Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Egipt 2009 - fotki z wyprawy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    ja ma uwagę do filtra połówkowego. Sam się wpędziłem w ten sam problem podczas wakacji.
    Nie chcę ci psuć samopoczucia ale nie najładniej wychodzą obiekty przyciemnione razem z niebem.
    Mam wrażenie, że filtr sprawdza się tylko kiedy niebo odcina się równo od reszty i jak ma się statyw i kupę czasu na ustawienie kadru
    Następnym razem zgodnie z uwagą Epicure spróbuję połączyć niebo na warstwach z dwóch ekspozycji i spróbuję coś wycisnąć z polara.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar pajkert
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki, to prawda. No i jeszcze wtedy, gdy linia jest w miarę równa. Trzeba będzie jeszcze przysiąść nad postprodukcją. Może też za silny filtr mialem, bo aż o cztery podziałki przyciemnia górę. Z czasem dorobię się na pewno większego zestawu, także z bardziej delikatnymi efektami. Nie wpadłem na to, aby na warstwach powyciągać obiekty pierwszego planu po zastosowaniu połówki, może spróbuję tak poprawić niektóre z moich ujęć, gdzie faktycznie efekt był zbyt silny, zwłaszcza dla pierwszoplanowego obiektu (np. fotki 38 i 47)

Wrzucam tymczasem kilka kolejnych fotek.

48.
    Jeden z Kolosów Memnona - tutaj też połówka, ale akurat moim zdaniem wyszło nieźle, może poza najwyższym fragmentem, który był w naturalnym w tym ustawieniu słońca cieniu.

49.
    Karnak. Wypracownie nt. "Kto miał rację? Antygona czy Kreon?"

50.
    I ponownie Karnak - Aleja Hypoksydowa. Nie jest to zdjęcie, z którego jestem dumny, ale z pewnością pokazuje, jak wielkie są te kolumny i może zainteresuje tych, którzy nie byli w okolicach Luksoru. Moim zdaniem warto tam się wybrać. W tym miejscu chyba najbardziej brakowało mi czasu na precyzyjne kadrowanie, jeśli ktoś będzie się tam wybierał i będzie mógł, to polecam zabranie statywu, a przede wszystkim zarezerwowanie sobie min. 4 godzin.

51.
    Już za chwileczkę, już za momencik, na jeepach safari będzie się kręcić...

52.
    Sztuka oświetleniowa wczoraj i dziś (w bazie Safari Park)

53.
    Popatrzcie na ręce kierowcy jeepa po prawej! Jechaliśmy naprawdę szybko i co chwila podskoki na muldach. Chyba ze 20 klatek pstryknąłem w seryjnym, tylko ta jedna wyszła dobrze, tak nami rzucało.

54.
    Łapanie stopa na pustyni.

55.
    Moje ulubione zdjęcie z pustyni. Wierzcie, że cięzko było z plecakiem foto wdrapać się w lejącym się z nieba żarze na górkę, z której to zrobiłem, ale w ten sposób wypatrzyłem jedyną naturalną roślinę na otwartej pustyni, jaką dostrzegłem w ciągu 2 tygodni pobytu w Egipcie.
    E620+ZD12-60+ZD14-42+ZD40-150+ZD35+HLD-5+Helios44M-MF2+Pentacon135F2.8+FL36R+Lowepro Nova200AW+FastPack 250

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    55. oazy nie widac a rosnie..
    52. ciekawe zestawienie...
    53.jeepy w akcji..

Fajna seria fotek!
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid