Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Czego nie powinniśmy fotografować (etyka fotografa)? [wieczór 8]

| OlyJedi Awatar wojciech_gd
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    nie wolno żerować na nieszczęściu innym. Dlatego nie lubię zdjęć pokazujących bezdomnych, głodujących... nie sądzę, że osoby robiące street, który ma ukazywać takich ludzi, pyta się o zgodę na wykorzystanie ich wizerunku.
    Myślenie, że pokazanie mocnego tematu coś zmieni też jest błędne. Lepiej dać takiej osobie jedzenie( lub zwrócić się do działającej w okolicy organizacji pozarządowej), niż cykać foty i liczyć że ktoś zobaczy je w necie i stanie sie od razu dobroczyńcą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wojciech_gd Zobacz posta
    cykać foty i liczyć że ktoś zobaczy je w necie i stanie sie od razu dobroczyńcą.
    lepsze to niż nic. to tak jak z 1% podatku. nic nie znaczy ale zbierając te %% do kupy tworzy sie coś sensownego ważna jest też świadomość tego co sie robi
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    właśnie nie jest to lepsze, tylko gorsze. Robienie zdjęć i myślenie, że to pomaga samo z siebie jest błędne. Tak samo jak rozsyłanie łańcuszków po gadu-gadu/naszej-klasie ze zdjęciami chorych dzieci i tekstem, ze każde wyświetlenie daje pieniądze dziecku. To sprawia, że osoba wysyłająca łańcuszki ma ŚWIADOMOŚĆ, że pomaga takiej osobie i kończy temat.

A 1% podatku pomaga w wielu przypadkach. Chociażby daje poczucie organizacjom, że są ludzie, którzy ich popierają i motywują przy tym do większego działania.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    taki przykład: [może nie do końca na temat]
    robiłem z kumplem street'y zeszłego sezonu. przechodząc przez park zrobiliśmy po jednym zdjęciu najprawdopodobniej nietrzeźwemu człowiekowi na ławeczce - spał. podeszły do nas bardzo urażone tym faktem panie studentki [jak same sie określiły] z komórką w ręce że dzwonią po policję bo nie mamy za grosz moralności i przyzwoitości. tłumaczenie, że mamy prawo robić ludziom zdjęcia nie licząc publikacji nie pomogło... wtedy kolega stwierdził że skoro są takie moralne to niech wezmą tego człowieka do domu, umyją, nakarmią i odwiozą do przytułku. wtedy rozmowa się skończyła i miny pań studentek zmieniły się gwałtownie.
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Tytuł wątku brzmi "Czego nie powinniśmy fotografować (etyka fotografa)?"
    Po czym w pierwszym poście pytanie:
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Jakiego zdjęcia byście nie wykonali?
    Grizz proponuje:
    Cytat Zamieszczone przez Grizz Zobacz posta
    Daj "czego nie powinniśmy fotografować?"
    MZ, pytanie jest niewłaściwie postawione. Powinno być: "Jakich zdjęć nie powinniśmy publikować".
    Zrobić można MZ, każde zdjęcie ale publikować, to już co innego.
    Oczywiście, co innego nas może powstrzymywać przed zrobieniem zdjęcia (niesmak, strach, niestosowny moment itp) a co innego powstrzymuje (lub powinno) nas od pokazywania tych już zrobionych. To zwykle osobiste poczucie szeroko pojętej estetyki, dobrego obyczaju, ustawowe zakazy, niepisane reguły itp.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    @oczko: no i studentki miały rację. a z kolegą zrobiliście głupią pyskówkę i tyle, nie ma czym się chwalić.

Ciekawe czy sam byś chciał być tematem do zdjęć, gdybyś leżał nawalony na ławce w parku.

Dość umoralniania. i tak przez internet nikomu mądrości do głowy się nie wbije.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Osobiście np ciągle coś jem w biegu
    Mi to nawet sie zdarza,ze nie osobiscie jem w biegu,a znajoma to nawet miny osobiscie po jedzeniu robi.I jak tu takiej nie focic

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria
    nie powinniśmy fotografować obiektów wojskowych my pacyfiści.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lisiajamka1 Zobacz posta
    nie powinniśmy fotografować obiektów wojskowych my pacyfiści.
    Nie rozumiem
    Dlatego, że nie wolno, czy dla tego, że obsesyjnie nie lubicie wojska (chociaż uwielbiacie wojskowe ciuchy )?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    ...Jakiego zdjęcia byście nie wykonali?......
    staram sie nie robic byle czego, bo pozniej i tak musze to wyrzucic.

odnosnie wzgledow moralnych, to nie robie zadnych zalozen ani nie ustalam zadnych regul. jak spotka mnie sytuacja, ze nie wyjme aparatu i nie zrobie zdjecia, to wtedy bede wiedzial co to jest i wam powiem. na razie nie mialem takich sytuacji i zahamowan.

a odnosnie "złapana chwila czy to, co wtedy czuje fotografowana osoba?"
    to nie bardzo rozumiem- toz to nierozerwalne pojecia sa

...Robienie zdjęć i myślenie, że to pomaga samo z siebie jest błędne. Tak samo jak rozsyłanie łańcuszków po gadu-gadu/naszej-klasie ze zdjęciami chorych dzieci ...
    komentarzem niech bedzie to zdjecie (poszukaj sobie w sieci co ono zrobilo dla glodujacej afryki):

@oczko: no i studentki miały rację.....
    Dość umoralniania.....
    za to ten pacjent mial pewie caly zoladek moralnosci i przyzwoitosci..... pozniej zapewne mu sie ta moralnosc ulala troszke jak z nia wczesniej przesadzil albo spozywal na czczo .... no prosze cie.....

najtrudniejsze do przekroczenia sa granice wyznaczone przez nas samych- nie te narzucane przez innych.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów