Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Wątek: male i tanie oswietlenie

| OlyJedi Awatar djus
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kupiłem sobie wreszcie lampy

Mianowicie :
    2 x 180 Ws
    + statywy wys. max 225cm
    + parasolki białe

Lampy :

Przykładowa fotka z tych lamp tak na szybkiego bo jak na razie nie mam gdzie tym strzelać foty i jak na razie to domowa fotka taka za kilka dni powinny się pojawić już studyjne bardziej foty :

Przykładowa fota :
    Zapraszam na moją stronke http://www.fotoholic.pl

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    bz24 cóż... jakby to Tobie powiedzieć... może po prostu zajrzyj TUTAJ
    pod wpływem tej strony kupiłem FL-36 (żeby mieć coś systemowego z TTL-em, gdy zajdzie potrzeba) oraz Speedlight'a 430EX + TO z dodatkowym odbiornikiem (jeszcze niestety nie doszło, więc żadnych prób nie przeprowadzałem).
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    [quote="bz24"]Jest jeszcze inna opcja: "zwykłe" lampy błyskowe (takie wpinane na gniazdo aparatu) wyzwalane za pomocą dodatkowej fotoceli, lub innego ustrojstwa wedle uznania;

Przy odrobinie szczęścia można znaleźć za grosze starszą lampkę z dzieloną mocą błysku, czasem już z wbudowaną fotocelą, dorobić sobie softboxy, albo inne rozpraszacze i ognia...

Plus jest jeszcze taki, że takowe oświetlenie (wyzwalane np. radiowo) można zabrać ze sobą w plener i doświetlać modelkę w "profi" sposób

Ktoś próbował czegoś podobnego

Bo ja właśnie zbieram tego typu "graty" do taniego, domowego studyjka...

witam. i jak efekty z tymi lampami?
    interesuje mnie to bo sam mam dwie starsze lampy i może bym poprubował zbudowac jakiś końcik do portretu ale jakoś ciagle ta praca niepozwala.
    podziel sie wrażeniami z efektów tych prub.

nie mam fotocel ale wyzwalałem juz za pomoca kabelków i jakoś to działałało tylko ze na jednej lampie . może ktoś wie czy można podłaczyć dwie lampy do E1 na kabelki i pstrykać bezpiecznie (lampy róznych producentów).

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    bz24

Przy odrobinie szczęścia można znaleźć za grosze starszą lampkę z dzieloną mocą błysku, czasem już z wbudowaną fotocelą, dorobić sobie softboxy, albo inne rozpraszacze i ognia...

nie znam sie na tych starszych lampach i jak możesz to podeslij link lub wytłumacz jak rozpoznać lampe z dzieloną mocą błysku.

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    kaammiil przeczytaj mój post nieco wyżej...
    mało, że ktoś tego próbował... zarabiał na tym (ba żył z tego ). Polecam stronę:
    STROBIST
    znajdziesz tam całe mnóstwo pomysłów na tanie modyfikacje, wyzwalanie, ustawienia świateł itp.. Jest cały cykl artykułów pozwalających zapoznać się z techniką, balansem światła błyskowego i dziennego, wpływem odległości i wzajemnych relacji: źródło światła i jego wielkość pozorna do obiektu i tła... Z resztą co ja będę tutaj pisał - polecam lekturę
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    BRZÓZA
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    [center:9242b614fa]dzieki za link, nie jestem poliglotą ale cos tam podejze i moze sie przyda.[/center:9242b614fa]

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czy ktoś może polecić dobrą pozycję traktująca o oświetleniu studyjnym? Jeronimo super zdjęcia na pl.foto. Używasz czegoś do doświetlenia w plenerze?
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Niedawno ukazała się książka "Światło w fotografii. Magia i nauka", wydawnictwo Galaktyka.
    Trzysta pięćdziesiąt stron o oświetleniu studyjnym. Polecam.

a tutaj proszę link do fragmentu książki
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8927

| OlyJedi Awatar kasiulap
    Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Czy ktoś przechodził problemy z tą lampą: http://www.funsports.pl/p,pl,19,lampa+studyjna+vs-68w.html, gdzieś czytałam, że ma wrazliwa fotocelę, ale nie wiem co jest na rzeczy, robie zdjecie, lampa odpala, ale w ogole nie widac zeby cokolwiek oswietlila (czyli cimno jak w...piwnicy)
    Zaczynam dopiero skladac mini studio, wiec prosze o pomoc z tej sprawie
    Cancan...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piotrków Tryb.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A nie wyzwalasz jej przypadkiem błyskiem z lampy która pierwszy błysk daje pomiarowy i on już wyzwala tą żarówke błyskowa ? Jeśli tak to fotocela żarowki powinna być ustawiona na drugi a nie pierwszy błysk ( jesli ma możliwość ustawiania)