G11 jest bezlustrowcem nieśmiało przypomnę, tyle że matrycę ma małą i nie można mu obiektywu zmienić![]()
Samsung narazie startuje - zobaczymy jak się rozwinie, to potężny gracz i może zdominować cały rynek bez problemu - wystarczy agresywana polityka cenowa i w miarę częste uaktualnienia.
Olympus wytoczył swoje budżetowe działa. Może będzie to strzałem w dziesiątkę. Ja wciąż nie mogę im wybaczyć relatywnie słabych ekranów LCD w takim aparacie, za to jednak jako jedyni mają stabilizację w puszce i to mocna strona.
A sony z mojego punktu widzenia to najlepiej jak by nie weszło w ten segment, bo odciągnie ich to od pełnoklatkowych DSLR. Jak nie robią stabilizacji w puszce to dla mnie są na straconej pozycji, a ewentualną kompatybilność mam zupełnie w nosie. Jedynym plusem tego systemu będzie pewnie bardzo dobra matryca, większa nawet niż w APS-C bo z zapowiedzi wynika, że 24x16 (czyli takie pionowe 35mm), ale to też bez większego znaczenia, jeśli to dodatkowy, mały i z możliwościami sprzęt.

Odpowiedz z cytatem