Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Jak zrobic wlasnego AVATARA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Tyle, to nie jest film kręcony w technologii Imax, większość scen powstało w komputerze, więc nikt nie musiał nic digitalizować z klatek filmowych. Nie byłem w Imaxie na nim, ale przed projekcją przewertowałem kilka wątków na forach fanatyków kina i powtarzam co oni tam pisali. Nie jestem ekspertem od kina.
    To jest faktycznie niezly myk, bo naprzyklad wiem z mat dodatkowych dolaczanych do wydan BR, ze kilkanascie scen filmu Batman: Mroczny Rycerz bylo krecone kamera IMAX i potem dygitalizowano klisze filmowa w celu postprocessingu i dorobienia efektow specjalnych. Notabene wlasnie na planie tego filmu rozwalono jedna z kamer IMAX (jest chyba 6 na swiecie) - scena poscigu pod trasa metra w Gotham.

Mysle, ze tutaj chodzi o rozdzielczosc materialu wyjsciowego. Jasne, ze jak robili Avatara to generowali pliki o wysokiej rozdzielczosci porownywalnej do tej, ktora dysponuje IMAX, aby wygladalo to b. dobrze na duzych ekranach.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mam nadzieje,ze sie nie nabijasz.Odpowiem Ci.To nie jest zaden inny programik.Wszystko to jest CS.Powiekszac oczy mozesz -Filtr-skraplanie.I w tym filmiku jest to wlasnie ta opcja.
    Przez moment tam jest jakieś inne okno otwarte, ten filtr jest w nowym okienku? Nie używam tak nowej wersji PSa, więc nie wiem.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    To jest faktycznie niezly myk, bo naprzyklad wiem z mat dodatkowych dolaczanych do wydan BR, ze kilkanascie scen filmu Batman: Mroczny Rycerz bylo krecone kamera IMAX i potem dygitalizowano klisze filmowa w celu postprocessingu i dorobienia efektow specjalnych. Notabene wlasnie na planie tego filmu rozwalono jedna z kamer IMAX (jest chyba 6 na swiecie) - scena poscigu pod trasa metra w Gotham.

Mysle, ze tutaj chodzi o rozdzielczosc materialu wyjsciowego. Jasne, ze jak robili Avatara to generowali pliki o wysokiej rozdzielczosci porownywalnej do tej, ktora dysponuje IMAX, aby wygladalo to b. dobrze na duzych ekranach.
    Przy tym filmie zastosowano specjalny układ kamer stereoskopowych, które Cameron z ekipą przez półtora roku wcześniej testował przed nakręceniem filmu. Tak wyczytałem, nie wiem czy były one analogowe, czy cyfrowe. Myślę, że jak by to były zwykłe kamery Imax to nie potrzebne byłyby testy, bo kto jak kto, ale Cameron pod tym względem doświadczenie ma ogromne.
    Ostatnio edytowane przez luc4s ; 15.01.10 o 13:56 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    O filmie powiem tyle, że warto zobaczyć jako ciekawostkę wersję 3D. Momentami mi się obraz rozjeżdżał, ale ogólnie fajna zabawa. W 2D efekty są dobre, ale najbardziej doceni je ktoś, kto interesuje się technologią i na nim wrażenie zrobią komputerowo wygenerowane postaci, które trzymają przynajmniej poziom Golluma z Władcy Pierścieni. Dla kogoś innego będzie to postać jak postać, ot aktor ucharakteryzowany na niebieskiego kosmitę. Bez zagłębiania się w szczegóły wykonania. Ładny świat, taka kosmiczna dżungla ze światełkami.

Niestety fabuła jest słaba. Przewidywalna od początku do końca. Dlatego polecam tylko jako ładną, kolorową ciekawostkę w technologii 3D.

A w zaprezentowanym filmie jest istotna niedoróbka - włosy.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Przez moment tam jest jakieś inne okno otwarte, ten filtr jest w nowym okienku? Nie używam tak nowej wersji PSa, więc nie wiem.
    Tez nie uzywam CS4 ,ale w CS3 tez ten filtr otwiera sie w nowym oknie

Awatar zaus
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Taki Avatar to z założenia miała być epicka opowieść, której ważniejsza od fabuły jest forma, czyli przedstawiony świat, barwy, dynamika, akcja i wrażenia jakich dostarcza samo delektowanie się obrazem. Każdy kto idzie na Avatara z innym nastawieniem skazany jest na porażkę
    A850 +Sigma 50mm, zapas A200 z kitem
    Olympus E-620 + EZ-P0714
    statyw 173 cm

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    film jak film, ale przed byla reklamowka nowego -wyslali kamere IMAXa na orbite i sfilmowali sceny naprawy (chyba) teleskopu Hubble'a. czym mi troche popsuli Avatara, bo zaczalem sie slinic jak dziecko na widoki z orbity .... na to trzeba koniecznie isc. a co do siedzenia na dole- jak sa za wysokie fotele to leb boli od odpychania sie i zadzierania glowy, zeby zobaczyc co jest na gorze ekranu
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar MartinP
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    zamiast bawić się w PSucie wystarczy swoje zdjęcie wklejone tutaj: http://www.mcdonalds.pl/avatar/morphing/
    Polecam wykonać to każdemu bo możecie mieć ubaw z efektów a zajmie Wam to tylko chwilke
    Pozdrawiam
    P.S. Swojego nie pokażę bo wyszedł ze mnie najbardziej obleśny avatar w naszej galaktyce
    E-520 i inne foto szpeje

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Wow, fantastycznie gość przerobił panne w avatara.
    Chyba sama będę musiała przysiąść nas PSem i wyczarować swoją dziewczynę Jake'a. Nie pamiętam jak się nazywała :P

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MartinP Zobacz posta
    zamiast bawić się w PSucie wystarczy swoje zdjęcie wklejone tutaj: http://www.mcdonalds.pl/avatar/morphing/
    Polecam wykonać to każdemu bo możecie mieć ubaw z efektów a zajmie Wam to tylko chwilke
    Pozdrawiam
    P.S. Swojego nie pokażę bo wyszedł ze mnie najbardziej obleśny avatar w naszej galaktyce
    efekty tego są takie sobie... myślę, że uzyskany przez Ciebie efekt jest typowy dla tej strony...
    swojego też nie pokażę
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90