Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Daszek rozpraszający do FL-50

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Nastąpiło korzystne odbicie światła od bocznych ścian --daszek rozsyła światło dość
    szeroko...
    To jest cały kadr tego zdjęcia z daszkiem ze śmieszną miną mojej żony
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	daszek9_162.jpg
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	44,5 KB
ID:	933   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	daszek10_181.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	42,8 KB
ID:	934  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Moment......... aby ocenić straty światła trzeba wykonać zdjęcia w trybie M bez udziału automatyki lampy!!!
    Darek

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    pisałem, że była oczywista strata prądu --ale coś za coś --perpetum mobile to ja nie wymyślę z pewnością (--Lepszego oświetlenia planu nie można oceniać jako stratę światła ! --Ale gdyby się uprzeć przy tej nazwie to strata moim zdaniem jest mniejsza niż przy stofenie, który dodatkowo pochłania światło...--nie lubię tych mydelniczek hehe

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To jest oczywiste tylko chciałem ocenić skalę zjawiska. Układy pasywne wprowadzają straty światła i z tego powodu myślę o konstrukcji opartej na dwóch lampach, jedna na stopce, druga pod aparatem tak aby przy kadrze pionowym była wyżej. Stosowałem kiedyś takie rozwiązanie (30 lat wstecz) i mam zamiar powrócić do tego rozwiązania podpartego pełną automatyką błysku (kiedyś automatyki nie miałem).
    Jakość oświetlenia moich kadrów pionowych bardzo mnie irytuje i chcę to jakoś rozwiązać.
    Darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    irek50 przy tych testach lampe uzywasz w jakich trybach automatyki TTL czy zwyklym AUTO ? (blysk dla TTL jest slabszy niz AUTO)
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Używam TTL gdyż na auto z sensora zewnętrzenego wystarcza mi dużo tańszy Metz45-- (to są tylko próby, a nie testy )--Zauważyłem, że TTL nieco osłabia błysk kiedy w kadrze są białe płaszczyzny--to normalne--trzeba wprowadzać poprawki...1/3 lub więcej.--pozdrawiam

Mieszka w
    Dublin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dla zainteresowanych rozrysowany gotowy rozpraszacz Omni Bounce tylko wydrukowac wyciac i gotowy do pracy - potrzebny jeszcze kawalek rzepa do zamocowania.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bounce004_148.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	105,7 KB
ID:	1007  
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Dublin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wersja nr. 2 ktorej ja uzywam z FL 40 i sprawuje sie super.
    Znalezione na francuskim forum Minolty.

Nazwa:	bounce002_108.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	136,0 KB
ID:	1008  
    Pozdrawiam