Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Amator na ślub - help

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    289
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    dobas - już tłumaczę.
    ..........
    Moją jedyną sensowną poradą dla autora wątka jest nie fotografować w kościele - a jeśli już bardzo chce, to tylko z tyłu lub z chóru. No i na imprezie oczywiście do woli (z wyj. pierwszego tańca)

PS. Nawet nie zauwazyłem jak się rozpisałem... ciekawe czy ktoś to przeczyta
    Przeczytałem i
    Zgadzam się w całej rozciągłości ,ja zrobiłem 3 śluby u znajomych na ich własne życzenie ,na 2 mieli fotografa i kamerzystę na jednym tylko fotografa.W kościele stałem sobie z boku nie pchając się pod ołtarz . A przede wszystkim podszedłem i zapytałem czy nie będę im przeszkadzał
    Jacek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar chimol
    Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Powodzenia zostaje życzyć i udanych fotek. Pochwal się później co udało Ci się złapać w kadr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar wujek.samo.h
    Mieszka w
    Lublin, Poland, Poland
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    kilimandzaro - zabierz statyw i zrób kilka zdjęć z jego wykorzystaniem z tyłu kościoła, z chóru - na niskich ISO i długich czasach. Takich zdjęć "zawodowy" na pewno nie zrobi, a ty nie będziesz mu przeszkadzała
    No i na imprezie nie żałuj sobie!
    O ro właśnie chodzi! Jak pstrykałem mój drugi ślub (a mam na koncie 3) drugim fotografem okazał się brat pana młodego - myślę że zdjęcia fajne zrobiliśmy: np. na komunii on pstrykał portretówką zbliżenia, ja z dystansu dokumentowałem całość, rzucanie kieliszków: ja z przodu, on z tyłu. Za to, nigdy więcej pleneru z drugim fotografem! Zawsze będziecie sobie wchodzić w paradę.

Lepiej stawiać pierwsze kroki jako "drugi". Wiem, bo zrobiłem inaczej i powiem szczerze [...] po gaciach
    MK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Mądrze pisze Mariusz. Chłopie, weź trochę poszerz i niech modzi zrobią z tego artykuł na portal.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja już od jakiegoś czasu organizuję warsztaty dla osób chcących zmierzyć się z tematem https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=111 Można poćwiczyć na sucho w naturalnym środowisku. Spotkania są poprzedzone częścią teoretyczną gdzie krok po kroku jest omówione całe zagadnienie.

Dawno, dawno temu istniał zawód fotograf. Osoba taka potrafiła nie tylko wykonać fotoreportaż ale jeśli zaszła taka potrzeba sfotografować również hemoroidy. W sumie to żadna różnica pod warunkiem, że wie się jak to zrobić.

Teraz każdy fotografuje. Telefonem, kompaktem, lustrzanką. Nie wyobrażam sobie aby można było zabronić fotografowania na ślubach w kościele. Z punktu widzenia zawodowca jest to po prostu część folkloru związanego z uroczystością.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    Ja już od jakiegoś czasu organizuję warsztaty dla osób chcących zmierzyć się z tematem https://forum.olympusclub.pl/showpos...&postcount=111 Można poćwiczyć na sucho w naturalnym środowisku. Spotkania są poprzedzone częścią teoretyczną gdzie krok po kroku jest omówione całe zagadnienie.

Dawno, dawno temu istniał zawód fotograf. Osoba taka potrafiła nie tylko wykonać fotoreportaż ale jeśli zaszła taka potrzeba sfotografować również hemoroidy. W sumie to żadna różnica pod warunkiem, że wie się jak to zrobić.

Teraz każdy fotografuje. Telefonem, kompaktem, lustrzanką. Nie wyobrażam sobie aby można było zabronić fotografowania na ślubach w kościele. Z punktu widzenia zawodowca jest to po prostu część folkloru związanego z uroczystością.
    Witaj !

Moi znajomi na Slubie zebrali zdjecia od kilku fotografow amatorow
    i tych z malpkami tez...

