Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: Zawał serca - skasowane zdjecia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Super..a na czym nagral ?
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Po pierwsze, były zawsze (choćby w tzw. kieszeniach), po drugie na hdd robię kopie od nastu lat, choć od kilku kopie pełne (odkąd pojawiły się duże tanie pojemności).
    Były ale wewnętrzne jak sam zauważyłeś i tanie nie były - mnie w każdym razie nie było na nie stać,to raz a dwa nie miałem takiej potrzeby - zbyt ubogą miałem wtedy bazę danych.Dlatego kopiowałem na CD,DVD płyty były również b.drogie w tym czasie.

Co do głupot - nie potrafię podać źródeł ale z tym ułamkiem 3/10 spotkałem się wiele razy,zresztą statystyczne prawdopodobieństwo awarii HD wynosi w tej chwili dokładnie 100 %.Co za różnica,że ok.33 % HD padnie w niedługim czasie po zakupie.

Kompresji pliku nie biorę pod uwagę i brał nie będę również w przyszłości.Ot taki kaprys.

Wychodzi z tego,że najbardziej niezawodną metodą archiwizacji jest tradycyjny papier fotograficzny aczkolwiek archiwalny i przechowywany w archiwalnych warunkach.
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    Były ale wewnętrzne jak sam zauważyłeś i tanie nie były - mnie w każdym razie nie było na nie stać,to raz
    eee? Przecież to były, zupełnie tak jak teraz dyski "zewnętrzne", zwykłe dyski twarde w obudowie. Jedyne co je rożni to złącze kiedyś IDE, teraz usb.

Koszt takiej kieszeni wynosił tyle co teraz koszt obudowy zewnętrznej na dysk

Rób jak uważasz, zarówo ja, jak i moi znajomi więcej danych potracili na płytach niż na dyskach
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

kowalikster
    Gość
    Jeśli są do zarchwizowania terabajty danych to najlepszym rozwiązaniem okaże się streamer.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Domowe archiwa to nie skarby biblioteczne, co 5-6 lat kazdy z nas moze stracic "dorobek swojego fotograficznego zycia" i nie powinien sie tym przejmowac
    To... po co w ogóle fotografować? Dla trzech sekund sławy na naszej klasie?
    Fotografuje się dla siebie, żeby sobie popatrzyć kiedyś na przeszłość, dla chwały (która z tygodnia na tydzień zmniejsza się w tempie wykładniczym), bądź dla warsztatu (tylko i tu szansa na karierę zmniejsza się jeszcze szybciej niż chwała). Wreszcie dla kasy i wtedy zgoda, po wypłacie usuwamy ujęcia pozostawiając najwyżej co nieco do folio (ale ja i tak zostawiam, bo po roku klient dzwoni zatrwożony, że pogubił.)
    Co do głupot - nie potrafię podać źródeł ale z tym ułamkiem 3/10 spotkałem się wiele razy,zresztą statystyczne prawdopodobieństwo awarii HD wynosi w tej chwili dokładnie 100 %.Co za różnica,że ok.33 % HD padnie w niedługim czasie po zakupie.
    No, akurat żyję także z backupu w kilku biurach rachunkowych i po kilkunastu latach jakoś statystyka wychodzi mi inna.
    Kompresji pliku nie biorę pod uwagę i brał nie będę również w przyszłości.Ot taki kaprys.
    Spoko, jeszcze kilka lat i zauważysz, że nigdy do starych rawów nie wracasz. Nawet zawodowo do źródeł wraca się bardzo rzadko, a trzymanie tifów zamiast jpg jest już niczym nie usprawiedliwionym szaleństwem (pomijam wycinanki, ale to nie fotografia już).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    To... po co w ogóle fotografować? Dla trzech sekund sławy na naszej klasie?
    Dla radosci, zdrowia, spacerow, ogladania niepowtarzalnych widokow. Kazdy ma swoje milion powodow. Ja chcialem napisac, ze w porownaniu do ulotnosci naszego zycia i tych "waznych" spraw utrata zdjec jest najmniejsza, ktora powinnyśmy sie przejmowac. Jak komus juz naprawde niesamowicie zalezy na zostawieniu tych najwazniejszych ujec - odbitki na dobrym papierze i w album z papieru bezkwasowego. Moje zdanie. Pipa mnie to, czy mam racje, czy nie.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Siła oceny na naszej-klasie? a to ciekawy w ogóle powód fotografowania.
    Ja szczerze zawsze się lekko irytuję, gdy znajomi wrzucają fotki mojego autorstwa na n-k, bo później ich znajomi się podniecają i chcą się umawiać na sesje ze mną, a mnie takie zdjecia w ogóle nie kręcą.

Wolę takie fotografie jak wczoraj te, które robiłam wczoraj.
    A mianowicie porterty gościa, który twierdził, że jest ze mną na randce a tak w ogóle nie było.
    Prawdopodobne, że nie zobaczymy się już więcej, więc jego portrety mają dla mnie wydźwięk pamiątkowy. tak najbardziej lubię

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez authalia Zobacz posta
    Ja szczerze zawsze się lekko irytuję, gdy znajomi wrzucają fotki mojego autorstwa na n-k, bo później ich znajomi się podniecają i chcą się umawiać na sesje ze mną
    Zapodaj linka.Tez bym sie popodniecal.

Awatar ajschylos
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    troszkę zbaczamy z tematu...

najlepiej poprostu zgrywaj sobie od czasu do czasu, zdjęcia na płytki. może i miejsce na półce zajmują, ale zawsze jak zaczniesz sobie kurze ścierać i rzucisz okiem na dobrze podpisaną płytkę, to od razu będziesz chciał ją przejrzeć
    //Olympus E-510//Zuiko Digital 14-42mm//Zuiko Digital 40-150mm//

http://gut3k.fotolog.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez authalia Zobacz posta

Wolę takie fotografie jak wczoraj te, które robiłam wczoraj.
    A mianowicie porterty gościa, który twierdził, że jest ze mną na randce a tak w ogóle nie było.
    Prawdopodobne, że nie zobaczymy się już więcej, więc jego portrety mają dla mnie wydźwięk pamiątkowy. tak najbardziej lubię
    Możesz pochwalić się tutaj tymi portretami?