Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: komu zamokła lustrzanka ? i w jakich warunkach ?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    http://optechusa.com/product/detail/...CATEGORY_ID=30
    Wersję bezlampową - 2 sztuki w cenie 20 złotych. Niewysoka cena jak za spokój o sprzęt. A wcale nie wyglądają te rękawy na jednorazowe jakby ktoś miał wątpliwości. Jeszcze nie testowałem, więc dokładnych wrażeń nie opowiem, ale nie jest to skomplikowane urządzenie techniczne, więc nie przewiduję problemów z "działaniem" A po tym jak w tym roku na motogp straciłem całą sobotę, bo lało jak z cebra to już sam myslałem, żeby coś takiego metodą domową zrobić, ale lepiej chyba gotowe kupić niz kombinować...
    Trzeba jednakże uważać bo pod takimi foliami pojawia się para nasycona i woda może się skraplać tam, gdzie w normalnym pokrowcu nigdy by nie doszła. Na pstrykanie - owszem, potem pozdejmować.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Janko zrobił się już lekki OT , dlatego pozwolę sobie napisać że zalałem lekko C7070WZ podwodą. Słona woda weszła przez klapkę i już nie powstał.
    Jak ktoś chce to mogę podarować martwą puszką + delikatnie pękniętą obudowę - pęknięcie nie było przyczyną zalania - powinno się dać ryczałtowo naprawić/wymienić zestaw w serwisie - cena usługi chyba ok 1000zł za cały zestaw ale trzeba sprawdzić.

Ja wziąłem uszczelniany E-3 bardziej ze względu na kurz i piasek niż wodę , ale czuję się trochę pewniej gdy z nim nurkuję.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja sie bardziej boje mrozu niz deszczu choc w sumie wychodzi na to samo, ale w lecie mialem duzo takich sytuacji ze padal deszcz i jakos focilem, tyle ze jakies srodki bezpieczenstwa oczywiscie zachowalem, tzn. chowam aparat pod bluze/kurtke po czym jak jest moment na ktory czekalem lub sie zbliza, w trybie blyskawicznym wyjmuje aparat robie zdjecie i spowrotem chowam i wycieram (mam e400)
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mnie E-300 wielokrotnie się zamoczył (mocny deszcz), E-330 kładłem w mokrej trawie i nigdy mnie nie zawiodły.
    Mam nadzieję, że obecnie posiadana e-trójka też będzie wiernie służyła.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Ja sie bardziej boje mrozu niz deszczu choc w sumie wychodzi na to samo, ale w lecie mialem duzo takich sytuacji ze padal deszcz i jakos focilem, tyle ze jakies srodki bezpieczenstwa oczywiscie zachowalem, tzn. chowam aparat pod bluze/kurtke po czym jak jest moment na ktory czekalem lub sie zbliza, w trybie blyskawicznym wyjmuje aparat robie zdjecie i spowrotem chowam i wycieram (mam e400)
    Mrozu na pewno się należy bać wchodząc z - 15 do schroniska gdzie jest + 25 sa na to sposoby. ja owijam sprzęt w dwie, trzy reklamówki żeby para nie skraplala się wewnątrz aparatu

ale mrozu jako takiego się nie boję, tylko jako że baterie słabo działają trzeba je sobie wkładać w ciepłe miejsca na przykład w gacie

natomiast nie mam oporów ze sprzęt się popsuje na mrozie
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Jzalałem lekko C7070WZ podwodą. Słona woda weszła przez klapkę i już nie powstał.
    słona woda to niestety inna bajka. zabójstwo dla elektroniki i przyspieszona korozja, choć z E1 miałem bardzo dobre wrażenia gdy fala parę razy nam się przelała przez Zodiaca, no ale to szczelny sprzęt...

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ...natomiast nie mam oporów ze sprzęt się popsuje na mrozie
    Gdzieś czytałem że może lustro przymarznąć, wystarczy mała ilość wilgoci i na dużym mrozie szybko złapie. Sam przy - 15 fociłem i nic się nie stało, a aparat albo pod kurtką albo na wierzchu.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar damnian
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W mrozie pod kurtką też nie powinno się trzymać bo zaczyna parować od ciepłoty ciała wnętrze urządzenia

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Ciekawe wypowiedzi. Sam wątek też ciekawy, suma doświadczeń z trudnymi warunkami. Jedno mnie zastanawia. Skoro wszystkie aparaty, nawet te bez uszczelnień tak świetnie znoszą niepogodę, to w takim razie czym zajmuje się serwis Olympusa ?
    Ja swojego E-510 uzywalem podczas pierwszego dnia na pokazach lotniczych w radomu tego roku. Poki nie zaczelo mocno padac uzywalem normalnie, potem aparat powedrowal pod kurtke. Tak z nim doszedlem do samochodu, zostal elegancko wytarty szmatka i pojechal do domu. Na drugi dzien nie dzialaly wszystkie klawisze funkcyjne, za wyjatkiem "play". Aparat pojechal do serwisu i wrocil naprawiony

Wiec jak widac, niestety nie wszystkie dobrze znosza wilgoc. Podejrzewam ze byl to "przypadek", ze zdechl bo wczesniej wielokrotnie go nie oszczedzalem. Najwazniejsze ze serwis Okla sie spisal.