Podobno ten "biedniejszy" Pentax k-mx ma matrycę bogatsząTak gadaja na forum Pentaxa.
Fajnie że sobie dyskutujecie o wyższości świat bliższych nad dalszymi. Może urządzę wam na ten temat specjalny wątek? Po co zaśmiecać "co sobie ostatnio kupiłem"? Hmmm?
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Wydzieliłem.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Im większa sprzedaż korpusów, tym większy rynek dla producentów akcesoriów.
Pentax naprawdę ma kłopoty ze swoim marketingiem. Wiara w globalny marketing (jak Panasonic), brak kasy na marketing, jak... właściwie to jak Pentax.![]()
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Heh--> z tego co wyczytałem to w kwesti budowy nie wiele zmienione zględem K10/20 a co za tym idzie--> nic specjalnego--> a co do wizjera jeli jest DUZO wiekszy niż w K10/20 to może i faktycznie jest fajny ale jeśli nie to ZERO mojego zachwytu---> jak dla mnie tam wizjery sa tylko przeciętne bo nawet E-3 ma większy i bardziej ''przejzysty''.... Jedyne co fajne/nie fajne w tym korpusie to jego rozmary--> nie wyobrazam sobie pracowac na korpusie (bez gripa) mniejszym niż E-3....
Pozdrawiam.
E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Generalnie to nie lubię udzielać się w wątkach czysto technicznych, bo to prócz rodzenia wojenek systemowych i wzbogacania organizmu o doznania onanistyczno-sprzętowe do niczego nie prowadzi, ale stek bzdur w powyższym poście tyczącym K7 woła o pomstę do nieba.
Budowa K7 - owszem, Optycznie twierdzą, że niewiele się różni od serii K1-/20. Ale wystarczy spojrzeć na wymiary i wygląd tych korpusów celem porównania, by jednak zmienić zdanie.
Wizjer. Co prawda porównanie m.in. do E30:
http://www.dpreview.com/reviews/pent...es/vfcomp3.png(za Drpeview).
Ale tu chodzi bardziej o porównanie do Najkona. Rzeczywiście taka porażka?
O ergonomii dyskutować nie zamierzam, bowiem jest to kwestia indywidualna. Mogę jedynie napisać coś od siebie. K7 jest mały. Ale rewelacyjnie leży w ręce. Potwierdza to każdy, kto miał możliwość potrzymania tego body - piszę tu głównie o osobach z innych systemów.
W kwestii matrycy K7.
Ponownie zachęcam do zapoznania się z wynikami testu na DpreView.
Dynamika zbliżona do D300(s), lepsza od Kamunia 50D. Szumy (w RAWach) na tym samym poziomie, co Najkon D300(s) czy Kamuń 50D.
Dlatego pisząc o kiepskiej matrycy w tym body należy uznać bezpośrednich konkurentów za również kiepskie. Czy tak jest w rzeczywistości?
Narzekania na matrycę w K7 narodziły się po wyjściu modelu entrylevel K-x, który ma prawdopodobnie nową matrycę Sony. Pierwsze wrażenia sugerują przewagę nad innymi puszkami APS-C o ok. 2 EV w kwestii szumów, oraz rewelacyjną dynamikę. Wydaje się to nieomalże nieprawdopodobnym wynikiem i dlatego nie podejmuję się rozstrzygać, czy tak jest w rzeczywistości. Jakkolwiek sample na imaging-resource zdają się potwierdzać tę tezę. Od siebie mogę tylko dodać tyle, że widziałem sample użytkowników na ISO 6400 czy 12800 przy fatalnych warunkach oświetleniowych i efekty robiły piorunujące wrażenie. Poczekajmy jednak na testy przeprowadzone przez uznane serwisy, by móc swą wypowiedź opierać na faktach a nie gdybaniu.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
I Michu sie znalazl.... czy tez zagubil...
Ode mnie jak kto chce sluchac, starego Pentaxianina slow kilka o K7:
maly, lezy w miare, chyba, ze sie ma bochenki albo dlugie paluchy, to zapomnijcie o K7,
matryce pomijam, udalo mi sie z niej ladne neutralne kolorki wyciagnac wiec nie ma co narzekac, nie to co zolto zielony Najkon,
szumy zostawiam szumofobom dla mnie rozmowa kompletnie bez sensu,
egronomia jak to w P na poziomie, cieszy,
AF.... P sie chwali, ze dogonili D300, dla mnie to taki zart i to nie na miejscu, nadal jest gorzej, a D300, to korpus juz wiekowy, wiec i chwalic sie w przypadku dogonienia N nie ma czym,
mniej wpieniajacych kroczkow AFa w trybie low light, tzw doostrzania, ktore w k10i k20 doprowadzaly mnie do szalu,
Ogolnie udana puszka ale nie kupie, dlaczego? kupuje sie system, a tu jest bieda i chore ceny.
Przypomina mi sie rozmowa z kolega Pentaxiarzem, ktoremu oddalem swoje 5D i po 2 dniach uzytkowania, wczesniej cala paleta stajni P powiedzial:
Jak Pentax moze tak karac uzytkownikow swoim AF...
wszystko w temacie, wroce do P jak wyjdzie FF, wtedy 31ltd i 77ltd i nic wiecej mi nie potrzeba i zaden system mnie nie interesuje...
pozdroofka