Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Pentax k7

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Tyle że K-7 matryce ma biedną.
    kto by sie matryca przejmował
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Podobno ten "biedniejszy" Pentax k-mx ma matrycę bogatszą Tak gadaja na forum Pentaxa.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Fajnie że sobie dyskutujecie o wyższości świat bliższych nad dalszymi. Może urządzę wam na ten temat specjalny wątek? Po co zaśmiecać "co sobie ostatnio kupiłem"? Hmmm?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Fajnie że sobie dyskutujecie o wyższości świat bliższych nad dalszymi. Może urządzę wam na ten temat specjalny wątek? Po co zaśmiecać "co sobie ostatnio kupiłem"? Hmmm?
    RE będę wdzięczny jak ich wrzucisz do innego wątku. Bardzo mnie temat ciekawi. Pentaxa raczej nie kupię bo producenci obudów podwodnych nie lubią tej firmy.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Wydzieliłem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    RE będę wdzięczny jak ich wrzucisz do innego wątku. Bardzo mnie temat ciekawi. Pentaxa raczej nie kupię bo producenci obudów podwodnych nie lubią tej firmy.
    tez mnie to ciekawi, czemu nie lubia?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Im większa sprzedaż korpusów, tym większy rynek dla producentów akcesoriów.
    Pentax naprawdę ma kłopoty ze swoim marketingiem. Wiara w globalny marketing (jak Panasonic), brak kasy na marketing, jak... właściwie to jak Pentax.
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Wszystko. Proponuję znaleść sklep, gdzie oferują K7 i samemu się przekonać. Trzeba zobaczyć na własne oczy jak mały, a solidny jest, to korpus. I wizjer... jak, to jest możliwe, że Pentaxowi udaje się wepchnąć w tak małe body taki wizjer?

Heh--> z tego co wyczytałem to w kwesti budowy nie wiele zmienione zględem K10/20 a co za tym idzie--> nic specjalnego--> a co do wizjera jeli jest DUZO wiekszy niż w K10/20 to może i faktycznie jest fajny ale jeśli nie to ZERO mojego zachwytu---> jak dla mnie tam wizjery sa tylko przeciętne bo nawet E-3 ma większy i bardziej ''przejzysty''.... Jedyne co fajne/nie fajne w tym korpusie to jego rozmary--> nie wyobrazam sobie pracowac na korpusie (bez gripa) mniejszym niż E-3....

Pozdrawiam.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Generalnie to nie lubię udzielać się w wątkach czysto technicznych, bo to prócz rodzenia wojenek systemowych i wzbogacania organizmu o doznania onanistyczno-sprzętowe do niczego nie prowadzi, ale stek bzdur w powyższym poście tyczącym K7 woła o pomstę do nieba.
    Budowa K7 - owszem, Optycznie twierdzą, że niewiele się różni od serii K1-/20. Ale wystarczy spojrzeć na wymiary i wygląd tych korpusów celem porównania, by jednak zmienić zdanie.
    Wizjer. Co prawda porównanie m.in. do E30:
    http://www.dpreview.com/reviews/pent...es/vfcomp3.png(za Drpeview).

Ale tu chodzi bardziej o porównanie do Najkona. Rzeczywiście taka porażka?
    O ergonomii dyskutować nie zamierzam, bowiem jest to kwestia indywidualna. Mogę jedynie napisać coś od siebie. K7 jest mały. Ale rewelacyjnie leży w ręce. Potwierdza to każdy, kto miał możliwość potrzymania tego body - piszę tu głównie o osobach z innych systemów.

W kwestii matrycy K7.
    Ponownie zachęcam do zapoznania się z wynikami testu na DpreView.
    Dynamika zbliżona do D300(s), lepsza od Kamunia 50D. Szumy (w RAWach) na tym samym poziomie, co Najkon D300(s) czy Kamuń 50D.
    Dlatego pisząc o kiepskiej matrycy w tym body należy uznać bezpośrednich konkurentów za również kiepskie. Czy tak jest w rzeczywistości?

Narzekania na matrycę w K7 narodziły się po wyjściu modelu entrylevel K-x, który ma prawdopodobnie nową matrycę Sony. Pierwsze wrażenia sugerują przewagę nad innymi puszkami APS-C o ok. 2 EV w kwestii szumów, oraz rewelacyjną dynamikę. Wydaje się to nieomalże nieprawdopodobnym wynikiem i dlatego nie podejmuję się rozstrzygać, czy tak jest w rzeczywistości. Jakkolwiek sample na imaging-resource zdają się potwierdzać tę tezę. Od siebie mogę tylko dodać tyle, że widziałem sample użytkowników na ISO 6400 czy 12800 przy fatalnych warunkach oświetleniowych i efekty robiły piorunujące wrażenie. Poczekajmy jednak na testy przeprowadzone przez uznane serwisy, by móc swą wypowiedź opierać na faktach a nie gdybaniu.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

jungli
    Gość
    I Michu sie znalazl.... czy tez zagubil...

Ode mnie jak kto chce sluchac, starego Pentaxianina slow kilka o K7:

maly, lezy w miare, chyba, ze sie ma bochenki albo dlugie paluchy, to zapomnijcie o K7,
    matryce pomijam, udalo mi sie z niej ladne neutralne kolorki wyciagnac wiec nie ma co narzekac, nie to co zolto zielony Najkon,
    szumy zostawiam szumofobom dla mnie rozmowa kompletnie bez sensu,
    egronomia jak to w P na poziomie, cieszy,
    AF.... P sie chwali, ze dogonili D300, dla mnie to taki zart i to nie na miejscu, nadal jest gorzej, a D300, to korpus juz wiekowy, wiec i chwalic sie w przypadku dogonienia N nie ma czym,
    mniej wpieniajacych kroczkow AFa w trybie low light, tzw doostrzania, ktore w k10i k20 doprowadzaly mnie do szalu,
    Ogolnie udana puszka ale nie kupie, dlaczego? kupuje sie system, a tu jest bieda i chore ceny.

Przypomina mi sie rozmowa z kolega Pentaxiarzem, ktoremu oddalem swoje 5D i po 2 dniach uzytkowania, wczesniej cala paleta stajni P powiedzial:
    Jak Pentax moze tak karac uzytkownikow swoim AF...

wszystko w temacie, wroce do P jak wyjdzie FF, wtedy 31ltd i 77ltd i nic wiecej mi nie potrzeba i zaden system mnie nie interesuje...

pozdroofka