Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: Czego nie powinniśmy fotografować (etyka fotografa)? [wieczór 8]

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Odp: Czego nie powinniśmy fotografować (etyka fotografa)? [wieczór 8]

Obawiam się, że pan Mietek jako żul po otrzymaniu odszkodowania za uszczerbek na wizerunku w nieodległym czasie zachlałby się na śmierć dając okazję uczynienia uszczerbku na swym wizerunku innym organizmom.
    I w tym klimacie się wypowiem. Nie nawołuję tym samym do łamania prawa przez innych. Wszystko co mogę legalnie zobaczyć, mogę też uwiecznić i podzielić się tym widokiem z innymi. Dotyczy to miejsc, ludzi i zdarzeń. Jeśli zaś mam takiego wizerunku użyć w charakterze komercyjnym muszę uzyskać zgodę/zapłacić.
    Prosta filozofia, niezgodna z prawem ale zgodna ze zdrowym rozsÄ…dkiem.
    bezbagnetowiec z mianowania

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Ot i Wulf mÄ…drze to ujÄ…Å‚.
    Dałbym dużego +, ale system nie pozwala
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

A jak się zastanawiam, czy Tybetańczyk z mojego awataru mógłby mnie pozwać, że od 4 lat używam jego wizerunku na różnych forach? Zdjęcie było robione w obecności jego matki, aczkolwiek nie pytałem jej o zgodę, czy mogę umieścić na OlympusClubie
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Chyba jednak pan Mietek, żul z zawodu, nie jest najlepszym przykładem, gdyż ma niewielkie szanse, by zobaczyć własny konterfekt w galerii (a propos - nasz rząd uruchomił platformę internetową dla bezrobotnych i bezdomnych). Nie popieram łamania prawa, dlatego będąc w pobliżu różnych panów Mietków, wolałbym zawczasu zawrzeć porozumienie. Nawet nie wyobrażacie sobie, ile na raz można zgromadzić pań i panów Mietków jednocześnie na planie przy użyciu zaledwie jednego półlitra

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Myślę, że najuczciwszy i chyba prosty do zawarcia jest układ, że człowiek zgadza się na niekomercyjną publikację wizerunku na portalach typowo fotograficznych, a w momencie gdy wrzucę zdjęcie na jakiś konkurs i wygram - odpalam część nagrody. Że już nie wspomnę o sytuacji, że koncern samochodowy lub elektroniczny chce użyć mego zdjęcia do reklamy i razem z żulem zgarniamy kupę kasy

| OlyJedi Awatar zosia
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Mógłby! Jednak jest prosta technika, aby sąd odrzucił jego żądania - mianowicie wynagrodzenie dla pana Mietka, np. w postaci paczki papierosów, czy 5 zeta na piwo, należy wręczyć w obecności świadka i upewnić się, że nie maon nic przeciwko fotografowaniu jego szlachetnej facjaty. Tylko tyle wystarczy.
    Taa... i tym sposobem pieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu: wymarzony kadr zachowany a pan Mietek pozostanie wiecznie w tym samym miejscu jako atrakcja dla przyszłych fotoamatorów ;P

Mi bliskie jest zdroworozsądkowe ujęcie wulfa - o ile niekomercyjne użycie nie polega na krążeniu w postaci kompromitującego mema.

---------- Post dodany o 22:51 ---------- Poprzedni post był o 22:47 ----------

bufetowa, a jak wyobrażasz sobie odnalezienie takiej osoby ze zwycięzkiej foty? "szukam pani która przechodziła ul.zawiłą trzymając czerwoną parasolkę dnia 2 kwietnia, chciałabym jej wręczyć 20tysiaków za ten wizerunek co jej utrwaliłam"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Takiego zdjęcia pewnie bym nie wysłała na konkurs, zwłaszcza że przeważnie jest wymóg zgody na użycie wizerunku. Natomiast mając w zanadrzu fajne zdjęcie z mojego miasta z łatwo namierzalnym żulem, uderzyłabym doń z propozycją nie do odrzucenia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez sepi19 Zobacz posta
    Ot i Wulf mÄ…drze to ujÄ…Å‚.
    Dałbym dużego +, ale system nie pozwala
    mi pozwolił.

| OlyJedi Awatar sepi19
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    116
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    mi pozwolił.
    Dzięki.
    Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo

| OlyJedi Awatar Bzyku
    Mieszka w
    Stary Sącz/małopolska
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

PomijajÄ…c etykÄ™, Diaboliqe wyjaÅ›niÅ‚ temat od strony prawnej: https://forum.olympusclub.pl/content...…zki-fotografa
    ja też wychodzę na pole

Tagi dla tego wÄ…tku

Uprawnienia umieszczania postów