W sumie sami wybierali najciekawsze ujecia i wcale
    zawodowy fotograf nie zrobil wszystkiego najlepiej.

Wiele fajnych ujec wykonano malpkami przez
    czesciowo nawalonych gosci, ktorzy spontanicznie
    focili na chybil-trafil.

Nie chce tutaj eliminowac pracy zawodowego fotografa Slubnego
    ale tez nie chce twierdzic, ze on jedynie zrobi wszystko najlepiej
    super sprzetem.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    i tych z malpkami tez...

zawodowy fotograf nie zrobil wszystkiego najlepiej
    z dalszej rodzinki brali ślub , dowiedzieli sie że też robie zdjęcia i poprosili o ocene materiału jaki przyniósł im zawodowiec ,1000% chcieli mu mniej zapłacić ....

są niezadowoleni bo zdjęcia mają zamglone ect ect ... wiedziałem że robi na d700 - gostek zrobił dobre technicznie zdjęcia ... piękny bokeh i mała go ...

jakiś ciotek-wujek w tym miejscu miał kfiatki u profi nie było ich widać więc żle zrobił zdjecia ... połowa tych ciotków- wujków nigdy nie dobierze WB do sceny i jescze pijani
    oceń zdjęcia (profi - amator +małpka ) pod względem technicznym ... jeśłi zawodowy nie zrobił lepiej jak pijana ciocia z kompaktem , szybko zniszczy go konkurencja

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Mądrze pisze Mariusz. Chłopie, weź trochę poszerz i niech modzi zrobią z tego artykuł na portal.
    Pomyślę i sądzę, że da się coś z tym zrobić

Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta

Dobrze powiedziane z tym forlklorem. Co nie zmienia faktu, że w przypadku moich ślubów "przeszkadzacze" traktowani są bezlitośnie
    BTW - rozstawiasz w kościele lampy na statywach?

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witaj !

i tych z malpkami tez...

zawodowy fotograf nie zrobil wszystkiego najlepiej.

Wiele fajnych ujec wykonano malpkami przez
    czesciowo nawalonych gosci, ktorzy spontanicznie
    focili na chybil-trafil.

Nie chce tutaj eliminowac pracy zawodowego fotografa Slubnego
    ale tez nie chce twierdzic, ze on jedynie zrobi wszystko najlepiej
    super sprzetem.

Pozdrawiam
    Wniosek - wszystkie młode pary, które wydaję po parę tysi na fotografa to zwykli frajerzy. Zamiast bowiem bulić 4k na "zawodowca", lepiej kupic 10 kompaktów po 400 zł i rozdać gościom, niech pstrykają. W efekcie będzie dużo więcej zdjęć niż te marne 300 które zrobi wynajęty fotograf, każdy najdrobniejszy moment będzie uwieczony, itp. Prawda?
    (Darek, nie wiem jak takie farmazony można było napisać na forum fotograficznym... to tak jakby na forum łowieckim napisać, że jeśli da się przypadkowym ludziom sztucery to strzelając na oślep prędzej czy później trafią grubą zwierzynę )

| OlyJedi
    Mieszka w
    krk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    BTW - rozstawiasz w kościele lampy na statywach?
    znajomy z kleru z pewnej starej cerkwi brał ok 300zł

jeśli ma sie ubrać w szaty liturgiczne ok 450 zł 1h ,rewelka

niestety starym babciom to się nie podobało i będzie przeniesiony , czekam tylko na wieść do jakiej parafi

w twojej okolicy też pewnie tak będą chcieli dorobić

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja osobiście nie stosuję w kościele lamp na statywach. Ale wiele osób tak. To zdjęcia z warsztatów, na których pokazujemy różne rozwiązania oraz w jakim celu można je stosować. Warsztaty składają się z przynajmniej trzech etapów i po spotkaniu w kościele zapewniamy wydruki wcześniej wykonanych zdjęć i odpowiednie konsultacje z osobami prowadzącymi spotkanie. Wtedy można ocenić i wybrać odpowiednią technikę fotografowania i ewentualnej obróbki.