Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Jaki kompakt kupić

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez oczko Zobacz posta
    24mm przy kompaktach bardziej szkodzi niż daje radochy, ale 28mm już spokojnie mozna wziąć
    Dopiero wchodzę w świat foto cyfrowej,( do tej pory tylko klisze) więc te dane nic mi nie mówią. Jakie macie typy sprawdzonych aparatów.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bobasek Zobacz posta
    Dopiero wchodzę w świat foto cyfrowej,( do tej pory tylko klisze) więc te dane nic mi nie mówią. Jakie macie typy sprawdzonych aparatów.
    To akurat dane pochodzace z zamierzchłych czasów - im mniejsza liczba mm tym aparat obejmuje więcej.

Co masz napisane przy obiektywie aktualnego aparatu?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Jeśli nie planujesz bawić się "niewiadomowco" to dobry kompakt na pewno się sprawdzić i to lepiej niż lustro. Taka jest moja opinia. Poza tym koledzy dobrze radzą z mm.
    Czyli czym najlepiej się kierować przy zakupie : ilością Mpikseli , zoomem czy pytać o inne dane , żeby kupić coś w miarę dobrego. Dzięki za info

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    z tego co przejrzałem to z olka faktycznie 5020 będzie najlepszy do krajobrazów i pstryków w domu
    a z canona to moze A1100IS? słyszałem ze bardzo fajnie sobie radzi
    Ostatnio edytowane przez oczko ; 9.01.10 o 21:54
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To akurat dane pochodzace z zamierzchłych czasów - im mniejsza liczba mm tym aparat obejmuje więcej.

Co masz napisane przy obiektywie aktualnego aparatu?
    Do tej pory robiłem foto 12 letnim aparatem na klisze tak że do tej pory to była czysta totalna amatorka. Aparatu już nie mam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Czyli czym najlepiej się kierować przy zakupie : ilością Mpikseli , zoomem czy pytać o inne dane , żeby kupić coś w miarę dobrego. Dzięki za info
    Nie patrzyć ani na mpix ani na zoom. - te dane same w sobie to tylko marketingowe cyferki.

Idź do MM/Saturna/dowolnego innego sklepu z większym wyborem sprzetu - pobaw się kilkoma modelami, zobacz, który dobrze Ci w ręce leży, któryintuicyjnie Ci się obsługuje. Nie słuchaj sprzedawcy - zazwyczaj sprzedają to na czym mają większą marżę Zapisz sobie odpowiedające Ci modele i podziel się nimi z nami, to podpowiemy.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    MP bym się nie sugerował, jak nie bedziesz wywoływał większego formatu niż min a4 to różnicy nie odczujesz porównując 12MP a 8MP. liczy sie bardziej fizyczna wielkosc matrycy

a co do zoomu to Ty musisz wiedziec czy Ci sie przyda czy nie. zwróć też uwagę na stabilizacje bo w granicach 600zł niektóre kompakty mogą już mieć podwójną czyli i elektroniczną i optyczną co daje fajniejsze efekty
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez oczko Zobacz posta
    z tego co przejrzałem to z olka faktycznie 5020 będzie najlepszy do krajobrazów i pstryków w domu
    a z canona to moze A1100IS? słyszałem ze bardzo fajnie sobie radzi
    Wielkie Dzięki

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Ilość pikseli i zoom to chyba ostatnie parametry o jakie powinieneś pytac.Najwazniesza jest optyka,ma być jasny i w miarę szeroki obiektyw.Jezeli to bedzie coś tanszego to z szerokością obiektywu tez bym nie przesadzał......będą bardzo duze zniekształcenia.Kup tez raczej aparat zanej firmy,daruj sobie pentagramy i inne tego typu wynalazki.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Nie patrzyć ani na mpix ani na zoom. - te dane same w sobie to tylko marketingowe cyferki.

Idź do MM/Saturna/dowolnego innego sklepu z większym wyborem sprzetu - pobaw się kilkoma modelami, zobacz, który dobrze Ci w ręce leży, któryintuicyjnie Ci się obsługuje. Nie słuchaj sprzedawcy - zazwyczaj sprzedają to na czym mają większą marżę Zapisz sobie odpowiedające Ci modele i podziel się nimi z nami, to podpowiemy.
    Dzięki za pomoc.