a znacie może jakieś pięćdziesiątki stałki (oprócz Heliosowych kitów Zenitowskich)![]()
a znacie może jakieś pięćdziesiątki stałki (oprócz Heliosowych kitów Zenitowskich)![]()
Kopalnia wiedzy na temat manualów np. m42:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=5033
Są oczywiście jeszcze szkiełka np. zuiko
mente et malleo
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK
Jak chodzi o manuale to pentacon jest podobno bdb (lepszy od heliosa) ale ja widze ze masz 40-150 to wez sobie na 50mm ustaw zablokuj tasma i masz 50tke olkowa![]()
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło...
www.adamkrol.com
A ja nadal nie wybrałem sobie obiektywu "portretowego". Już wiem, że mam do wyboru 2 szkiełka: ZD 50/f2 i Sigma 105/f2.8. Zaznaczam że interesują mnie zarówno portrety twarzy jak również całej postaci. Zależy mi na jak największym rozmyciu tła (podejrzewam, że powinno być to prostsze i lepsze w Sigmie, ale czy ona mi za bardzo nie "spłaszczy" zdjęcia?). Szukałem jakiś testów porównawczych tych dwóch obiektywów, niestety dość znacznie się one różnią i nikt raczej na coś takiego się nie porwał. Może mógłbym prosić o jakieś zdjęcia zarówno samej twarzy jak i całej postaci z obu tych obiektywów przy maksymalnie otwartej przysłonie (oczywiście bardzo mile widziane zdjęcia bez obróbki komputerowej - prosto z aparatu)?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
No i jak widać zdecydowałem się na ZD50, jak na ten moment to się nie wypowiadam bo po prostu jeszcze za bardzo nie było okazji wypróbować.
Chciałbym jeszcze kupić jakąś lampę do świecenia w pomieszczeniach i może ewentualnie na dworze (?). Myślę o czymś ze stały światłem (brak wyzwalania błysku z lampy zewnętrznej kablem w e-510), czy warto pakować się w lampy w tym stylu:
http://allegro.pl/item921651368_swia..._duza_moc.html
?
...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
Moje próby i Moja strona
PAJACYK