Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Sigma 24mm F1.8 EX DG aspherical macro

Awatar historikus
    Mieszka w
    mazowiecka wieś
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Sigma 24mm F1.8 EX DG aspherical macro

Witam
    Obiektyw już powszechnie dostępny w necie z mocowaniem 4/3 w cenie 1200-1400zł. Prawdę mówiąc bardzo mnie pociąga, bo bliżej mu do klasycznej pięćdziesiątki niż Sigmie 30mm F1.4 EX. Na optycznych test dużo bardziej zachecający niż trzydziestki. Chciałbym jednak wiedzieć jak ten obiektywik sprawuje się w praktyce. Może jakieś sample lub Wasze osobiste spostrzeżenia?
    Pzdr
    H

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    jak będzie w tym obiektywie z kątem widzenia? Ogniskowa jest mniej więcej standartowa, ale kąt widzenia już nie. Jak to jest właściwie z tym kątem widzenia, czy kąt ulega zmianie w zależności do czego podpinamy? Czy inny kąt widzenia będzie przy tym obietywie w Canonie, inny w Olku, i jak to się ma do znieksztaceń?
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Zniekształcenia będą jak na 24 mm

W aparacie uzyskasz taką wielkość kadru jak na +/- 50mm podpiętej do pełnej klatki.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Czyli tak jak myślałem, ale czy to nie oznacza, że to wcale nie będzie odpowiednik standartu? Zmyliło mnie, bo tak się spotykam piszących że to standart, ale w standardzie jest przecież inny kąt widzenia...
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Nie mam tego obiektywu, aczkolwiek jest to pozycja wielce interesujaca. Ogniskowa, swiatlo i funkcja makro (z calkiem niezlym odwzorowaniem 1:2,7), jak ktos gdzies juz pisal, idealnie nadaje sie na jakies wypady w gory, do widoczkow, robali i kwiatkow. W dodatku cena bardzo dobra. Ciekaw jestem jak jest z jakoscia tego szkla, bo niska cena, nie musi, ale moze oznaczac, ze bardzo dobrze nie jest. Po przeliczeniu ogniskowa wychodzi 48mm, czyli prawie 50. Niby standard, ale jak widze jest jeszcze kwestia kata widzenia, ktory jest inny niz w standardzie. W zwiazku z tym rowniez pytam: jest to odpowiednik standardu, czy nie?
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

tymin3
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Zniekształcenia będą jak na 24 mm

W aparacie uzyskasz taką wielkość kadru jak na +/- 50mm podpiętej do pełnej klatki.
    Jakie znieksztalcenia 14-54 ma na krotkim koncu 14 mm czyli prawie rybie oko i nie ma zbytnio znieksztalcen, wszstysko zalzy od korekcji i rozmiaru matrycy, w kompatkach ogniskowe maja po 6mm i tez znieksztalcen nie ma

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    łoł dziwne te ceny są jeśli takie chodzą w necie. Przedstawiciele sigmy mówili o innych, 1800-2000 właśnie mniej więcej dająych pewność co do jakości zresztą jest to seria oznaczona EX czyli z tych obiektywów sigmy które cechują się lepszą jakościa od reszty.
    Obiektyw na wiosnę, to raczej narazie nikt go nie będzie miał.

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Właśnie tak pokazują na jednych targach, a dostępne dopiero na następnych
    Cóż, trzeba czekać
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ceny rzedu 1200zl chodza w necie za ten obiektyw, ale rzecz jasna pod inne systemy. http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84065 Mysle jednak, ze pod 4/3 bedzie w cenie dosc podobnej, przynajmniej inne Sigmy sa. Trzeba czekac, ale wyglada na to, ze jest na co czekac 1200zl to jednak podejrzana kwota, bo szklo wydaje sie byc dobre... Tak wynika ze specyfikacji, ale ta cena nasuwa pewne watpliowsci... :/
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    tu są sample z innych systemów:
    http://www.pbase.com/cameras/sigma/2...x_asp_dg_macro