Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 105

Wątek: D700 vs. 5D MkII

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pat.p Zobacz posta
    Zadałem konkretne pytanie w tytule wątku. Książek o fotografii mam sporo i czytam
    Pseudobłyskotliwe wypowiedzi o fajnym pasku i domniemanym średniactwie autora pytania nic nie wnoszą.
    Jeśli ktoś uważa, że wątek jest bez sensu, a pytanie postawione źle, może:
    1) Nie brać udziału w dyskusji
    2) Napisać co myśli bez popisywania się domowym zen

Pozdrawiam
    Pat
    pat.p, bez popisywanie się domowym zen, powtarzam swoja opinię - OBOJĘTNIE! I tak i jednym i drugim przez kilka miesięcy będziesz uczył się robić zdjęcia (poznając ograniczenia sprzętu, ucząc się obrabiać RAWy, itp.), po których będziesz twierdził, ze dobrze wybrałeś (jesli nauka pójdzie ci gładku) lub że źle (jeśli opanowanie sprzetu sprawi problemy). Niezleżnie co wybierzesz - i gotowy jestem założyć sie o to, stawiając powierzchnię reklamową mojego avatara.

We wszystkich tego typu dyskusjach oczywistą oczywistośćią jest to, że coś jest leciutko lepsze od czegoś innego, że istnieje wzór, za pomocą którego można dokonac wyboru - problemem jest jednak to, że zmiennych, które należałoby podstawić do tego wzoru jest tak wiele, że wszelkie rozważania przypominają prognozowanie kursu jena za 12 miesięcy.

PS. Ja wybrałbym C bo mam i daje się tym robić zdjęcia, więc przestarłem zastanawiać się czy innym dałoby się robić inne

pat.p
    Gość
    No właśnie ten AF... Przymierzam się do dokładniejszego przetestowania 5dMk2 pod tym kątem, pierwsze próby wypadły całkiem dobrze. Aparat ostrzył szybko, kulturalnie i bez problemu...
    Ciekaw jestem, jak Canon pracuje w trybie ciągłego AF - D300 pod tym względem była naprawdę dobra.
    Dzięki za wszystkie głosy - nadal jestem w punkcie wyjścia
    A powiedzcie - jak 50 1,4 Sigmy sprawi się z Canonem?

Pozdrawiam
    Pat
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    pat.p, bez popisywanie się domowym zen, powtarzam swoja opinię - OBOJĘTNIE! I tak i jednym i drugim przez kilka miesięcy będziesz uczył się robić zdjęcia (poznając ograniczenia sprzętu, ucząc się obrabiać RAWy, itp.), po których będziesz twierdził, ze dobrze wybrałeś (jesli nauka pójdzie ci gładku) lub że źle (jeśli opanowanie sprzetu sprawi problemy). Niezleżnie co wybierzesz - i gotowy jestem założyć sie o to, stawiając powierzchnię reklamową mojego avatara.

We wszystkich tego typu dyskusjach oczywistą oczywistośćią jest to, że coś jest leciutko lepsze od czegoś innego, że istnieje wzór, za pomocą którego można dokonac wyboru - problemem jest jednak to, że zmiennych, które należałoby podstawić do tego wzoru jest tak wiele, że wszelkie rozważania przypominają prognozowanie kursu jena za 12 miesięcy.

PS. Ja wybrałbym C bo mam i daje się tym robić zdjęcia, więc przestarłem zastanawiać się czy innym dałoby się robić inne
    Mariush nie gniewaj się za moją odpowiedź. Teraz rozumiem, o co idzie i - zgadzam się z Tobą. Ale obawiam się konkretnych spraw - przede wszystkim gorzej (podobno) działającego AF w Canonie.
    Jeśli robię zdjęcia cyfrowe - to w RAWach, więc ma dla mnie znaczenie ich jakość i konieczność opracowywania.

Jeszcze raz dziękuję
    Pat
    Ostatnio edytowane przez pat.p ; 1.01.10 o 21:30 Powód: Automatyczne scalenie postów

piotrek204
    Gość
    A powiedzcie - jak 50 1,4 Sigmy sprawi się z Canonem?
    Mam plan wypozyczyc na najblizsza impreze i przetestowac. Chociaz posiadany C50/1.8 sprawuje nie bardzo dobrze.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    pat.p, AF w nowym 5D jest gorszy niż w d700. Jak jednak dobrze wiesz - nie da się ocenic czy jest "trochę gorszy", "średnio gorszy" czy "dużo gorszy", bo to kwestia ocenna i subiektywna W starym 5D AF jest jeszcze gorszy
    Sigma 50 1,4 pod C jest bardzo zacnym obiektywem (przez kilka dni jej używałem), ale jest chyba ze 3x cięższa od tej samej 50-ki Canona, więc ja nie zastanawiałem się zbyt długo...
    Owocnego wybierania!

jungli
    Gość
    Gadata tam

Stare 5D mknie jak rakieta ino na srodkowym, mk2 wg mnie podobnie choc powiadaja, ze gorzej Ci co uzywaja dluzej, ja tylko chwil kilka, zas jesli chodzi o D700, to tam... w oddali... jest kosmos.

Nie ma lepszego AF od Nikonowskiego, koniec, kropka.

Szkoda, ze kolega jednak skreslil Łajke, fajny psiak i niepowtarzalny.

pozdroofka

pat.p
    Gość
    dopóki nie kupiłem, nic nie kreślę... ale bitwa trwa - między rozsądkiem a marzeniami.

Pozdrawiam
    Pat

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    dopóki nie kupiłem, nic nie kreślę... ale bitwa trwa - między rozsądkiem a marzeniami.

Pozdrawiam
    Pat
    Fotografowałeś już Leicą? Podoba Ci się to? Nie przeszkadzają Ci charakterystyczne dla dalmierza cechy? Stać Cię na szkła? Pasuje Ci że to analog? Jeśli tak to bierz Leicę i ciesz się fotografią.

Ja wiem tylko że nie zamierzam wracać do analoga. Na ciemnię nie mam ani czasu ani warunków, a oddawanie filmów do labu to IMHO obecnie pomyłka. poza tym o filmy coraz trudniej i coraz mniejszy wybór.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Dajcie już spokój z tą leicą. Poroniony pomysł. Jak masz za dużo kasy to kup jakiś normalny system, a za różnicę między leicą i nowo nabytym sprzętem sfinansuj np. operację jakiegoś biednego dziecka.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 2.01.10 o 02:11
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Dajcie już spokój z tą leicą. Poroniony pomysł. Jak masz za dużo kasy to kup jakiś normalny system, a za różnicę między leicą i nowo nabytym sprzętem sfinansuj np. operację jakiegoś biednego dziecka.

Brawo Rafał! Popieram w pełni.
    A samo "pitolenie" pachnie podpuchą...

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    pat.p, jak masz ochotę pobawić się w wywoływanie RAWów tej samej sceny z 5D II i D3 to proszę bardzo (będziesz mógł sprawdzić jak wychodzi np. kolor skóry):

http://212.51.209.43/~fatman/D3/D3vs5D/