Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Profilowanie

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Profilowanie

Chciałbym sobie sprofilować skaner. Cokolwiek to znaczy, rzecz jasna, zakładam, że za pomocą tego uzyskam ładne, kolorowe skany, już to ze slajdów, już to z negatywów i nie będę musiał siedzieć potem nad suwaczkami, żeby zdjąć maskę i zrobić ładny balans bieli.

Co mam?

1. Minolta Scan Dual II,
    2. Vuescan wersja Profeszynal,
    3. Picture Window Pro, wersja Profeszynal.

Czego mi brakuje i co powiniem zrobić, jak już pozyskam to, czego mi brakuje?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    Chciałbym sobie sprofilować skaner. Cokolwiek to znaczy, rzecz jasna, zakładam, że za pomocą tego uzyskam ładne, kolorowe skany, już to ze slajdów, już to z negatywów i nie będę musiał siedzieć potem nad suwaczkami, żeby zdjąć maskę i zrobić ładny balans bieli.

Co mam?

1. Minolta Scan Dual II,
    2. Vuescan wersja Profeszynal,
    3. Picture Window Pro, wersja Profeszynal.

Czego mi brakuje i co powiniem zrobić, jak już pozyskam to, czego mi brakuje?
    Pomierzonego wzorca dla materiałów których używasz.
    Będziesz potrzebował po jednym wzorcu na każdy rodzaj używanego filmu. Tanie wzorce IT8.7/2 dostaniesz tu:
    http://www.colorreference.de/targets/index.html
    Co potrafią zrobić programy o których pisałeś, nie wiem. Ja używałem pluginu InCamera do robienia profili. Rozwiązanie tańsze od ProfileMakera.
    Nie mam doświadczeń z VueScanem i PPWP, ale coś mi się kołacze, że mają wbudowane wsparcie dla wewnętrznego profilowania.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzięki. Wsparcie mają. Ale czy wewnętrzne profilowanie = tworzenie profili? I to jest właśnie to, czego szukam?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    I jeszcze, może to naiwne pytanie - nie ma profili do negatywów?
    Ostatnio edytowane przez Smerf Maruda ; 17.12.09 o 17:33 Powód: Automatyczne scalenie postów

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Dzięki. Wsparcie mają. Ale czy wewnętrzne profilowanie = tworzenie profili? I to jest właśnie to, czego szukam?
    Cały koncept opiera się o to, że masz wzorzec ze standardową szachownica kolorów, która jest spektrofotometrem zmierzona - znane jest zachowanie konkretnego filmu. Dzięki plikowi z pomiarami odchyłek oryginału możesz wyznaczyć fixacje własnego skanera i dopasować obie rzeczy do siebie - charakterystykę danego rodzaju filmu i charakterystykę twojego skanera.
    Po bożemu robisz sobie plik z profilem film/skaner i nadajesz skanowanym obrazom na przykład w Photoshopie. Plik ICC z danymi korekcyjnymi mozesz używać we wszystkich programach obsługujących standardowy mechanizm zarządzania kolorem.
    Wewnętrzne profilowanie. SilverFast miał na przykład moduł w którym zapodawało mu się plik z pomiarami, skanowało się wzorzec i on sobie budował taki wewnętrzny profil, tylko na własny użytek.
    Z punktu widzenia uzytkownika SilverFasta obojętne jak ten plik wygladał czy był to ICC czy jakiś bin, doc, cokolwiek. SilverFast potrafił sobie użyć standardowego wzorca i standardowego pliku z pomiarami tego wzorca.
    Jak to jest w programach, których używasz po prostu nie wiem.
    I jeszcze, może to naiwne pytanie - nie ma profili do negatywów?
    Jak zmierzyć kolor na negatywie?
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Vuescan w wersji, którą posiadam, też umie czytać profile.

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Jak zmierzyć kolor na negatywie?
    Tak, jak na slajdzie chyba; przecież w niczym się negatyw nie różni od slajdu, odwrócony ma dać takie same kolory...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów