Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Problem z ostroscią (S-AF) w E420--pomozecie??:)

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Problem z ostroscią (S-AF) w E420--pomozecie??:)

PAnowie i PAnie..pytanie moze dla niektorych byc glupie lub nie ale musze
    w kazdym razie od niedawana kilku dni mam E420 ...wszystko pieknie ale....
    pyt czy tak musi byc czy to jakas wada..czy to fotograf cienki..a mianowicie:

w trybie automatycznym przy wyborze S-AF ..aparat automacztycnie dobiera ostrosc przy wcisnietej do polowy migawce...tylko ze cos cienko mu to wychodzi...np w pomieszczeniu przy zał lampie ...robi 3 a nawet czasami 4 blyski lampa...(i po tym dopier robi zdj) szukajac przy tym tej ostrosci i tak za 3 razem znajdzie dopiero...a czasami wcale...jesli robie zdj komus to mozecie sobie wyobrazic jakie to denerwujace,,,obiekt zostaje 3 krotnie oslepiony!!

biorac pod uwage ze jest to tryb automatyczny (w innym trybie tez) to czas wykonania zdj jest dlugi..porownujac ze zwyklym kompaktem jaki mialem wczesniej jakis lumix to tamten byl szybki...nie zawsze lapal idealna ostrosc ale zawsze robil zdj zawsze mu wymusilem zrobienie zdj tu natomiast mimo iz spust migawki nacisne do konca on sie blokuje i nie wykona zdj(pewnie dlatego ze nie zlapal ostrosci i lampka miga)
    ok wiem ze musze mu wskazac punkt gdzie łapie ostrosc...nie daje tez jakiegos mega zblizenia czy ekstremalnych warunkow w jakim robie zdj

czy tak powinno byc..????? pomocy
    czy moze trzeba dokonac aktualizacji ??? w czym tkwi problem?
    zrobilem juz troche zdj nie jednym aparatem i czegos takiego nie zauwazylem a nie jestem jakims totalnym mega amatorem
    dzieki za pomoc i czekam na uwagi

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Tzw "spawarka" pomaga przy ustawianiu ostrości w ciemnych pomieszczeniach ... to normalne ale można to wyłączyć ...
    Staraj sie łapać ostrość na jakichś kontrastowych detalach jeśli jest troszke ciemniej ...
    Blokada migawki gdy nie ma potwierdzenia ostrości to duży plus dla tego aparatu ... no bo po co Ci nieostre zdjęcie ??

Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Przeczytaj instrukcję, tam znajdziesz odpowiedzi na chyba wszystkie pytania. A i na forum było o tych błyskach spoooro.

Ale podpowiem tak w skrócie

Przedbłyski to wspomaganie AF / AF illuminator, można wyłączyć w menu, dzięki temu [gdy jest włączone] aparat rozjaśnia sobie obiekt, by ustawić ostrość.

Co do blokady wykonania zdjęcia, też to jest w menu. Nie wiem jak to brzmi o polsku, w oryginale to release priority, domyślnie nie pozwala na zrobienie nieostrego zdjęcia w AF-S, w AF-C pozwala.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mikell2323 Zobacz posta
    PAnowie i PAnie..pytanie moze dla niektorych byc glupie lub nie ale musze
    w kazdym razie od niedawana kilku dni mam E420 ...wszystko pieknie ale....
    pyt czy tak musi byc czy to jakas wada..czy to fotograf cienki..a mianowicie:

w trybie automatycznym przy wyborze S-AF ..aparat automacztycnie dobiera ostrosc przy wcisnietej do polowy migawce...tylko ze cos cienko mu to wychodzi...np w pomieszczeniu przy zał lampie ...robi 3 a nawet czasami 4 blyski lampa...(i po tym dopier robi zdj) szukajac przy tym tej ostrosci i tak za 3 razem znajdzie dopiero...a czasami wcale...jesli robie zdj komus to mozecie sobie wyobrazic jakie to denerwujace,,,obiekt zostaje 3 krotnie oslepiony!!

biorac pod uwage ze jest to tryb automatyczny (w innym trybie tez) to czas wykonania zdj jest dlugi..porownujac ze zwyklym kompaktem jaki mialem wczesniej jakis lumix to tamten byl szybki...nie zawsze lapal idealna ostrosc ale zawsze robil zdj zawsze mu wymusilem zrobienie zdj tu natomiast mimo iz spust migawki nacisne do konca on sie blokuje i nie wykona zdj(pewnie dlatego ze nie zlapal ostrosci i lampka miga)
    ok wiem ze musze mu wskazac punkt gdzie łapie ostrosc...nie daje tez jakiegos mega zblizenia czy ekstremalnych warunkow w jakim robie zdj

