Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: imprezy sportowe

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

imprezy sportowe

Witam
    O wiele bardziej doswiadczonych forumowiczow chcialbym prosic o rade
    - dokladnie chodzi o focenia imprez sportowych np
    hokej , kosz , siatkowka , zuzel
    posiadam sprzet olympus E 500 z obiektywami 14-45 i 40-150
    czy dam rade tym sprzetem cos zrobic ?
    jaki obiektyw muszialbym jeszce miec ?
    w jakim kierunku isc z ustawieniami w aparacie ?
    co zrobic by zdjecia nie wychodzily ciemne ?
    Prosze o wszelkie sugestie , spostrzezenia, uwagi ktore pomogly by mi
    ucze sie dopiero i chcialbym pojsc dobara droga

dzieki

pozdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    tym sprzetem mozna wiele i nic, zaleznie od punktu widzenia ( dosłownie z tym punktem widzenia ) - na halowe imprezy to za ciemno , na wysokich ISO szum. Jak siedzisz daleko to 150mm bedzie mało. Na żużel wystarczy, przy lepszej pogodzie mogą wyjść ciekawe rzeczy, pod warunkiem że nie siedzisz w ostatnim rzędzie i nie chcesz mieć w kadrze wyłacznie twarzy zawodników. Generalnie ten sprzęt nie jest dla sportu przez duże S. Ale zrobić mozna wiele zaleznie od oczekiwań i warunków.

Krótko mówiąc: w dobrym świetle i z bliska będziesz miał piękne zdjęcia. Im dalej i ciemniej tym gorzej dla Ciebie. Z Olkowej półki na czysto sportowe focenie wybrałbym E-330 i 14-54 + 55-200.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Co do żużla problemów nie będzie, bo zawody są na powietrzu, ale pozostale dyscypliny niestety w hali. Raczej Ci się przyda 40-150, jednak jest on do tego typu fotek za ciemnny i za krótki. Jeżeli myślisz coś poważniej o tego typu fotografii to kup 50-200 f2.8-3.5.
    W aparacie ratuj się większym iso, przydaje się też monopod.
    Ale nie ma się co oszukiwać, Olympus przegrywa z Canonem na tym polu wyraźnie.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    dokładnie - w zasięgu średniego szczebla to tylko 20 lub 30D pozostaje do sportu w hali i do tego jakieś dłuższe szkło ale akurat u Canona i "niezależnych" takich szkieł jest kupa. Wtedy nawet ISO 800 niestraszne i ładne

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    i kupa tych szkieł u canona i nikona sprowadza się do tego, że wszyscy i tak kupują L70-200 f4 L70-200f2,8 nikorra 80-200 2,8 albo sigmę 70-200 f2,8

Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tak, na przekore przejde sie na siatkowke do hali zeby sprawdzic granice E1 i 40-150... jesli cos sie w realu z tego wykluje i bedzie co to zaprezentuje efekty na forum,.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    czyli wychodzi na to ze imprezy na powietrzu to sobie jescze powalcze
    ale hala odpada chyba ze lepsze szklo i doba na odszumienie

gokun
    Gość
    Osobiscie robie fotki koszykowki na naszej miejskiej hali.
    Wczesniej mialem Olka E-500... i 14-45 oraz 40-150.
    ISO 800 (bo wieksze juz praktycznie nieuzyteczne), szklo raczej to dluzsze, choc moge chodzic sobie wokol boiska, wiec nawet zbytnio dluzszego konca nie uzywalem. Ale ciemno, ciemno, czasy rzedu 1/160 czy 1/125, a to zdecydowanie za dlugo .
    Przejrzalem swoje fotki, okazalo sie ze wiekszosc i tak robie na 40, 50mm. Jako ze zlecenia sa, kupilem Canona 5d z 24-105 i jestem bardzo zadowolony .

Mialem tez kiedys okazje focic Olkiem na dworze, pilka nozna. Daje rade, ale do hali zdecydowanie trzeba na rzesach stawac zeby z niego wycisnac cos niewielkim kosztem . Chyba ze sa pieniazki na 50-200, to wtedy mozesz probowac .

Ale wiadomo - eksperymentuj, moze masz lepiej oswietlona hale niz my .

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gokun
    Osobiscie robie fotki koszykowki na naszej miejskiej hali.
    Wczesniej mialem Olka E-500... i 14-45 oraz 40-150.
    ISO 800 (bo wieksze juz praktycznie nieuzyteczne), szklo raczej to dluzsze, choc moge chodzic sobie wokol boiska, wiec nawet zbytnio dluzszego konca nie uzywalem. Ale ciemno, ciemno, czasy rzedu 1/160 czy 1/125, a to zdecydowanie za dlugo .
    Przejrzalem swoje fotki, okazalo sie ze wiekszosc i tak robie na 40, 50mm. Jako ze zlecenia sa, kupilem Canona 5d z 24-105 i jestem bardzo zadowolony .

Mialem tez kiedys okazje focic Olkiem na dworze, pilka nozna. Daje rade, ale do hali zdecydowanie trzeba na rzesach stawac zeby z niego wycisnac cos niewielkim kosztem . Chyba ze sa pieniazki na 50-200, to wtedy mozesz probowac .

Ale wiadomo - eksperymentuj, moze masz lepiej oswietlona hale niz my .
    Więc Canon tu pokazuje swoją przewagę dzięki stałoogniskowym obiektywom, a i szumy ma Wiele lepsze. W 1D jeszcze 8kl/s
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Sam niedawno probowlaem robic zdjecia koszykowki na hali w Wawie. Mam Sigme 55-200 4-5,6. ISO 1600 i i tak czasy rzedu 1/80 na dlugim koncu... Duuuzo za malo, do zamrozenia ruchu. Niestety. Kitowe obiektywy odpadaja w takim wypadku. Trzeba miec niskie szumy i jasne szklo. Ja wlasnie kupuje 50-200 by moc focic koszykwe. To samo bedzie w przypadku siatkowki. Potrzeba jasnego szkla. Dodatkowo monopod lub statyw. Tak jak mowie, z Olkiem (masz E500, ja E330, wiec teoretycznie mam jeszcze nizsze szumy) to tylko 50-200. To juz powinno wystarczyc. Czasy od 1/200 i krotsze powinny juz wystarczajaco zamrazac ruch. Niestety, taka prawda. Sport w hali wymaga dobrego sprzetu ze wzgledu na wbrew pozorom nienajlepsze oswietlenie.
    E330+50-200 powinno byc ok. E500 pewnie tez. Ja zauwazylem, ze w hali zakres ogniskowej 50-200 mi akurat starczal, nie uzywalem szerszego kata. Kiedy bede mial juz 50-200 to sie wybiore do jakiejs hali na kosza lub siatke i opowiem o wrazeniach.
    Pamietaj: maksymalnie duzy otwor (czyli najmniejsza liczba przyslony), i wtedy podciagaj ISO, az styknie z jasnoscia. Przeslona tylko rozmywa tlo, co w przypadku takich fotek jest czesto wrecz pozadane, a wyzsze ISO robi szumy, czego lepiej unikac.
    Z hokejem powinno byc lepiej (nie probowalem), bo od lodu sie bardzo swiatlo odbija i powinno byc po prostu jasniej.
    Mam nadzieje, ze moje sugestie sprzetowo-praktyczne Ci jakos pomogly...
    Pozdrawiam i zycze udanych fotek
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka