Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Przy jakiej przysłonie ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Przy jakiej przysłonie ....

Czy zadał sobie ktoś trudu zestawienia obiektywów ZD pod kątem najkorzystniejszej liczby przysłony w danym obiektywie. Gdzieś wyczytałem, że np. dla 9-18 najlepsza przysłona to f:5,6 a dla 70-300 f:8. Czy to prawda i czy dla innych obiektywów robiono takie porównania. pozdrawiam hb.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta
    Czy zadał sobie ktoś trudu zestawienia obiektywów ZD pod kątem najkorzystniejszej liczby przysłony w danym obiektywie. Gdzieś wyczytałem, że np. dla 9-18 najlepsza przysłona to f:5,6 a dla 70-300 f:8. Czy to prawda i czy dla innych obiektywów robiono takie porównania. pozdrawiam hb.
    Jak kiedyś się w pomiary bawiłem, to w Olkach nie miała znaczenia przysłona. Zbyt mocny filtr AA powodował, że oprócz 14-42 na szerokim końcu, obiektywy wypełniały matrycę od najszerszej dziury.
    Możliwe, że dziś jest inaczej (gęstsze matryce/inne filtry AA). Popatrz na wykresy MTF, albo odczyty z symulatora na DPR. W naszym nowym leksykonie tez są wykresy MTF, a w Olypedii to nawet więcej.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Teoretycznie w 4/3 jest to przy f4-5,6

Zerknij sobie na testy np. na optycznych http://optyczne.pl/116.4-Test_obiekt...87_obrazu.html

czy w naszej olypedii http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...mm_1:2.0_Makro
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dzięki.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dla ZD50/2.0 robiłem kila razy serie zdjęć na kolejnych przysłonach właśnie w celu znalezienia "najostrzejszej" przysłony. Z subiektywnej oceny zdjęć (bez użycia programów) wyszło mi f5,6. Jak pokazują testy najwyższe MTF jest dla f4,0.

Podobnie próbowałem dla ZD12-60, ale w przypadku tego szkła ta "najostrzejsza" przysłona zależy od ogniskowej.

| OlyJedi Awatar PawelG
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

"Najlepsza" przysłona

Jak wspomnieli wyżej fachowcy - najlepiej przeglądnąć porządnie zrobione testy z wykresami. Z popularnych (czyli tańszych) szkieł na wspomnianym optyczne.pl były testy 14-42, 70-300, 35macro i 50macro. Na fotopolis.pl 40-150, a na fotografuj.pl 18-180 i 70-300. Można ogólne stwierdzić, że rozdzielczość jest najwyższa w okolicach "środka przedziału" dostępnych przysłon - dla w/w 8-11. Z kolei aberracja zwykle maleje z przymykaniem przysłony, choć najszybciej na początku. To samo dotyczy winietowania - przymykanie więcej niż 1-2 działki powyżej minimalnego otworu jest najczęściej już niezauważalne. Ale z dużymi przysłonami wiążą się kolejne problemy - maleje znowu rozdzielczość na skutek dyfrakcji na małym otworze przysłony, no i co oczywiste konieczna jest dłuższa ekspozycja i/lub wyższa czułość a z tymi znów wiąże się utrata ostrości. Kolejna sprawa to głębia ostrości. Tak więc pytanie o "najkorzystniejszą liczbę przysłony w danym obiektywie" jest trochę bez sensu, chyba, że bierzemy pod uwagę jeden tylko parametr - tyle, że to znowu jest bez sensu. To jest uwikłane równanie parametryczne z wieloma zmiennymi matematycznie rzecz ujmując. Można je rozwiązać metodą kolejnych przybliżeń a to przychodzi z doświadczeniem. To co napisałem to ogólne rozważania, a każde szkiełko ma swoje "widzimisie", a każde ujęcie wymaga indywidualnego podejścia. Byle nie dumać za długo tylko pstrykać i mieć z tego radochę.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Aha zapomniałem: na stronach Olka też znajdziesz przyzwoite charakterystyki szkieł.
    Ostatnio edytowane przez PawelG ; 15.01.10 o 00:46 Powód: Automatyczne scalenie postów
    E-520 dual kit + ZD18-180, Raynox DCR-250, filtry Cokin, Metz 48 AF-1, Metz 32CT3, trochę dupereli oraz Canon A710IS

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Wszystkie szkła ZD od Olka z jakimi miałem do czynienia są wystarczająca dla mnie ostre od pełnej dziury. Nawet kity są ostre.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W większości jak nie w całym zestawieniu kitów C, N Olka czy inne od ok 18 do 70 mm F5.6 generuje najostrzejsze obrazy, o słoikach typu 70- 300 będzie to ok F9 do F11
    D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez damnian Zobacz posta
    ...w słoikach typu 70- 300 będzie to ok F9 do F11
    Bardzo wątpię. F/9 to już za dużo, nie mówiąc o f/11. Jeśli obiektyw w 4/3 nie jest ostry na f/5,6, to na wyższych wartościach przysłony już raczej nie będzie ostrzejszy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb