Witam,
Chciałbym prosić was o pomoc wykorzystując waszą wiedzę i doświadczenie. Do tej pory nie miałem okazji fotografować dynamicznych scen w słabo oświetlonych miejscach, a traf chciał, że mam okazję sfotografować tancerzy z musicalu Carmen na deskach warszawskiego teatru. Z okazji chętnie skorzystam, ale by nie zaliczyć przykrej wpadki, chcę się jak najlepiej przygotować stąd kilka pytań do was. Prosiłbym także o dobre rady, bo pewnie i tak o coś zapomnę się spytać.
1 Sala teatru nie jest duża, także i scena pod którą będę mógł się swobodnie przemieszczać. Posiadam dwa obiektywy ZD 50mm i 14-54 II, który z nich sugerujecie używać? Trochę boję się, że 50tka z tak słabym światłem zgłupieje przy ustawianiu ostrości.
2 W E-30 prawdopodobnie ustawię ISO z zakresu 400-800. Czy ktoś z was ma doświadczenie na wyższych czułościach przy tak kiepskim świetle i jak prezentują się wyniki?
3 Nie mogę zdecydować się odnośnie pomiaru światła – centralnie ważony czy punktowy?
4 Zgłupiałem ze stabilizacją obrazu, a niestety instrukcja nie jest w tym miejscu zrozumiała. Przy korzystaniu z monopodu ustawić IS2 czy IS3?
5 Zdjęcia robię w RAW najczęściej WB miałem ustawiony na AUTO w aparacie. Zastanawiam się czy nie ustawić teraz jednego stałego np. „chmurki”? Niby i tak będę WB korygował w ACR, ale trochę się obawiam totalnego rozjazdu w kolorystyce na fotach, a to męczące jedną fotę dać -10% czerwieni, by w kolejnej dokładać +15%
6 Czy pomysł z korekcją ekspozycji -1/2 jest sensowny, by uniknąć mocnych szumów?
Sprzęt z jakiego korzystam to E-30, ZD 14-54 II, ZD 50, monopod i FL-36R (ale prawdopodobnie nie będę mógł jej użyć, choć jeszcze nie dostałem ostatecznej odpowiedzi).
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Damian