Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Zdalnie sterowana lampa do E-450

| OlyJedi Awatar Ketstian
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Zdalnie sterowana lampa do E-450

Witam.

Jestem właśnie w trakcie zakupu Olka E-450. Chciałem do niego dokupić zewnętrzną lampę.

Mam takie pytanie. Które lampy można wyzwalać radiowo za pomocą tego Olka. Z tego co mi wiadomo to obie systemowe (fl-36r, fl-50r), ale co z innymi firmami. Np. Metz 48?

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Metz 48 i 58 też mają tą funkcję.
    Pozdrawiam
    mente et malleo

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    Metz 48 i 58 też mają tą funkcję.
    Czyli 58 AF-1 jednak ma
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cały czas pisałem że ma. Nie da jej się wyzwolić wyłącznie błyskiem (jak typowa fotocela). Musi to być body z wyzwalaniem radiowym (E-3, E-30, E-520, chyba E-450). Z tego co zrozumiałem FL'ki mogą być także wyzwalane przez starsze korpusy wyłącznie błyskiem.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Musi to być body z wyzwalaniem radiowym (E-3, E-30, E-520, chyba E-450).
    Aparaty te nadaja na falach długich czy UKF?

Bezprzewodowy nie znaczy radiowy.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar Ketstian
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cały czas pisałem że ma. Nie da jej się wyzwolić wyłącznie błyskiem (jak typowa fotocela). Musi to być body z wyzwalaniem radiowym (E-3, E-30, E-520, chyba E-450). Z tego co zrozumiałem FL'ki mogą być także wyzwalane przez starsze korpusy wyłącznie błyskiem.
    No właśnie, bo metzy nie maja fotoceli. A z opisu aparatu jednoznacznie nie wynika czy jest sterowanie radiowe lampami tak jak w przypadku np. E-3. A z opisu e-450 jasno nie wynika czy ma sterowanie radiowe lampami.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Hmmm radiowo z korpusu się nie da. Bezprzewodowo tak, ale... błyskiem wbudowanej lampy. Żeby za dużo nie pisać podrzucę link do Olypedii http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...em_b%C5%82ysku. Grafika na początku wyjaśnia z grubsza działanie systemu.

Tu http://www.youtube.com/watch?v=GzVtn...oplay=1&#t=28s zaś fragment rozszerzonej wideo instrukcji do E-3, którą ktoś zamieścił na Youtube. Film pokazuje w praktyce to co jest zamieszczone na obrazku w Olypedii.

Jeśli chodzi o wyzwalanie radiowe pozostaje jedynie użycie wyzwalacza radiowego PT-04 dostępnego na Allegro (pod takim hasłem należy go szukać).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ketstian Zobacz posta
    No właśnie, bo metzy nie maja fotoceli.
    Mają. Jeśli mogą być wyzwalane za pomocą błysku lampy w korpusie z funkcją RC, to znaczy, że muszą mieć fotocelę. Bo fotocela to nic innego, jak fotokomórka (photo cell), która reaguje na światło.

Naprawdę nie chce mi się wierzyć, że nie da się tych lamp wyzwolić błyskiem z aparatu bez funkcji RC. Jeśli tak jest faktycznie, to znaczy, że ta możliwość została specjalnie zablokowana, bo możliwości techniczne (obecność fotoceli w lampie) ku temu są.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Mają. Jeśli mogą być wyzwalane za pomocą błysku lampy w korpusie z funkcją RC, to znaczy, że muszą mieć fotocelę. Bo fotocela to nic innego, jak fotokomórka (photo cell), która reaguje na światło.

Naprawdę nie chce mi się wierzyć, że nie da się tych lamp wyzwolić błyskiem z aparatu bez funkcji RC. Jeśli tak jest faktycznie, to znaczy, że ta możliwość została specjalnie zablokowana, bo możliwości techniczne (obecność fotoceli w lampie) ku temu są.
    Jak zwał tak zwał, radiowe nie radiowe. Metz'a 58 nie wyzwoli się bez korpusu z funkcją RC i kropka. Wiem bo mam, sprawdziłem, przeczytałem instrukcję itp. Wiem natomiast że z tą funkcją to działa bo ktoś z forumowiczów już sprawdził. Fakt, że się nie da samym błyskiem bardzo mnie rozczarował bo bardzo mi zależało na takim bajerze. Trudno się mówi.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jak zwał tak zwał, radiowe nie radiowe. Metz'a 58 nie wyzwoli się bez korpusu z funkcją RC i kropka. Wiem bo mam, sprawdziłem, przeczytałem instrukcję itp. Wiem natomiast że z tą funkcją to działa bo ktoś z forumowiczów już sprawdził. Fakt, że się nie da samym błyskiem bardzo mnie rozczarował bo bardzo mi zależało na takim bajerze. Trudno się mówi.
    Dokup zwykłą fotocele i po problemie będziesz wyzwalał błyskiem wbudowanej lampy z korpusu.