Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: C-770 UZ - jaką macie rozdzielczość filmów?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C-770 UZ - jaką macie rozdzielczość filmów?

Witam,

Był już kiedyś na tym forum poruszany temat rozdzielczości filmów nagrywanych przez C-770, ale niestety skończyło się na dyskusji o kartach pamięci.
    Otóż mój C-770 nagrywa filmy 320x240 a nie jak jest podane w ustawieniach 640x480 !

Czy można to jakoś naprawić?

Dodam jeszcze, że ściągnąłem film nagrany tym aparatem ze strony: http://www.dcresource.com/reviews/ol..._770uz-review/ i również jest on w rozdzielczości 320x240 Wygląda więc na to, że to przypadłość wszystkich c-770.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez elvis2000 ; 14.12.09 o 02:45

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez elvis2000 Zobacz posta
    ...Wygląda więc na to, że to przypadłość wszystkich c-770...
    Mylisz się.
    Pozdrawiam
    Jack
    P.S. Może nie przestawiłeś jakości filmu z domyślnej na SHQ lub MPG4?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	C-770_MOV.jpg
Wyświetleń:	271
Rozmiar:	126,7 KB
ID:	27175   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	C-770_MPG4.jpg
Wyświetleń:	259
Rozmiar:	125,1 KB
ID:	27176  

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Mylisz się.
    Pozdrawiam
    Jack
    P.S. Może nie przestawiłeś jakości filmu z domyślnej na SHQ lub MPG4?
    Niestety Ty się mylisz.

Oczywiście, że przestawiłem jakość na MPEG4. Sprawa wygląda w ten sposób, że jest to błąd zapisu plików MPEG4 w C-770. W zrzutach ekranu które przedstawiłeś to owszem, rozdzielczość jest prawidłowa, ale Olympus Master to oryginalne oprogramowanie Olympusa.

Proszę ten plik otworzyć w jakimkolwiek innym programie do odtwarzania filmów i zobaczysz, że rozdzielczość to 320x240. Mało tego - sprawdź ten plik programem do testowania plików video np. Gspot i zobaczysz, że rozdzielczość to również 320x240.
    Jeśli plik wrzucisz do programu do edycji video np. Vegas lub Premiere to rozdzielczość będzie również 320x240.

Sprawa wygląda tak, że te pliki owszem są w rozdzielczości 640x480, ale ich rozdzielczość jest źle odczytywana przez wszystkie inne programy niż oryginalny soft Olympusa.

Można zapytać w czym to przeszkadza, skoro rozdzielczość i tak jest prawidłowa? A przeszkadza, ponieważ plik nie jest prawidłowo wyświetlany w większości odtwarzaczy np. Subedit, Media player Classic, AllPlayer itd. Powiększa się po wyjściu z trybu pełnoekranowego lub w ogóle nie ładuje się do prawidłowej wielkości.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Można zapytać w czym to przeszkadza, skoro rozdzielczość i tak jest prawidłowa? A przeszkadza, ponieważ plik nie jest prawidłowo wyświetlany w większości odtwarzaczy np. Subedit, Media player Classic, AllPlayer itd. Powiększa się po wyjściu z trybu pełnoekranowego lub w ogóle nie ładuje się do prawidłowej wielkości.
    hmm smplayer jak zwykle działa

mimo, ze rzeczywiście w pliku roziary odczytuje jako 320
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    ...
    Sprawa wygląda tak, że te pliki owszem są w rozdzielczości 640x480, ale ich rozdzielczość jest źle odczytywana przez wszystkie inne programy niż oryginalny soft Olympusa...
    Czy próbowałeś konwersji na coś sensowniejszego, choćby AVI? Nie potrafię Ci dalej pomóc, bo po raz pierwszy uruchomiłem filmowanie w aparacie
    Pozdrawiam
    Jack

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Czy próbowałeś konwersji na coś sensowniejszego, choćby AVI? Nie potrafię Ci dalej pomóc, bo po raz pierwszy uruchomiłem filmowanie w aparacie
    Pozdrawiam
    Jack
    Owszem, i tak muszę konwertować plik przed wrzuceniem go do dalszej obróbki. Z resztą kilka dni temu w sieci pojawiło się rozwiązanie tego problemu rozdzielczości z dokładnym opisem na czym polega ten błąd w plikach mp4 nagranych przez c-770.

Szczegóły tutaj: http://dreamlayers.blogspot.com/2009...g4-videos.html

Pozdr