Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Słaby zapis do jpg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    LN+Raw to moje podstawowe ustawienie do fotografii - sprawdziłem też wywołany RAW przez Raw therapy i niestety nie jest lepiej, moje odczucia odnosiły się do zdjęć wywołanych za pomocą SNS-HDR.
    Po pierwsze zamieszczona fota jest ostra. Po drugie chodziło raczej o zdjęcie prosto z aparatu - nie zmniejszane i nie obrabiane. Po trzecie ów wynalazek SNS-HDR to nie jest program do wołania rawów, w każdym razie nie jest to "zwykły" program do wołania rawów - z tego co się na szybko zorientowałem to praktycznie bezobsługowy program do generowania obrazów HDR - porównujesz JPGi z aparatu do HDRów i oczekujesz takich efektów
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Lubię ostre zdjęcia i dlatego staram się tą ostrość maksymalnie wyciągnąć. Wiem że ten program słuzy do generowania HDR ale jak mam niewiele zdjęć to wywołuję nim moje rawy bo daje ciekawe efekty. Czasem niechcący wyjdzie nawet coś interesującego jak w załączniku

Dziękuje wszystkim za pomoc - przejrzałem wszystkie uwagi i poprawiłem sobie kontrast w aparacie bo to żeczywiście powodowało czasem efekt rozmycia sąsiadujących elementów.

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku

Edit: @ ktotek ciekawa sprawa ale program SMS resizer wyostrzył mi nieco to zdjęcie przy zmianie rozdzielczości (na mniejszą??) - teraz to zauważyłem.

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kilkook-Resizer-1700.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	756,8 KB
ID:	27620  
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 29.12.09 o 05:17

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Lubię ostre zdjęcia .....

Edit: @ ktotek ciekawa sprawa ale program SMS resizer wyostrzył mi nieco to zdjęcie przy zmianie rozdzielczości (na mniejszą??) - teraz to zauważyłem. ....
    Proponuję zapoznać się z forum:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread...=105312&page=7
    >.....Zastosowany algorytm świetnie wyostrza < ....
    niezależnie od tego warto prześledzić forum na temat SNS-HDR.
    http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=27556 oraz
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=114877
    Na pokazanym obrazku, to efekt wciągnięcia do SNS-HDR dwóch różnych zdjęć.

Uwagi autora do SNS-HDR
    2009-12.07 wersja 0.9.8.5
    - Ulepszyłem mapowanie tonów obrazów zapisanych w formacie OpenEXR oraz Radiance HDR.
    - Dodałem możliwość zapisu wynikowego obrazu w formacie TIFF 48-bit. Obraz zapisany w tym formacie, nie jest ostrzony.

Aby zapisać obraz w formacie TIFF należy w wierszu poleceń lub w skrócie do programu, dodać opcje -tiff.
    W systemie Windows XP, musi być zainstalowany Microsoft .NET Framework 3.0.
    Obrazy przeznaczone do dalszej obróbki, zalecam zapisywać w formacie TIFF. Nie są one wtedy ostrzone.

SNS-HDR dba o wyrównanie ekspozycji ale zdarza się, że robi to niepoprawnie. Trzeba też wziąć pod uwagę, że wyrównywane są tylko przesunięcia. Jeżeli ekspozycje są względem siebie obrócone, zaleca się skorzystanie z dedykowanego oprogramowania, np. align_image_stack.
    Program posiada opcję -da, wyłączającą wyrównywanie.
    1. Utwórz skrót do pliku SNS-HDR.exe.
    2. Otwórz właściwości skrótu.
    3. W ścieżce do elementu docelowego dopisz opcję -da lub -tiff (po spacji).
    4. Zapisz zmiany.
    Gdy nie chcesz wyrównywać ekspozycji, przeciągaj je na ikonkę skrótu z opcją -da.
    Gdy chcesz zapisać obraz w formacie TIFF należy w wierszu poleceń lub w skrócie do programu, dodać opcje -tiff.

Do wyrównywania ekspozycji polecam bezpłatny program align_image_stack.exe, dołączony do programu qtpfsgui.

Pozdrawiam
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    A wracając do tematu to skoro da radę zdjęcie wyostrzyć za pomocą SNS to gdzie kryje się tajemnica słabego (nieostrego zapisu) aparatu? powinienem dać na maxa wyostrzanie w puszce czy lepiej pogodzić się z tym i wszystkie na których ostrości mam zależy -obrabiać na kompie??

| OlyJedi Awatar brooneq
    Mieszka w
    Gdansk, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Chyba po to są lustra abys to Ty miał kontrole nad obrazem a nie aparat, prawda? Bo jesli kupiłeś lustro żeby otrzymać obrazki jak z małpki to... Jezu, to bez sensu...
    Ja jpegi robię tylko na pstrakaliadach rodzinnych. Tylko Rawy dają Ci władzę nad efektem końcowym - taka prawda. Pisałeś też coś, ze zależy Ci na jakosci obrazu a nei na wadze pliku... ale ta waga pliku to właśnie waga informacji jaka ten plik dźwiga. Czym większy tym więcej udźwignie - jak na budowie.
    I jak pisali wcześniej - chcesz ostrutkie, kontrastowiutkie jpegi, nie dźwigaj lustra, bo się tylko bez sensu nadźwigasz. A taki Ixusik, czy mju to sie do kieszeni zmieści.
    Pozdrawiam!

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez brooneq Zobacz posta
    Chyba po to są lustra abys to Ty miał kontrole nad obrazem a nie aparat, prawda? Bo jesli kupiłeś lustro żeby otrzymać obrazki jak z małpki to... Jezu, to bez sensu...
    Ja jpegi robię tylko na pstrakaliadach rodzinnych. Tylko Rawy dają Ci władzę nad efektem końcowym - taka prawda. Pisałeś też coś, ze zależy Ci na jakosci obrazu a nei na wadze pliku... ale ta waga pliku to właśnie waga informacji jaka ten plik dźwiga. Czym większy tym więcej udźwignie - jak na budowie.
    I jak pisali wcześniej - chcesz ostrutkie, kontrastowiutkie jpegi, nie dźwigaj lustra, bo się tylko bez sensu nadźwigasz. A taki Ixusik, czy mju to sie do kieszeni zmieści.
    Pozdrawiam!
    Bez sensu. Jaki niby jest powód dla którego lustrzanka za kilka tyś. zł nie miałaby dawać lepszego jpga niż "ixusik"?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar brooneq
    Mieszka w
    Gdansk, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Po to abys Ty zrobił po swojemu a nie aparat po "softowemu". A tak ustawisz kontrast +2 i mozesz zapomnieć o detalach w swiatłach przy jpegu, o czym grizz na pewno dobzre wiesz.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez brooneq Zobacz posta
    Po to abys Ty zrobił po swojemu a nie aparat po "softowemu". A tak ustawisz kontrast +2 i mozesz zapomnieć o detalach w swiatłach przy jpegu, o czym grizz na pewno dobzre wiesz.
    Nie muszę zapominać. To zależy tylko od silnika aparatu.

Są lustrzanki dające kapitalne jpegi. I jakoś nie przeszkadza to w dostrojeniu sobie rawa.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    zapomnialem jeszcze o jednym: mozesz miec kolego BF albo FF. na zalaczonym zdjeciu tego nie widac bo to szeroko jest, ale pokaz cos z bliska na np 40mm i pelnej dziurze.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    I jeszcze na wysokim iso zrob,to moze i banding sie znajdzie.
    Na wszystko trzeba liczyc.

Wypalone piksele mozna w domku zlikwidowac.