Używam wyzwalacza PT-04 i nie jestem nim przesadnie zachwycony. Czasem nie wyzwala lampy i doprowadza mnie to do szału. Może mam słabe baterie? Za takie pieniądze uważam, że jednak warto.
Używam wyzwalacza PT-04 i nie jestem nim przesadnie zachwycony. Czasem nie wyzwala lampy i doprowadza mnie to do szału. Może mam słabe baterie? Za takie pieniądze uważam, że jednak warto.
Bardzo możliwe
Mam kolege który kupił jakiś czas temu i zasięg jest sporo słabszy niż u mnie.
Podobno przeróbka daje kopa tym słabszym, ale nie bawiłem się w to...
Jeśli nie Phottix to może te najnowsze Pixel'e z przenoszeniem TTLa ? Na forum nikona jest o nich, już ktoś nawet ma i testował, ale wniosków nie pamiętam.
U mnie baterie "padły" po trzech miesiącach, ale odbiornik niewyłączany.
problem z "niebłyskaniem" spowodowany był brakiem styku w sankach odbiornika - porządne przylutowanie kabelka pomaga![]()
Używałem tego przez chwilę (2 dni, pożyczone) i powiem szczerze, że nie skusiłbym się. Nie dlatego, że źle działa, bo tamten zestaw działał dobrze. To jest po prostu bardzo delikatne, a ciężką FL50R na tym postawić po prostu strach. Niestabilne cholerstwo strasznie.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
to zmień że se kanał
przy okazji pytanie - pewnie jest w instrukcji ale do swojej mam kilkanascie kilometrówjak wyłączyc przejscie do trybu uśpienia lampy błyskowej FL36 ?
dodam jeszcze ze jak moja pójdzie spać to guzik test na wyzwalaczu radiowym nic a nic jej nie budzi....
Ostatnio edytowane przez dobas ; 11.01.10 o 02:38
Na szybko przejrzałem instrukcję FL50 i nie zauważyłem tam żadnej wzmianki o możliwości wyłączenia przechodzenia w tryb uśpienia. Możliwe jednak, że coś przeoczyłem. Jak będę wieczorem w domu to zerknę dokładnie - chyba, że ktoś do tego czasu to zrobi.
Myślę, że jeżeli będzie to tak samo w fl36 jak i w 50...
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Będę wdzięczny. wydaje mi się że nie ma takiej opcji
przejrzałem menu ale tam tylko takie rzeczy jak wężyk/stopka albo wspomaganie AFa
a w przypadku jak flasha zgrywam z aparatem z pułapką podczerwieni i chcę
poczekać aż w środku nocy w danym miejscu pojawi się zwierz tak aby aparat wyzwolił migawkę i jednocześnie lampę
o okazuje się ze wielkia DU** bo zdjęcie jest ale błysku nie ma...
lampa poszła spać.....
Lekka dygresja od tematu, ale lekka bo dotyczy tez pewnego problemu związanego z wyzwalaczem.
Ja mam CACTUSa V2s i nie ma opcji aby test obudził lampę - może to tez zależy od wyzwalacza radiowego....
a nie może... kilka zdjęć Steeva Wintera właśnie z pułapki IR i lampa z wyzwalaczem...
Podobno ta wersja jest stabilniejsza:
http://www.allegro.pl/search.php?string=wyzwalacz+aster&sourceid=Mozilla-search
Tutaj jest test:
http://martybugs.net/blog/blog.cgi/g...h-Trigger.html
Mocowanie odbiornika dostępne jest tylko na gwint 1/4".
Może ktoś się orientuje jaki uchwyt pod parasolkę zastosować przy tym rozwiązaniu ?. Szukam też lekkiego (maksymalnie przenośnego) statywu pod lampę.
Dobas - nie mam pojęcia jak jest w FL, nigdy żadnej nawet w rękach nie miałem - ja pisałem odnośnie nikonowskich SB, bo chyba tego dka używa
Co do stabilności - jest chyba w tych lampach złącze PC ? Można kabelkiem 5cm podpiąć odbiornik do lampy i gumką recepturką do lampy, z boku przyczepić. Stabilność jest wtedy normalna, bo lampa się trzyma na swojej stopce w statywie/uchwycie.