Fakt. Mucha wyszła znakomicie.
Pozdrówka.
Fakt. Mucha wyszła znakomicie.
Pozdrówka.
No mucha naprawdę dobra... Mnie przeraża ta mała GO... f20 to ciemno jak w du....:P
Witam wszystkich
Ja mój dyfuzor wyciąłem ze starego pudełka po płynie do spryskiwacza szyb, czyli nakład finansowy praktycznie zerowy.
Może pokażę jak to wygląda.
I czy błysk wbudowanej lampy ładnie się rozprasza?? Właśnie Marek Wyszomirski również korzysta z tego samego pomysłu... (wywiad: http://www.fototv.pl/wideo/wywiady/m...ski-macro.html )
Fotografowany obiekt z raynoxem jest kilka centymetrów od tele kita i nie wiem czy takie rozwiązanie przynosi dobre efekty. Taki "kanał" jaki zbudował Scytal chyba przynosi lepszy efekt... a biała kartkę wówczas lepiej zastąpić właśnie kanistrem:P No chyba, że się mylę to wtedy proszę olimpo70 o wyprostowanie:P
pozdrawiam i dzięki jeszcze raz za zainteresowanie tematem i pomoc..
Witam
Kiedyś fotografowałem przy pomocy takiego kanału ale był dla mnie mało praktyczny, trzeba było cały czas go przytrzymywać ręką i było to dość kłopotliwe. Sposób jaki ci pokazałem jest o tyle lepszy że dyfuzor jest przymocowany do raynoxa i nie trzeba się o niego marwić.
Jeżeli chodzi o rozproszenie światła na fotografowanym obiekcie to taki matowy plastik daje zadziwiające efekty.
Oto kilka przykładów, owady były tylko kilka centymetrów od obiektywu.
1
2
3
4![]()
Ostatnio edytowane przez olimpo70 ; 22.12.09 o 00:47
Zdjęcia mi się bardzo podobają, światło jest łagodne, bez cieni, odblasków. olimpo70 oczywiście przysłona maksymalnie przymknięta?
Coraz bardziej przekonuję się na początek do zwykłego dyfuzora z kanistra a może potem ewentualnie jakaś tańsza lampa zastępcza to E systemu za 350zł.
Czytam ostatnio dużo na temat tych konwerterów i jest ich dość dużo do fotografii makro i a Raynox 250 to środek o ile chodzi o powiększenie w dioptriach. +8 to i tak już raczej dużo... ale spytam z ciekawości czy ktoś ma doświadczenia z tymi mocniejszymi??
Oczywiście zgadzam się przecież to żaden koszt wypróbować jedno i drugie.
Przysłona maksymalnie przymknięta dla uzyskania jak największej głębi ostrości.
Napaliłem się od razu na jakąś lampę....coś do 450zł... Zobaczymy co z tego wyjdzie
Nie wiem czy w przypadku Olka nie pozostaje właśnie majsterkowanie. Najmniejsze oferowane na Allegro nasadki mają rozmiar 155mm, a np. przy E-520 i FL-36 odległość od osi palnika do osi optycznej obiektywu wynosi coś koło 138mm. IMHO nie pasuje... znów pomyślano chyba tylko o tzw. wiodących producentach, czyli C i N![]()
E-PL5 + parę dodatków