czy tak powinno byc..????? pomocy
    czy moze trzeba dokonac aktualizacji ??? w czym tkwi problem?
    zrobilem juz troche zdj nie jednym aparatem i czegos takiego nie zauwazylem a nie jestem jakims totalnym mega amatorem
    dzieki za pomoc i czekam na uwagi
    Rada numer 1. W ciemnych miejscach/trudnych warunkach oświetleniowych nie używaj live wiew. Aparat z kitowym obiektywem ustawia ostrość jak kompakt. Idzie mu to w takich warunkach dosyć wolno.
    Rada numer 2. Jeżeli nie pracujesz w live wiew (kadrujesz przez wizjer optyczny) Przełącz w menu Kluczyk 1 / sekcja B AEL/AFL dla S-AF w tryb 3. Wtedy ostrzenie będziesz wywoływać naciskając przycisk AEL a wyzwalać migawkę spustem. Wtedy aparat nie będzie czekać na ustawienie ostrości. Będzie robić nieostre zdjęcia kiedy tylko naciśniesz do końca spust migawki.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 13.12.09 o 00:01
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzieki .nie spodziewalem sie tak szybkiej odp..widze ze forum jest fajne

poszukam w menu...dzieki
    ale i tak s dziwnie łapie ta ostrosc nie mowie tu tylko o ciemnych pomieszczeniach.....robilem zdj psu w ruchu trybem Sport..i co 2 wyszlo ostre dziwne troche

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    Co do blokady wykonania zdjęcia, też to jest w menu. Nie wiem jak to brzmi o polsku, w oryginale to release priority, domyślnie nie pozwala na zrobienie nieostrego zdjęcia w AF-S, w AF-C pozwala.
    Przeszukałem menu 420 i nie ma release Priority ale podałem sensowne rozwiązanie "zastępcze".

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    dzieki .nie spodziewalem sie tak szybkiej odp..widze ze forum jest fajne

poszukam w menu...dzieki
    ale i tak s dziwnie łapie ta ostrosc nie mowie tu tylko o ciemnych pomieszczeniach.....robilem zdj psu w ruchu trybem Sport..i co 2 wyszlo ostre dziwne troche
    AF-S nie nadaje się do fotografowania obiektów poruszających się - zwłaszcza w kierunku do-od fotografa. Użyj AF-C wybierz aktywne pole AF, zrób zdjęcia. Szansa na to, by obraz był ostry jest większa.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 13.12.09 o 00:09 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    AF-S nie nadaje się do fotografowania obiektów poruszających się - zwłaszcza w kierunku do-od fotografa. Użyj AF-C wybierz aktywne pole AF, zrób zdjęcia. Szansa na to, by obraz był ostry jest większa.
    A ja dodam od siebie rade na zdjęcia w ruchu : poszukaj na google terminu "panoramowanie"

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Tryb sport sobie daruj, zdjęcie psa w ruchu to tryb A / M [M wydaje mi się szybciej nastawiać ostrość, w E-330stce różnica między A i M była z punktu widzenia ruchu kolosalna, nie wiem, jak w innych], punkt AF ustawiony na sztywno na punkt centralny, tryb AF ustawiony na AF-C.

A dalej to trafiać z ostrością [co by potem nie mieć np. pretensji, że aparat źle ustawił ostrość mimo, że samemu się nie trafiło, bo pies już przeleciał i wyostrzyło się na ogon, a nie na głowę ] i liczyć, że AF zestawu aparat+obiektyw wyrobi A, i nie ostrzyć na czarnym, tylko na jakimś kontrastowym, rude się dobrze robi :P
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki...za to panoramowanie

to wszystko naprawde zaczyna mnie interesowac

a co do tej ostrosci to..rodzice tez czasami uzywaja tego aparatu i musze znalesc optymalne ustawienie dla nich bo wiadomo oni ustawiac nie beda lub nie chca moim zdaniem zle zostalo rozwiazane z ta ostroscia..w trybie auto powinno byc uproszczone wszystko na max.cyk i zdj,,,jakie wyjdzie takie wyjdzie tutaj zresetowalem ustawienia bo myslalem ze ja ja cos zle ustawilem ale dalej to samo...w kazdym razie menu to jakies skroty i zle przetlumaczony na nasz jezyk...moze czepiam sie szczegolow...w kazdym razie dzieki i jak cos bede dalej pytal

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Dzieki...za to panoramowanie

to wszystko naprawde zaczyna mnie interesowac

a co do tej ostrosci to..rodzice tez czasami uzywaja tego aparatu i musze znalesc optymalne ustawienie dla nich bo wiadomo oni ustawiac nie beda lub nie chca moim zdaniem zle zostalo rozwiazane z ta ostroscia..w trybie auto powinno byc uproszczone wszystko na max.cyk i zdj,,,jakie wyjdzie takie wyjdzie tutaj zresetowalem ustawienia bo myslalem ze ja ja cos zle ustawilem ale dalej to samo...w kazdym razie menu to jakies skroty i zle przetlumaczony na nasz jezyk...moze czepiam sie szczegolow...w kazdym razie dzieki i jak cos bede dalej pytal

Witaj !

Lustrzanka to nie kompakt i tryb AUTO nie daje
    pewnosci ze bedzie ok.

Jak masz ciemne szklo to w pomieszczeniach mozesz miec
    ciezko z AF-em tym bardziej, ze Olek tej klasy
    jest troche zaaaa wolny do tego celu.

Co do szybkosci AF-a i szybkiego ruchu nie chce ciebie
    martwic ale E-420 nie za bardzo sie tutaj sprawdzi.

Robilem aparatami Canon, Nikon i tam naprawde... (AF) to
    ladnie bryka (pisze o amatorskich modelach)

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak