Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: długo nieużywany Olympus

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

długo nieużywany Olympus

Dzieńdobry witam. Chciałem o coś zapytać. Mniej więcej od końca września nie używałem swojego aparatu, baterie były w aparacie, nie robiłem żadnych zdjęć i całkiem o nim zapomniałem. Boje się że to mogło mieć wpływ na problem który wystąpił, nie wiem może się myle. Otóż naładowałem baterie tak jak zawsze, lecz po kilku zdjęciach wykonanych pojawia się niebieski ekran i napis bateria rozładowana i aparat się automatycznie wyłącza. Zastanawiam się w czym może tkwić problem, czy w aparacie, czy w ładowarce, czy w bateriach?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    W bateriach. Nieuzywane baere moga się rozładowac na amen, apotem ich juz ne naładujesz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    wymien baterie na nowa i sprobuj. ogniwa li-ion nie lubia lezakowania.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Mąż mi zawsze powtarza: jeśli coś ma długo leżeć nieużywane, to wyjmij baterie. I od czasu do czasu jednak użyj sprzętu.
    Pozdrawiam, Jola

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jolly Zobacz posta
    Mąż mi zawsze powtarza: jeśli coś ma długo leżeć nieużywane, to wyjmij baterie. I od czasu do czasu jednak użyj sprzętu.
    Nie mam męża ale z doświadczenioa zawsze tak robie ...
    Kiedyś w jakimś sprzęcie wylały mi sie baterie ... porażka ... teraz juz zwracam na takie rzeczy uwage ...

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jolly Zobacz posta
    Czy maz mial na mysli swoj sprzet dzialajacy bez baterii

| OlyJedi Awatar zojer
    Mieszka w
    Kołbaskowo
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pcinek Zobacz posta
    Dzieńdobry witam. Chciałem o coś zapytać. Mniej więcej od końca września nie używałem swojego aparatu, baterie były w aparacie, nie robiłem żadnych zdjęć i całkiem o nim zapomniałem. Boje się że to mogło mieć wpływ na problem który wystąpił, nie wiem może się myle. Otóż naładowałem baterie tak jak zawsze, lecz po kilku zdjęciach wykonanych pojawia się niebieski ekran i napis bateria rozładowana i aparat się automatycznie wyłącza. Zastanawiam się w czym może tkwić problem, czy w aparacie, czy w ładowarce, czy w bateriach?
    Witam.
    Baterie po takim czasie rozładowały się do takiego stopnia,że może być ciężko je naładować dobrze.Jeżeli po naładowaniu nie trzymają odpowiedniego napięcia to trzeba je wymienić.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dziękuje za odpowiedzi. chcialem dzisiaj kupic akumulatorki ale nie było takich jak miałem dotychczas czyli panasonic Ni-MH AA2100mah. 1,5 roku temu kupując aparat kupiłem zaraz ładowarke i baterie w jednym sklepie i pan mi powiedział że wszystko pasuje. dzisiaj byłem w jednym sklepie i były ale z innej firmy i o większej pojemności. i o pojemność chciałem jeszcze zapytać. z tego co znalazłem w internecie to można takie akumulatorki 2600mah włożyć do mojego olympusa sp-560uz. nie wiem tylko czy moge ładować je w mojej ładowarce BQ-395, niestety nie mam już opakowania po tej ładowarce być może tam pisało. W internecie znalazłem identyczną ładowarke jak moja i w opisie pisze że "Typ ładowanych akumulatorów AAA/AA 800-2600 mAh." czyli też chyba ok. no i jeszcze firma. mam ładowarke panasonica i bateryjki tez były panasonica. czy jak kupie te philipsa to też będzie ok?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jak ladowarka jest do AA/AAA to nie wazne jakiej firmy. Wazny jest tylko typ aku (NiMH, NiCd). Uzywam ogniw gp, 2x4AA 2500 i ostatnio 2800. Maja pojemnosc nawet wieksza niz podawana
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Można spróbować reanimacji tych akumulatorków.
    Pożycz od kogoś zwykłą, najtańszą - prostą, ładowarkę.
    Podłącz na kilkanaście godzin ,następnie rozładuj do zera, np. za pomocą latarki i naładuj ponownie..
    czasami pomaga..
    Ta ładowarka którą masz, ma układ zapobiegający obciążeniu, kontrolujący ładowanie itd. - to wszystko jest fajne ale w takich przypadkach się nie sprawdza..