Sprężone "powietrze" to jakiś gaz techniczny, który podczas dekompresji lubi rzygnąć jakimś płynem. Albo to skroplina pary wodnej, albo jakieś syfy z wnętrza zbiorniczka. Tak czy inaczej, takie coś wyplute na filtr dolnoprzepustowy/IRCut to poważny problem. Dawno temu mojemu koledze napluło na szybkę, wleciało pod nią i miał przez dwa miesiące plamę na pół kadru na wszystkich zdjęciach (cud, że w końcu odparowało).
Prosta droga do serwisu, jak napisał przedpiśca.
Powietrze tylko ze specjalnej gruszki (może być apteczna, ale trzeba ją przed pierwszym użyciem dokładnie umyć w środku).
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 7.01.10 o 13:17 Powód: Automatyczne scalenie postów
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
No i RE mnie uprzedził.
Z daleka nie wyczyścisz sprężonym powietrzem bo nic Ci to nie da. A jak zbliżysz za bardzo to możesz sobie matryce zabryzgać, a nie wyczyścić. Poza tym rozprężające się powietrze znacznie obniża swoją temperaturę (do tego stopnia, że powstaje szron). Jak jakiś człowiek bez wyobraźni zbliżyłby wylot powietrza do matrycy (czy innej elektroniki) to mógłby się troszkę zdziwić.
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
A używałeś kiedyś powietrza sprężonego w puszce? Ilekroć do czegoś używałem zawsze puszka przy wylocie powietrza była oszroniona, a jak za długo na jedną powierzchnię kierowałem strumień (i dość blisko) to i ona pokrywała się szronem.
Pewnie inaczej to wygląda w przypadku kompresorów ale raczej nie będziesz szedł do warsztatu samochodowego czyścić matrycy aparatu.![]()
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Wstrzasnij mineralka gazowana i szybko odkrec, poczujesz ze sie ochlodzi. A co do gazow technicznych to klime w aucie mozna sobie dmuchac ale cos bardziej czulego nie bardzo. Jak juz to gaz medyczny + reduktor jakis i mozna probowac niepopsuc.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
ajschylos czy Ty kiedykolwiek uzywałeś takiego sprężonego powietrza w puszce?
Również nie polecam.
pzdr