Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: komu zamokła lustrzanka ? i w jakich warunkach ?

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Podczas wakacji w Kaziu dolnym napierniczało mi deszczem przez 85% czasu (chyba członkowie OC mają pecha na to miasto - nie licząc jednego użytkownika :P), chcąc mieć jakiekolwiek zdjęcia musiałem używać mojej 510 w takich warunkach. Wprawdzie był wyciągany na parę/paręnaście minut i chowany do torby (a po powrocie do domu szmatka wycierany i odstawiony do wyschnięcia). Ale ze sprzętem nic jak dotąd się nie stało (a minęło już ponad 15 miesięcy). Nie testowałem go jednak (i raczej nie zamierzam) wystawiając na paredziesiąt minut czy parę godzin na działanie ulewnego doszczu.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    No cóż. Raczej e-510 chowam. Raczej. Na ulewie go jeszcze nie było, ale taki deszczyk lekki nie jeden przeżył.
    Miałem kiedyś Canona s2 - taki kompakt zwykły. Przeżył niejedną ulewę, a wyglądał na gorzej uszczelnianego.
    Za czasów E-3 (ech...) zaraz po naprawie odspajającej się obudowy od LCD zabrałem na spływ kajakowy. Nie chowałem w ogóle w deszcze. Za to jak wyjąłem raz z lekko wilgotnej torby, to LCD był zaparowany. Na szczęście po 5 minutach mu przeszło.
    Tak mi się wydaje, że bardziej czułe są obiektywy. Po to mam 14-54mm między innymi.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Mam E-500 w torbie, prawie co dziennie. To już 3 rok jak go używam. Robiłem do tej pory w mrozie, chłodzie, padającym śniegu, mżawce, lekkim deszczu, o normalnych warunkach nie wspominając. Zwykle od kilku minut do 2 godzin. Czasami w przerwach chowałem go pod kurtkę. Raz aparat wylądował w śniegu. Jednak, zwykle, nim aparat trafiał do torby był, o ile zachodziła taka potrzeba, zwykle suszony lub odkurzany. Mam ze sobą ściereczkę, żeby po zdjęciach po prostu powycierać aparat lub go nakryć by chronić przed deszczem na te kilka chwil. Takie małe BHP.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    2 razy byłem focić wiatraki i 2 razy dopadł mnie tam deszcz. Bardzo mocno wiało i padalo. Pstryknąłem tylko kilka fot wtedy. Później niestety musiałem biec do samochodu
    W samochodzie szkło zaparowane i lustro. Wszystko wyczyściłem szmatką i wróciłem do domu. Zostawiłem do wyschnięcia, a rano aparacik znów hulał
    Nie mam jakiś dłuższych doświadczeń z taką pogodą. Może jak nie uda mi się sprzedać e420 to ją zabiorę kiedyś na Isle of Skye i przetestuje

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Zdarzyło mi się fotografować E-510 w deszczu,nie żeby lało ale korpus był mokry i nie zauważyłem po tym jakichś przykrych dolegliwości mojego aparaciku.
    Pewnie cykałbym więcej fot deszczową porą,bo efekt jest na pewno ciekawy,jednak myśl o mokrym szkle obiektywu,skutecznie mnie od tego powstrzymuje.
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

Awatar Scytal
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    w Karkonoszach zostałem napadnięty przez 20min ulewę, niosłem e520 uwieszony na szyi pod płaszczem przeciw deszczowym (padać zaczęło dość ostro od pierwszej kropli, więc nie chciałem ryzykować przekładania do plecaka na otwartym deszczu)
    oczywiście dopiero później się spostrzegłem, że po pasku woda sobie kap, kap... plum... plum... jak tylko przestało padać zabrałem się za suszenie: lekko wilgotny z zew. korpus, oprócz akumulatorka w komorze była drobina zabarwionej na biało wody oraz zaparował wyświetlacz
    wytarłem wszystko do sucha i aparat czekał 3 dni w temperaturze pokojowej, aż odważyłem się go znowu użyć
    do dziś (minęło 4 miesiące) nie ma żadnych skutków ubocznych (w międzyczasie sprzęt używany był w wilgotnej kopalni oraz nad morzem)

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ljuk11 Zobacz posta
    Pewnie masz racje , ale nie chce mi się wierzyć że 520 czy inny podobny model tak szybko szlag trafi , nieraz się robiło zwykłym kompaktem w warunkach extremalnych i działa do tej pory.
    Mimo moich obaw co do używania aparatu w warunkach dużej wilgoci i tak ujeżdżam moją e-520stkę. 2-3 razy w miesiacu zawsze zdazy mi się focic ok 40 minut w deszczu. Jak na razie działa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Z E-1 raz wypadłem z kajaku i całkowicie zanurzyłem, innym razem fotografowałem fale i po całej zabawie od soli był biały.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Dobas- na zlotach tradycyjnie leje.
    W Zamościu moczyło praktycznie non stop.
    Było tam kilkudziesięciu looserów ze sprzętem- ale skarg na to, ze komuś Olek wymówił służbę- nie słyszałem.

Gdy wracaliśmy z Roztocza, mój aparat był mokry i zaparowany. Wytarłem z zewnątrz i wszystko grało.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pix07 Zobacz posta
    Ja też bym nie ryzykował, woda jak wiadomo przewodzi prąd, więc jak się tylko dostanie do środka puszki to na pewno narobi niezłego bałaganu.
    Większym problemem jest korozja, którą powoduje.
    Żeby doszło do zwarcia musiałbyś nieźle aparat podtopić.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether