Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Słaby zapis do jpg

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    RAW pewnie - fajna sprawa od kiedy mam aparat to zgłębiam krok po kroku jego tajemnice ale nie oszukujmy się dobry jpg jest dla mnie wciąż b.ważny.
    No chyba, że się oszukuję i wszyscy zapisują zdjęcia wyłącznie w RAW?

Potrzebuję jpg-i żeby: raz po zgraniu na kompa móc na szybko ocenić ogólnie zdjęcia a dwa żeby oszczędzić sobie czasem pracy w przypadku zdjęć które wykonuję tylko w celach dokumentacyjnych - tutaj jpg w zupełności wystarczy. Ile też razy po wycieczce tylko 5-6 najlepszych moim zdaniem zdjęć obrabiam z RAW a reszta zdjęć dołączonych do albumu to tylko jpg.

Dział ma nazwę "Porady dotyczące fotografii" i ja właśnie chcę uzyskać pomoc dotyczącą słabszej ostrości zdjęć jpg - podobno to ma związek z algorytmem zapisu zdjęć do jpg ale może to ma jeszcze inną przyczynę?
    W każdym razie nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego Nikon d60 w podobnych warunkach generuje o wiele lepsze jpg niż mój olympus??

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    skoncentruj sie i przeczytaj jeszcze raz caly watek.
    miales wstawic przykladowe zdjecia, podac wartosc ustawien itp itd.
    albo trolujesz, albo obsluga aparatu jest dla ciebie stanowczo za trudna i w wyniku tego nie zrozumiesz, czemu rzeczony nikon w podobnych warunkach generuje cokolwiek lepszego.
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    JPGi z puszek innych niż E-620 ew. E-30 są kiepskie i tyle (najlepiej radzi sobie EP-1).

W menu aparatu ustaw sobie ostrość +2 i kontrast +2 a powinno Ci się bardziej podobać to co dostajesz. To, że z RAWa zawsze będzie jeszcze lepiej to akurat oczywista oczywistość.

O tym by nie mieć włączonej maksymalnej kompresji JPG nawet nie wspominam, bo to chyba oczywiste jeszcze bardziej?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Wydaje mi się, że autor wątku, pisząc o "ostrości", ma na myśli typowy dla hdr-ów wysoki kontrast lokalny, tylko nie potrafi tego nazwać. Nie ma on nic wspólnego z ostrością, ale dodaje zdjęciom życia i "trójwymiarowości", dając złudzenie bardziej wyraźnych detali. Nie da się uzyskać takiego efektu w jpegach prosto z puszki, ponieważ aparaty nie dają możliwości zmiany ustawień kontrastu lokalnego przez użytkownika. Są zaprogramowane tak, żeby zdjęcia wyglądały w miarę neutralnie i pozwalały na dodatkową obróbkę już w postprocessingu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    @Lailon dzięki - właśnie podsunąłeś mi przypominajkę bo o tych problemach i setce innych mniej i bardziej ważnych spraw czytałem zaraz po zakupie aparatu i stąd mój brak pewności.
    Przeczytałem wtedy na jakimś forum?, że algorytm w 520 nie radzi sobie tak z zapisem jpg jak w 620 - dalej była uwaga, że może producent zdecyduje się uwzględnić to w nowszym sofie.
    I zapomniałem - jeszcze krótkie podsumowanie jpg. w recenzji:
    http://www.optyczne.pl/77.9-Test_apa...sumowanie.html
    Wtedy zastanawiałem się czy wybrać Canona 450d czy Olka e-520

@epicure - pewnie o to chodzi. W rawie wszystko fajnie wychodzi i widać efekty jak na dłoni - czasem tylko trzeba trochę odszumić efekt końcowy. Poczytam o tym kontraście bo to też wpływa na różnicę między Rawami a jpg.