Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 83

Wątek: male i tanie oswietlenie

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Może czas za krótki masz

| OlyJedi Awatar kasiulap
    Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Lampa nie ma możliwości ustawiania, tylko błyska. Podczas robienia zdjęć testowałam różne czasy, robiłam też zdjęcia przy swietle i prawie w calkowitych ciemnosciach. Ogolnie rzecz biorac gdy robie zdjecie, moja lampa wbudowana blyska to lampa blyskowa rowniez sie odpala, ale nie wiem co jest nie tak, ze tego swiatla nie ma potem na zdjeciu, tak samo jest gdy jeszcze do kompletu podlacze metza48.
    Lampa VS-68Wdziała, ale wychodzi na to ze blyska w nieodpowiednim momencie
    Cancan...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piotrków Tryb.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Właśnie o tym pisałem. Nowe lampy "strzelają" pierwszy błysk pomiarowy i w tym momencie jest odpalona Twoja żarówka błyskowa, następnie otwierana jest migawka i następuje błysk główny. Niestety Twoja żarówka już w tym momencie nie błyska bo jest rozładowana. Jeśli ta żarówka nie ma możliwości ustawienia wyzwalania na drugi błysk spróbuj użyć jakiejś starszej lampy wyzwalającej, takiej która nie wysyła błysku pomiarowego tylko jeden błysk główny. Pamiętaj o napięciu na stopce, nie wiem do jakiego wytrzymuje olympus !!! Wbudowana lampa w olym tez wysyła błysk pomiarowy przed głównym. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem dla Ciebie jeśli się nie za bardzo orientujesz w temacie byłaby żarówka błyskowa z możliwością przestawienia fotoceli na drugi błysk.

EDIT:
    Dodaje link pod którym poruszony jest temat napięcia na stopce. Nie popsuj aparatu !
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10089
    Ostatnio edytowane przez szczesliwy ; 31.10.10 o 14:54

Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W taki razie jak wyjasnic fakt ze po podlaczeniu fotoceli pod metza wszystko gra?
    W poprzednim przypadku aparat normalnie ustawia ostrość, jest sygnał potwierdzający i dopiero dociskam spust, robie zdjecie i wtedy błyska moja lampa i lampa studyjna (chyba zle mnie zrozumiales, lampa wbudowana nie odpala sie by wspomoc AF, bo chyba to masz na mysli)

PS. Nie jestem orłem, ale co do tego ma napięcie na stopce, jeśli nic nie mam na niej zainstalowanego? W trakcie pracy "studyjnej" korzystam na razie tylko z fotoceli w lampie, a metza48 odpalam przez kostke z fotocela lub w Trybie RC (na stopkę mojego E-510 zakladam na chwile obecna tylko Metza 48, nie kombinuje z nieznanymi lampami)
    ech...
    Ostatnio edytowane przez kasiulap ; 31.10.10 o 15:32
    Cancan...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piotrków Tryb.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cały czas pisze o tym samym. Metz błyska 2 razy. Pierwszy błysk jest błyskiem pomiarowym i on już wyzwala Ci żarówkę błyskową.

i teraz przeczytaj jeszcze raz dokładnie mój poprzedni post.
    w skrócie:
    - wciskasz spust migawki do polowy ostrość ustawiona
    - wciskasz spust do końca
    - strzał pomiarowy metza*( wyzwolenie żarówki błyskowej)
    - otwarcie migawki
    - strzał główny metza* (dużo słabszy niż powinien być bo do pomiaru błysnęła żarówka błyskowa)
    - żarówka błyskowa już nie błyśnie bo jest rozładowana

* - metz badż każda inna lampa pracująca jako master

polecam stronę http://ws.ps.pl/szymwal/ same techniczne informacje, a dokładnie http://ws.ps.pl/szymwal/second_flash_sync/index.html

EDIT:
    Tutaj jest coś na ten temat http://www.szerokikadr.pl/poradnik/a...lampy_blyskowe

Pracuj w trybie Manual a nie TTL bo i tak z dodatkową lampą nie będzie działał poprawnie. Być może wtedy metz nie " strzeli " błysku pomiarowego" nie wiem. Mama Metza 58 AF1 w trybie M nie wysyła błysku pomiarowego.
    Ostatnio edytowane przez szczesliwy ; 31.10.10 o 15:58

Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    metz nie miał tu nic do rzeczy bo próbowałam robić zdjęcie tylko odpalajac lampe studyjna, lampa wbudowaną.... teraz właśnie dotarłam do przyczyny tego zamieszania....robiłam zdjęcie E-420, w przypadku E-510 wszystko gra jak ta lala....
    nie mialam pojecia ze z E-420 bedzie taki problem, zwlaszcza ze ma dodatkowo Tryb RC ( czyli pupa blada, tylko E-510 i fotocele mi pozostaly)
    Ostatnio edytowane przez kasiulap ; 31.10.10 o 16:00
    Cancan...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piotrków Tryb.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Akurat body ma najmniej wspólnego z fotocelą ale najważniejsze ze Ci się udało.

Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    "no nie ma, ale ma" skoro tylko E-510 daje rade (a raczej jego lampa)

Dzieki za rady
    Cancan...

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    to samo niestety jest e330. przy e520 jest dobrze, przy e330 jest czarno. wtedy tylko albo lampa na 2. błysk albo wyzwalacz przez stopkę.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasiulap Zobacz posta
    metz nie miał tu nic do rzeczy bo próbowałam robić zdjęcie tylko odpalajac lampe studyjna, lampa wbudowaną.... teraz właśnie dotarłam do przyczyny tego zamieszania....robiłam zdjęcie E-420, w przypadku E-510 wszystko gra jak ta lala....
    nie mialam pojecia ze z E-420 bedzie taki problem, zwlaszcza ze ma dodatkowo Tryb RC ( czyli pupa blada, tylko E-510 i fotocele mi pozostaly)
    A wyłącz tryb RC w E-420 i spróbuj.