzo dużo jak na halęZamieszczone przez luc4s
Jednak 90-250 za dużo nie pomoże. f/2.8, a w ręce się nie utrzyma. 50-200 to takie kompaktowe szkiełko przy tym
![]()
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
To ja myślałem, że wspominając o 150/2,0 oraz 35-100/2,0 narażam się na śmieszność... jakby chłopak miał blisko 20tyś. na szkło to chcąc robić w zastanym na hali dawno by zapomniał o Olympusie.Zamieszczone przez luc4s
Nieźle...![]()
Więc może i tak, a jakby chciał zostać w Olku? Jednak chyba wiadomo, że 90-250 na razie jest poza granicami wieluZamieszczone przez The z00m
![]()
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
Zamieszczone przez The z00m
No taka niestety jest smutna prawda... Miejmy nadzieję, że coś się pod tym względem zmieni.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Hmmm... niestety biorąc pod uwagę przeciętne zarobki w Polsce to 50-200 jest poza zasięgiem większości.Zamieszczone przez Yx
Czasami jak pomyślę ile bym musiał odkładać i kosztem czego by odłożyć to co tu w ciągu miesiąca to przechodzi mi ochota na powrót![]()
Nie jest tak zielono... Niestety obiektywy są nieosiągalne, ale jakoś idzie ku lepszemu (bo sprzęt tanieje, a nie zarobki większeZamieszczone przez The z00m
)
![]()
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła