przez wizjer. Przycisk w ogóle nie działa.
Czy można to jakoś naprawić? Może zresetować aparat? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Proszę o odpowiedź.
Pozdr
przez wizjer. Przycisk w ogóle nie działa.
Czy można to jakoś naprawić? Może zresetować aparat? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Proszę o odpowiedź.
Pozdr
Da się, choćby w serwisie fabrycznym Olka (cennik: http://www2.olympus.pl/consumer/down...nik_napraw.pdf). Jeżeli jest to drobiazg (np. zanieczyszczenie styków pod przyciskiem) to zrobi to pan Zbyszek (Staszek, Józek, Franek) z zaprzyjaźnionego zakładu naprawczego - o ile mają doświadczenie w otwieraniu aparatów cyfrowych. Jeżeli się tego podejmą, to na pewno zrobią w Fototroniku, OK Serwisie i lubelskiej Fotonaprawie.
Nie można własnoręcznie. C-770 UZ-Movie nie jest przystosowany do operowania prez aplikacje na bazie SDK i z tego powodu producent nie wyposażył aparatu w dojście do menu serwisowego - gdzie w starszych, zaawansowanych kompaktach Olka zwyczajowo schowane było kompletne zerowanie ustawień i przełącznik do trybu CONTROL. Obawiam się jednak, że głęboki reset i tak nic nie wniesie, moim zdaniem brak przełączania ma przyczynę mechaniczną (zanieczyszczenie styków, wyrobienie styków, korozja przewodów od sygnału wideo). Oczywiście funkcja ALL RESET -> ON/OFF w menu tyczy się tylko ustawień dokonywanych przez menu i nie o tym resecie rozmawiamy.
Pozdrawiam
Jack
Masz na myśli brak dojścia do SDK przez zewnętrzną aplikację? Bez zewnętrznej aplikacji aparat można uruchomić w trybie SDK, ale niestety jest do tego niezbędny przycisk MONITOR, który niestety mi nie działa.
Wątpię, żeby był to zabrudzony styk, ponieważ przycisk do wczoraj działał bez zarzutu. Nie było objawów w postaci niełączenia lub mocnego przyciśnięcia żeby zadziałał.
W przypadku C-770UZ, jak już napisałem, być może pokrętnie, przyduszanie przycisków OK/Menu + Monitor nic nie wnosi! Nie dlatego, że przycisk Monitor nie działa u Ciebie, ale dlatego, że w ogóle ta kombinacja nie działa w tym modelu.
Nie upieram sięMasz jeszcze do wyboru korozję na stykach lub przewodach, która właśnie się objawiła. Moim zdaniem, przyczyna jest mechaniczna, a nie softwarowa.
Pozdrawiam
Jack
Jak to nie działa? Przecież wejście do menu SDK w c-770 to ustawienie przełącznika obrotowego w tryb ASM, otworzenie klapki, włączenie aparatu i przytrzymanie przez 3 sekundy ok/menu i MONITOR. Tam oprócz przestawienia aparatu w tryb STORAGE lub CONROL jest również reset aparatu.
Pozdr
Ależ ja nie chcę Cię na niczym "łapać". Najwyraźniej nie znasz się na tym konkretnym modelu, bo twierdzisz z dużym przekonaniem, że w tryb SDK nie można wejść w c-770UZ. Mogłeś nie wiedzieć, że c-770 ma obsługę trybu CONTROL ale to nie oznacza, że nie masz racji iż przyczyna usterki jest mechaniczna.
Ja napisałem ten wątek aby zapytać czy ktoś z użytkowników spotkał się już podobną usterką w swoim c-770 lub może ma doświadczenie z tym konkretnym modelem.
Popełniłeś rzecz jeszcze straszliwsząZałamałeś moją wiarę w poprawne działanie mojego egzemplarza C-770UZ. Jeszcze trzy godziny temu był wspaniałym okazem zdrowia! A teraz nie uruchamia się w nim tryb przełącznika CONTROL
(wiem, co ma być na kółku, co otwarte i co wciśniete, przez co najmniej 3 sekundy)
Pozdrawiam
Jack
PS. Zapomniałem o historii tego wspaniałego urzadzenia - najpierw na głównym LCD obraz zrobił się niebieski, a jakiś dzień później potem zdechł, był tylko w celowniku. Diagnoza - korozja jednego z przewodów. Serwis fabryczny nie naprawia uszkodzeń korozyjnych. Wróć do mojej wcześniejszej rady i znajdź jakiegoś człowieka z sercem do Olka, np. p. Remka z OK Serwisu